Staronová synagoga v Červené ulici - Nejstarší dochovaná synagoga ve střední...

Staronová synagoga v Červené ulici - Nejstarší dochovaná synagoga ve střední Evropě, druhá nejstarší na světě. Je jednou z prvních raně gotických pražských staveb. Vznikla na konci 13. století. Roku 1883 rekonstruována podle plánů architekta J. Mockera. | foto: archiv Židovského muzea

Antisemitismus na webu sílí, varuje Židovská obec. Šokují ji seznamy Židů

  • 562
Židovská obec v Praze varuje před sílícími projevy antisemitismu v Česku. Téměř dvojnásobně narostl počet monitorovaných projevů antisemitismu na webu. Židovská obec upozorňuje třeba na šikanování židovského žáka, hajlování u židovských Lauderových škol v Praze či antisemitské texty Adama Bartoše, včetně seznamu Židů, který publikuje.

Ve výroční zprávě o projevech antisemitismu za loňský rok Židovská obec upozorňuje na to, že jeden židovský žák byl na střední škole v Přelouči terčem psychické i fyzické šikany, či že rodinný dům, kde bydlí členka Židovské obce, byl poškozen svastikou. Zaznamenány byly i projevy vyhrožování u Staronové synagogy či obtěžování na Novém židovském hřbitově.

Na internetu Židovská obec v Praze loni objevila 156 vysloveně antisemitských textů, zatímco o rok dříve jen 58. "Strmý nárůst antisemitských vyjádření na internetu je rubem svobodného prostoru tohoto média," uvedla Eva Lorencová, první místopředsedkyně pražské Židovské obce.

Výslovně výroční zpráva zmiňuje internetové texty Adama B. Bartoše. "Na webové stránce Čechy Čechům se sloganem "Nedopusťme, aby se z naší země stal nový Izrael" umisťoval početné texty o liberálních domácích osobnostech převážně ze světa kultury a politiky, kterým podle svého uvážení, často zcela nedůvodně, přisuzoval židovský původ. Bartoš tuto rubriku nazývá Dvorana židovské slávy s podtitulem Slavní židé mezi námi. Bartoš svou posedlost Židy v roce 2013 vystupňoval a své texty radikalizoval," píše se ve výroční zprávě Židovské obce Praha. Jeho seznamům se podrobně věnuje i pondělní vydání časopisu Týden (zkrácená verze článku je zde)

Seznamy Židů sestavovali před druhou světovou válkou i nacisté, kteří se přitom opírali o zvrácenou ideologii čistého rasového původu, kterou promítli do takzvaných norimberských zákonů. Nacistické tažení proti Židům pak za války vyvrcholilo holokaustem či šoa - hromadným vyvražďováním Židů v koncentračních táborech.

"Ať si to o mně někdo říká, mně je to vcelku jedno," řekl iDNES.cz Adam B. Bartoš k tomu, že na něj výslovně Židovská obec ve své výroční zprávě upozorňuje. Odmítá říci, podle jakého klíče se rozhoduje, které lidi do svému seznamu dává. "Já nemusím vysvětlovat metodiku, proč se některá jména rozhodnu zařadit a některá ne," prohlásil Bartoš.

Jen za malou hrozbu považuje Židovská obec Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. "Strana doplácí na dlouhodobý nedostatek charismatických lídrů a na vyprázdněnost ideologie. DSSS v roce 2013 stejně jako v minulých letech nepředstavovala pro českou židovskou komunitu riziko," píše se se výroční zprávě pražské Židovské obce.

Stejně tak větší společenskou odezvu podle zprávy nenašly antisemitské výpady extrémní pravice proti neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video