Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 9. 2012 10:24

Případy otrav metanolem

Zpravodajství o otravách metanolem a státních opatřeních včetně prohibice

10:43
Praha
Osmatřicetiletý muž, kterého záchranáři do pražské nemocnice přivezli z Brandýsa v noci z úterý na středu, pil na firemním večírku slivovici, ve které byla čtvrtina metanolu. Oznámili to policisté.
10:27
Evropská konfederace výrobců lihovin vyzvala českou vládu, aby ustoupila od nových kolků. Prý nepomůžou potlačit černý trh s alkoholem. více zde
10:25
Moravskoslezský kraj
Nemocnice ve Frýdku-Místku přijala ve středu kromě otráveného 53letého muže i ženu, u které také bylo podezření na metanol. Laboratorní testy sice potvrdily přítomnost malého množství této jedovaté látky, ale zároveň zjistily abnormální hodnoty etanolu. Odborníci tedy předpokládají otravu klasickým alkoholem a ženu ve statistikách neuvádějí.
10:20
Zlínský kraj
Ze zlínské nemocnice propustili další dva pacienty, kteří se zde léčili s otravou metanolem. Jsou zcela v pořádku. Dva lidé odešli už dříve.
09:48
Jihočeský kraj
Ve strakonické nemocnici leží muž, u kterého lékaři měli podezření na otravu jedovatým alkoholem. Muž byl do nemocnice převezen ve středu, a to ve stavu, kdy měl i poruchy vidění. Laboratorní testy ve čtvrtek přímou otravu vyloučily. více zde
09:13
Ministr financí Kalousek v noci podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Účinná bude od středy.
08:23
Olomoucký kraj
Pětačtyřicetiletý muž z Přerova obviněný v souvislosti s otravami metanolem je zatím na svobodě. Ze zadržení jej propustili policisté, kteří zároveň podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Žalobce jej však stále ještě nepodal. Muž byl zadržen již podruhé za sebou, policisté mu v druhém případě rozšířili obvinění o distribuci závadného alkoholu do další provozovny.
07:45
Moravskoslezský kraj
V Moravskoslezském kraji se metylalkoholem otrávil další člověk. "Nemocnice nově hospitalizovala třiapadesátiletého muže, který byl do zdravotnického zařízení převezen pro zdravotní obtíže po konzumaci alkoholu. Rozbory detekovaly intoxikaci metylalkoholem," uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Muž leží na ARO nemocnice ve Frýdku-Místku. více zde
23:55
Tvrdý alkohol se na pulty vrátí za dva týdny, upřesnil svůj odhad premiér Petr Nečas. Do té doby budou vyrobené nové kolky, jimiž výrobci opatří nově vyrobený alkohol. Změní se i systém kontroly lihu. Musí být dohledatelné, z jakého lihu se vyrobila konkrétní šarže nápoje.
23:03
Tvrdý alkohol by se měl do prodeje vrátit za týden. Podle premiéra Petra Nečase půjde do distribuce i s novými kolky, které budou do této doby připraveny, a s "rodným listem". Každá šarže lihu bude muset mít protokol z akreditační laboratoře. Nečas iDNES.cz sdělil, že vláda jím představené návrhy schválila. Uložila také ministrům, aby do října vypracovali analýzu činnosti státní správy, inspekce a policie při potírání černého trhu s alkoholem.
21:43
Zlínský kraj
Sousedé muže ze Zlínska, který se zastřelil, když k němu policie kvůli vyšetřování metnolové kauzy jela dělat domovní prohlídku, nevěří, že by byl v aféře zapletený. "Musel to být nějaký zkrat, zpanikařil třeba kvůli něčemu jinému. Zapletený v té kauze rozhodně nebyl," řekl jeden ze sousedů. Stejný názor má i starosta Robert Tomšů. "Byl to pro všechny šok, šlo totiž o nekonfliktního člověka, který zprostředkovával prodej ovoce," popsal. - více čtěte zde
20:49
Policisté zatím provedli přes 80 tisíc kontrol v restauračních zařízeních a barech, řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.
20:04
Podle Českého sdružení pro značkové výrobky, které sdružuje velké tuzemské likérky, by měl stát zrušit zákaz prodeje prokazatelně nezávadných šarží lihovin, protože hrozí rozvoj černého trhu. Likérníci navrhují zrušit zákaz u zkontrolovaných šarží, které lze dohledat podle výrobních kódů nebo čísla šarže.
19:48
"V současné době policie pracuje s 30 obviněnými osobami, které spadají do šetření v souvislosti s kauzou. Dejme tomu navazují ty případy na sebe a ta spojitost nejenom osobami, ale například zbožím různě může být prokazována. Máme 13 osob ve vazbě, pracujeme zhruba s jednou třetinou osob, která patří do té skupiny dealerů, kvalifikovaných osob, které jsou pro nás pro další vyšetřování velmi zájmové," řekl Rádiu Impuls policejní prezident Martin Červíček.
19:26
Ministr zdravotnictví Heger řekl, že o riziku možného zákazu vývozu alkoholu do zemí EU se hovoří od úterý. "My jsme intenzivně na nižších úrovních, i dnes s panem komisařem Dallim já osobně, projednávali, jaké jsou možnosti, aby se tomu zákazu exportu z ČR předešlo," uvedl Heger.
18:34
Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) se nedomnívá, že by zákaz vývozu tvrdého alkoholu doporučený Evropskou komisí něco zásadně řešil. V tomto případě jde totiž o oficiální vývoz, kdy vyvážené produkty jsou korektní. "Zbytečně by tím trpěli podle mě poctiví výrobci," řekl Poc.
18:27
Evropská komise požádala ČR, aby kvůli metanolové kauze zavedla zákaz exportu tvrdého alkoholu do ostatních zemí EU i dalších států.
18:12
Společnost Granette & Starorežná distilleries důrazně popírá, že by Hanácká vodka měla jakoukoliv spojitost s otravami metylalkoholem. To potvrdila i mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová. "Pokud v některém trestním řízení prochází zajištěný alkohol s etiketou likérky produkující Hanáckou vodku, není v současné době k dispozici žádný znalecký posudek potvrzující jakoukoliv hladinu metylalkoholu u takto označeného obalu," uvedla Zatloukalová. Hanáckou vodku z kamenného obchodu a s kolkem údajně pil muž, který následkem požití jedovatého alkoholu oslepl ve Slezské nemocnici v Opavě.
17:53
U pacientů, kteří nyní z otravy metanolem vyváznou bez následků, se mohou zdravotní komplikace dostavit až později. Vyplývá to ze studie z Estonska, jež zkoumala stav těch, kteří vypití jedovatého alkoholu přežili. V pobaltské republice vypukla vlna otrav metanolem v září 2001. Otrávilo se 154 lidí, 68 z nich zemřelo.
17:35
"Nedá se předpokládat, že by se v tak velkém rozsahu dostal metanol do oběhu pouhou nedbalostí," řekl iDNES.cz zlínský státní zástupce Roman Kafka. Policii proto dal pokyn k zahájení vyšetřování pro trestný čin obecného ohrožení. "Takto uvažujeme zatím ve vztahu k lidem, kteří stojí na prvopočátku celého řetězce," doplnil Kafka s tím, že zatím se jedná o neznámé pachatele. Za trestný čin obecného ohrožení jim hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest. "To znamená až 30 let nebo doživotí," dodal Kafka. celý rozhovor zde