Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Přidejte nám peníze, vyzvali svorně vládu zástupci zdravotnictví

  • 98
Odbory, nemocnice, lékařská komora a pacienti vyzvali vládu k výraznému přilití peněz do zdravotnictví. Do tří let by dle zástupců odvětví měly platy stoupnout o třetinu, každý rok o deset procent. Vláda by také měla přijmout slib, který bude pro zdravotníky „světlem na konci tunelu“, a do nemocnic se začnou vracet.

Na pátečním jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) podpořili zástupci zmíněných organizací ministrův návrh na růst odvodů státu, který by každý rok resortu přinesl deset miliard korun.

Mluvčí krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů Petr Fiala novinářům řekl, že hejtmani a ředitelé nemocnic by měli garantovat pracovníkům ve zdravotnictví, že peníze, které přijdou navíc, využijí na platy a nábor dalších pracovníků v personálně oslabených nemocnicích.

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková připomněla, že nemocnicím chybí zhruba tisícovka lékařů a tisíce sester, z nemocnic ale odcházejí i ostatní pracovníci, protože jinde si vydělají víc.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je zdravotnictví katastrofálně podfinancováno, lékaři a sestry z nemocnic odcházejí a komora už není schopna garantovat kvalitu péče, jak by ze zákona měla. Peníze do resortu by vedle zvýšených odvodů státu měla přinést například i zdravotní daň na tabák a alkohol, sjednotit by se měly odměny ve státních a soukromých nemocnicích.

Stanovisko klíčových organizací, s jejichž zástupci se ministr sešel, je podle Němečka silným apelem na vládu. Uvedl, že do tří týdnů předloží vládě návrh na navýšení plateb státu. Připraví také dlouhodobý plán finanční stabilizace zdravotnictví.

Požadavky na růst odvodů státu opakovaně zpochybňuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) s odkazem na „černé díry“, zdroje prý má resort hledat uvnitř. Podle Němečka lze brát slova o černých dírách jako urážku poctivé práce zdravotníků. Efektivita je podle něj už za hranou, na úkor rozumných rezerv, zdravotnictví potřebuje peníze přidat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video