Prezident Miloš Zeman se na tiskové konferenci vyjádřil k výsledkům...

Prezident Miloš Zeman se na tiskové konferenci vyjádřil k výsledkům prezidentských voleb v USA, kde vyhrál republikánský kandidát Donald Trump. (9. listopadu 2016) | foto: Petr Topič, MAFRA

Zákon proti hanobení prezidenta? Špičky parlamentních stran ho odmítají

  • 322
Hosté nedělních diskuzních pořadů jednoznačně odmítli návrh zákona, který by postihoval hanobení hlavy státu jako trestný čin. Proti němu se vyjádřili čtyři legislativci z různých parlamentních stran. Podle předlohy, kterou podepsalo přes šest desítek poslanců, by za hanobení prezidenta mohl člověk skončit až na rok ve vězení.

„Absolutně to odmítám,“ uvedl europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Partie, který vysílá televize Prima. Politici, kteří s návrhem přišli, jsou podle něj vedeni vlastními zájmy (o návrhu čtěte více zde). „Adorují Miloše Zemana a chtějí se přiživit na jeho voličích,“ vysvětlil.

Druhý host pořadu na Primě, předseda horní komory parlamentu, sociální demokrat Milan Štěch, byl v kritice návrhu mírnější, také ho ale odmítl. „Takový zákon by mohl být dříve nebo později politicky zneužit. Přestupek to je, může to být postihováno. Do trestního zákoníku to ale nepatří, domnívám se,“ řekl. Problém vidí spíše v tom, že veřejná debata hrubne a podílejí se na tom i tradiční politické strany, které někdy sestupují na úroveň, jakou kolem sebe vidí. „Do společnosti je třeba vracet slušnost,“ zdůraznil.

Podobná stanoviska vyjádřili i hosté nedělního pořadu České televize Otázky Václava Moravce. „My jsme se od toho distancovali, považujeme to za nešťastné,“ řekl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Debata na toto téma v poslaneckém klubu ještě neproběhla, sám ale čeká, že členové klubu zákon nepodpoří.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09, považuje za varovné, že 64 poslanců podpisem pod návrh vyjádřilo svůj postoj ke svobodě slova a vrchnostenským manýrům. „Je to známka trendu, který tu už několik let probíhá,“ upozornil Kalousek. Zmínil pokutu za urážku úředníka, se kterou nesouhlasí.

Zákon proti hanobení prezidenta by byl v rozporu s Ústavou, jsou přesvědčeni diskutéři v pořadu ČT. Kalousek uvedl, že v případě, že by parlament zákon přijal, TOP 09 by se domáhala jeho zrušení. „V každém případě my bychom tu ústavní stížnost podali,“ řekl. Podle něj to ale nebude potřeba, poslanci návrh neschválí. Také podle Faltýnka by byl zákon protiústavní.

Podle Pospíšila je chybné srovnání s monarchiemi, které uvádějí podporovatelé návrhu. Například v Holandsku, kde je hanobení hlavy státu také trestným činem, je situace úplně jiná. „Král má zakázáno se vyjadřovat k politice, nechodí ani volit,“ uvedl Pospíšil zásadní rozdíl. Český prezident se naopak k politice vyjadřuje. „U nás je Miloš Zeman aktivní politický aktér, který svými výroky často uráží,“ doplnil.

„Navíc je to ještě blbě napsané,“ zkritizoval bývalý ministr návrh. Upozornil, že trestným činem by podle návrhu bylo už samotné hanobení, nikoli jen opakované či hrubé. Podle Pospíšila je návrh tvrdší než obdobný zákon v evropských zemích, které hanobení hlavu státu chápou jako trestný čin. V krajním případě by podle něj mohl člověk skončit ve vězení za to, když o prezidentovi jedinkrát použije vulgární slovo.

Podle Štěcha zákon postihující hanobení prezidenta jako trestný čin do České republiky nepatří. „Svoboda slova je u nás ústavou garantovaná,“ řekl předseda Senátu. Je přesvědčen, že návrh by parlamentem neprošel. Že ho podpořili někteří sociální demokraté, podle něj ukazuje na demokratické principy uvnitř strany.

Návrh předložil komunista Zdeněk Ondráček. Řada poslanců svůj podpis pod ním později odvolala. Od návrhu se distancovali předsedové dvou nejsilnějších stran (čtěte zde). Poté, co svůj nesouhlas vyjádřil předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, poslanci z ANO svou podporu stáhli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video