Detektivové mají podezření, že Přibyl využil svého vlivu, aby znesnadnil vyšetřování kauzy biolíh a vraždy Mrázka.

Detektivové mají podezření, že Přibyl využil svého vlivu, aby znesnadnil vyšetřování kauzy biolíh a vraždy Mrázka. | foto: MF DNES

Přibyl: Muž, který spojuje politiky s policisty

  • 202
Pavel Přibyl je šéfem sportovních policejních klubů. Na fungování policie má však podle detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu větší vliv než policejní prezident.

Byl pravou rukou bývalého premiéra a exministra vnitra Stanislava Grosse. Teď na něho detektivové narazili při vyšetřování korupční aféry biolíh a vraždy podnikatele Františka Mrázka.

Odposlouchávali mu telefon. Na základě toho zjistili, že se Přibyl stýká snad se všemi důležitými funkcionáři policejního prezidia.

Jen v uplynulých dvou měsících se několikrát sešel s policejním prezidentem Vladislavem Husákem, ředitelem protikorupční policie Miloslavem Brychem či ředitelem finanční policie Vladimírem Zimmelem.

Detektivové mají podezření, že Přibyl využil svého vlivu, aby přes tyto styky zabránil nebo alespoň znesnadnil vyšetřování kauzy biolíh a vraždy Mrázka. V těchto případech jde přitom o vysokou politiku.

V miliardovém byznysu na přimíchávání biolihu do benzinu jsou z korupce obviněni čtyři sociální demokraté a při vyšetřování Mrázkovy vraždy se prověřuje i politický motiv.

Policie začala prověřovat několik lidí z blízkého okolí Grosse. "Na TAMTO jsem se ti díval, ale zůstala tam úplná žiletka, kde není absolutně nic. To gró, co tam bylo, tak už je pryč," řekl Přibylovi letos 19. dubna šéf protikorupční policie Miloslav Brych, aniž tušil, že Přibylův telefon je odposloucháván.

"Žiletka" je slangový výraz pro policejní spis, který je velmi tenký a nejsou v něm žádné podstatné informace. Detektivové z ÚOOZ mají podezření, že Brych tak Přibylovi sděloval, jaký byl obsah policejních spisů, které si týden předtím odvezli z Brychova úřadu právě detektivové z ÚOOZ.

Ve spisech měly být klíčové informace o dvou policistech, kteří se stýkali s Grossem i se zavražděným Mrázkem. "Brych Přibyla ubezpečoval, že důležité údaje byly vlastně skartovány," řekl jeden z detektivů, který je s detaily případu obeznámen.

Brych teď vysvětluje, že slovo "žiletka" sice použil, ale že šlo o spis, v němž byla projektová dokumentace k přestavbě fotbalového stadionu SK Aritma Praha, se kterým velmi úzce ve svém volném čase spolupracuje.

"Říkal jsem mu, že v projektové dokumentaci už není nic podstatného," řekl ve středu Brych. "Potřeboval by se s tebou sejít Stáňa. Někdo ti mastí nohy," říkal letos 15. dubna Přibyl šéfovi finanční policie Zimmelovi. (Stáňou je myšlen Stanislav Gross a výraz "mastí nohy" prý znamená, že chce někdo někoho odstavit z funkce.)

Ale detektivové z ÚOOZ mají podezření, že Gross chtěl s Zimmelem mluvit o politické kauze, který jeho útvar vyšetřuje – kakaovou aféru exposlance ČSSD Michala Krause.

"Gross mě chtěl jen varovat před možnými problémy v kauze, kterou vyšetřujeme. O jakou jde? To vám neřeknu," řekl ve středu Zimmel.

Ministr vnitra Bublan však zatím říká, že z nestandardních kontaktů Přibyla a elitních policejních důstojníků zatím nic vyvozovat nebude. "Nechtěl bych to zveličovat, většina těch policistů se s panem Přibylem zná přes fotbal a proto, že v minulosti pracoval u policie," prohlásil Bublan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video