Princ Edward po předání certifikátů českým studentům, kteří úspěšně absolvovali

Princ Edward po předání certifikátů českým studentům, kteří úspěšně absolvovali program nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Slavnostní ceremoniál byl jedním z hlavních důvodů, proč zavítal do České republiky. Princ přijal pozvání právě od nadace vévody z Edinburghu, jejímž je předsedou. (13. 3. 2013) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Princ Edward ocenil studenty. Za jazyky, sport i pomoc seniorům

  • 1
Princ Edward předal v Černínském paláci v Praze certifikáty 35 českým studentům, kteří úspěšně absolvovali program Mezinárodní ceny nadace vévody z Edinburghu. Toto setkání bylo jedním z hlavních důvodů návštěvy nejmladšího syna královny Alžběty II. v Česku.

Přes třicet oceněných studentů od 14 do 24 let z celé republiky se zaměřovalo nejen na studium jazyků, ale i na dobrovolnictví v domovech seniorů a na dětských a kulturních akcích. Většina z nich se také věnuje sportu, někteří vynikají ve hře na hudební nástroj nebo rádi cestují.

"Gratuluji vám všem. Jsem hrdý na to, čeho jste dosáhli, na zážitky a zkušenosti, které jste získali...Možná si to zatím ještě neuvědomujete, ale později v životě vám tato zkušenost dodá větší pocit jistoty," řekl studentům princ Edward.

Princ tleskal Králově řeči

Apeloval přitom také na rodiče a učitele, aby mladé lidi v podobných aktivitách podporovali.

Jedním z oceněných byl i devatenáctiletý student Petr Kolařík, který pochází z malé vsi nedaleko Holešova. Díky zkušenostem, které v programu získal, začal studovat tři jazyky na univerzitě v jihoanglickém Southamptonu. Splnil si podle svých slov velký sen.

"Já jsem trpěl strašně nízkým sebevědomím i vlivem okolí, které mi neustále připomínalo, že na to nemám. Ovšem po půl roce v programu jsem si začal všímat toho, že vlastně se něco objevuje, že možná mám talent," svěřil se.

Díky programu prý získal i mnoho přátel. Do vzdělávacího programu britské nadace se zapojil díky svým aktivitám v dobrovolnickém středisku. Zlepšil si angličtinu, zaměřil se na dobrovolnictví i v dalších zemí Evropské unie.

Zapojilo se už osm milionů mladých lidí

Program založil v roce 1956 manžel britské královny Alžběty II. princ Philip, od té doby se do něj zapojilo přes osm milionů mladých lidí z více než 140 zemí.

Loni se ho v Česku zúčastnily dvě stovky studentů. Podle nadace může certifikát pomoci při přijímacím řízení na vysoké školy v Česku i ve Velké Británii. V tuzemsku funguje od roku 1994. Má tři úrovně obtížnosti - bronzovou, stříbrnou a zlatou.

Princ Edward přijal pozvání právě od nadace vévody z Edinburghu, jejímž je předsedou.

Do Prahy přiletěl se svou manželkou Sophií, hraběnkou z Wessexu, v úterý odpoledne. Na Pražském hradě se setkali s prezidentem Milošem Zemanem a jeho manželkou Ivanou (o přijetí u prezidenta více čtěte zde).

Hraběnka Sophie ve středu dopoledne navštívila česko-britský Domov Sue Ryder pro seniory. Pár z královské rodiny společně zavítal i do Divadla pod Palmovkou na zkoušku britské hry Králova řeč.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video