Myslivci na Václaváku protestovali proti omezení zbraní. Fotili se v rakvi

  • 1066
Myslivci a sportovní střelci se před polednem sešli v Praze na Václavském náměstí, aby protestovali proti zbraňové směrnici, kterou v úterý schválili europoslanci. Ta omezuje držení některých typů zbraní. Účastníci demonstrace přednášeli projevy z dovezeného posedu a podepisovali petici proti regulaci zbraní.

„Je to manifestace proti směrnici a zároveň na podporu ústavního práva na zbraň,“ řekl pro iDNES.cz jeden z organizátorů středeční akce Bohumil Straka z Českomoravské myslivecké jednoty. „Očekáváme, že nás budou tisíce. Studenti lesnických fakult dostali volno. Jedou autobusy myslivců a střelců z Brna a dalších míst,“ říká Straka.

Manifestaci zahájili myslivci troubením na trubky. Shromáždění v rukou drželi různé transparenty a řada z nich byla oděná do reflexních vest. V pozvánce na akci organizátoři účastníky vyzývali, aby veškeré zbraně nechali doma.

Po proslovech se průvod demonstrantů z Václavského náměstí vydal za zvuku fanfár k sídlu zastoupení Evropské komise v Jungmannově ulici, kde účastníci zazpívali českou národní hymnu, ale také písně Ach synku, synku a Škoda lásky.

Poté skandovali: „Neberte nám zbraně. Dali jsme si na ně!“ A: „Czexit!“

Účastníci se kolem jedné vydali zpět na Václavské náměstí, kde se fotili v rakvi. Vyjadřovali tím, že se cítí evropskou směrnicí „pohřbeni“.

Přijetí nové zbraňové směrnice zkomplikuje život některým legálním držitelům zbraní. Omezí se držení krátkých poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhých poloautomatických se zásobníkem na více než deset nábojů. Nelegální se stanou také dlouhé střelné zbraně, které mají skládací či teleskopickou pažbu, a lze je proto snadno ukrýt.

Europarlament úpravou reaguje na loňské teroristické útoky v Paříži. Čeští europoslanci se směrnicí nesouhlasili, na jejich pozměňovací návrhy se však nedostalo (více čtěte zde).

V Česku vlastní zbrojní průkaz asi 300 tisíc lidí. Úřady loni registrovaly více než 800 tisíc zbraní všech kategorií.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video