Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 9. 2012 10:24

Případy otrav metanolem

Zpravodajství o otravách metanolem a státních opatřeních včetně prohibice

17:29
Středočeský kraj
Příbramská nemocnice odpoledne propustila druhého z trojice pacientů, kteří se otrávili metylalkoholem. Sedmatřicetiletý muž měl v době přijetí v krvi přes sedm promile metylalkoholu. V nemocnici tak zůstává pouze pětašedesátiletý muž, který byl s otravou přijat jako první před deseti dny. Jeho stav se den ode dne zlepšuje.
16:53
21 milionů lahví, které jsou nyní ve skladech kvůli mimořádnému opatření ministerstva zdravotnictví, projde zpětnou kontrolou. "Každá konkrétní šarže lihových nápojů musí být identifikována s konkrétní šarží lihu, ze kterého byla vyrobena. Každá tato šarže musí mít vypracován protokol, který bude z akreditované laboratoře," uvedl předseda vlády Petr Nečas. Stejná opatření budou platit i u nově vyrobeného alkoholu. Umožní to vysledovat posun lihovin v distribučním řetězci od výrobce ke konečnému prodejci.
15:42
Karlovarský kraj
Kriminalisté ve středu odpoledne obvinili dva ze tří Vietnamců, které v úterý zadrželi v nelegální stáčírně alkoholu v Plesné na Chebsku. Muži čelí obvinění z krácení daně, policie pro ně požaduje vazbu. Třetího zadrženého policisté propustili. Ve stáčírně, kterou cizinci provozovali v bývalé stodole v části Vackov, zajistila zásahová jednotka téměř 100 tisíc falešných kolků. Dále stovky litrů lihu a přes tisíc litrů alkoholu v zabalených lahvích. Po analýze policisté vyloučili přítomnost metylalkoholu.
15:26
Moravskoslezský kraj
Likérka AB Style z Frýdku-Místku musela kvůli prohibici zcela zastavit výrobu lihovin. Osmnáct zaměstnanců likérky tak nyní nemá co na práci a tráví čas doma. "Pokud ten zákaz nebude zrušen v dohledné době, tedy maximálně do jednoho dvou týdnů, budeme nuceni veškeré zaměstnance propustit, ať aspoň sociální a zdravotní pojištění po tu dobu hradí stát," řekl Českému rozhlasu jednatel firmy Jan Palla.
15:02
Středočeský kraj
Příbramská nemocnice dnes odpoledne propustí druhého z trojice pacientů, kteří se otrávili metylalkoholem. Jde o sedmatřicetiletého muže, který měl v době přijetí v krvi přes sedm promile metylalkoholu.
14:56
Asociace hotelů a restaurací České republiky odhaduje ztráty restaurací z prohibice za prvních pět dní její účinnosti na 215 milionů korun.
14:43
Zlínský kraj
Policie našla na polní cestě v okolí Slušovic na Zlínsku v autě mrtvého muže. Zlínská policie potvrdila, že okolnosti nasvědčují sebevraždě. Podle informací iDNES.cz případ souvisí s kauzou otráveného alkoholu. více zde
14:37
Moravskoslezský kraj
Hygienici z Moravskoslezského kraje oznámili, že v průběhu včerejška v kraji provedli 1954 kontrol zaměřených na dodržování pravidel prohibice. Ve třech případech zjistili, že provozovatelé nedodrželi mimořádné opatření ministra zdravotnictví. Během dne současně odebrali celkem 67 vzorků alkoholu. Dnes zatím v kraji neevidují žádný další případ otravy metanolem, ani úmrtí. Počet obětí metanolu na severní Moravě a ve Slezsku zatím činí třináct lidí.
14:20
Od včerejška 18. 9. 2012 bylo na žádost Policie ČR přijato hasiči dalších 45 vzorků alkoholu, ze kterých bylo 9 vzorků pozitivních na metanol. Od začátku celé kauzy hasiči pozitivně identifikoval 79 vzorků na přítomnost metanolu.
13:41
V Polsku jsou dle agentury PAP v nemocnici dva lidé, kteří konzumovali český alkohol. Jeden ho koupil na benzince v ČR, druhý na trhu v Polsku.
13:29
Prioritou je nyní podle premiéra Nečase co nejrychlejší obnovení řádného trhu s lihovinami. Chce, aby každá zásilka alkoholu měla v budoucnu "rodný list", ze kterého bude možné zjistit, z jakého lihu byl destilát vyrobený. Nové kolky by navíc měly být dražší, aby podobně jako u cigaret částečně nebo úplně pokryly výběr daně. Nečas také chce analyzovat, jestli státní orgány v oblasti lihovin v posledních osmi letech něco nepodcenily nebo nezanedbaly. V dlouhodobém horizontu by Nečas chtěl, aby ochranu zdraví spotřebitelů chránil jen jeden úřad.
13:12
"Prohibice byla nutným a nezbytným krokem, který byl přijat po zralé úvaze, a stojím si za tím," oznámil premiér Petr Nečas. Přiznává ale, že dlouhodobě by toto opatření poškodilo likérky i poctivé provozovatele restaurací.
12:53
Praha
V nemocnici v Praze je další otrávený metanolem. Muže z Brandýsa přijali v noci. Pacienta, který byl v nemocnici od neděle, dnes propustili. Podle policie se muž z Brandýsa otrávil na firemním večírku, kam si jeho účastníci dovezli alkohol z Moravy.
12:46
Prezident Václav Klaus označil prohibici za nerozumné silácké řešení, ze kterého bude těžké vykročit. Stát podle něj selhal v kontrole trhu s lihovinami.
12:32
Jihomoravský kraj
V souvislosti s případem prodeje podezřelého alkoholu přes internet obvinili jihomoravští kriminalisté začátkem týdne třiatřicetiletého muže. Ten nabízel podle svých slov "kvalitní jemnou slováckou slivovici" prostřednictvím inzerátů na několika internetových serverech či na vývěskách v obchodních domech v Uherském Brodě. Destilát pak posílal nejčastěji v pet lahvích poštou, ale nabízel i osobní odběr.
12:10
Středočeský kraj
Od pátku od dvaceti hodin do pondělního rána provedla příbramská policie 217 kontrol na dodržování zákazu prodeje a nalévání destilátů s obsahem od dvaceti procent alkoholu. Tyto kontroly byly bez závad.
11:59
Síť obchodů dm drogerie stáhla z regálů Francovku Alpu, která obsahuje vysoký podíl alkoholu. Další obchody k podobnému opatření zatím nepřistoupily.
11:47
Moravskoslezský kraj
Kriminalisté v Moravskoslezském kraji do těchto chvil v souvislosti s výrobou, distribucí a prodejem lihovin obsahujících metanol zadrželi už sedmnáct lidí, patnáct z nich obvinili. Devět lidí poslal soud do vazby. Policisté v kraji mají za sebou osmatřicet prohlídek prostor, ať domovních, tak nebytových.
11:33
Zlínský kraj
Metanol má 23. oběť. Je to sedmdesátiletá seniorka ze Zlína, kterou v pondělí objevil její syn. více zde
11:20
Liberecký kraj
Prvního otráveného metylem hlásí Liberecký kraj. "V úterý 18. září 2012 byl ve 21 hodin přijat do jilemnické nemocnice 36letý muž s možným podezřením na otravu metylalkoholem. Ve středu ráno bylo nemocnicí potvrzeno, že se skutečně jedná o otravu metylalkoholem," uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková. více zde