Dokumenty Pavla Macháčka z protektorátu

Dokumenty Pavla Macháčka z protektorátu | foto: Post Bellum

Příběhy 20. století: Za ukradené razítko pro odboj mučili nevinného

  • 99
Světoznámý český básník František Listopad si s sebou z války nese jizvu tragické chyby. Do spárů gestapa nechal padnout člověka, který ho před nacistickou tajnou policií ukrýval. Portál iDNES.cz vám přináší dokument společnosti Post Bellum patřící do cyklu Příběhy 20. století.

Jiří Synek (později bude znám jako František Listopad) pocházel z židovské rodiny. V roce 1941 obdržel tzv. obsílku, povinný nástup do transportu, který pro Židy v této době znamenal jednosměrnou cestu na smrt.

Synek ale nacistický příkaz neuposlechl a začal se skrývat. Když musel svůj dosavadní úkryt opustit a zoufale hledal pomoc, náhodou potkal v Praze na ulici svého bývalého spolužáka Pavla Macháčka, který mu nabídl byt, poskytl své doklady a nosil potravinové lístky.

Pavel Macháček - dobové foto ze začátku války

Pavel Macháček - foto z roku 2008

Dvaadvacetiletý Pavel Macháček tehdy pracoval jako poštovní úředník, měl dívku a plánoval s ní dovolenou. Výzva německých úřadů k nástupu na nucené práce do Říše mu udělala čáru přes rozpočet. Ale jeho zaměstnavatel prohlásil, že ho nemůže postrádat.

Pavel Macháček

Narodil se 15. 8. 1921 v Praze, zemřel roku 2008. Za války ukrýval Jiřího Synka, známého pod pseudonymem František Listopad.

Prošel Malou pevností v Terezíně, Flossenbürgem i pochodem smrti. Po válce vstoupil do KSČ a do armády, v roce 1970 vyhozen pro "politickou nespolehlivost". Krátce pracoval jako skladník, poté bezpečnostní a požární technik u Poštovní a novinové služby

Zdroj: www.pametnaroda.cz

Jediné, co mu chybělo, aby se vyhnul otrockým pracím v Německu, byl otisk "osvobozujícího" gestapáckého razítka v dokladech, který si měl vyzvednout na jedné pražské policejní stanici. Poštovní úřad mu ovšem nehodlal povolit odchod v době zaměstnání a Macháček nechtěl čerpat dovolenou.

Zavolal tedy Synkovi, který s doklady Macháčka vyrazil na policii. Úřednice otiskla razítko, když tu najednou zazvonil z vedlejší místnosti telefon. Jak se otočila a odešla telefonovat, Synka napadlo, že by bylo úžasné cenné razítko ukrást pro český domácí odboj. V okamžiku skončilo v kapse jeho saka a Synek utekl.

Až venku si uvědomil, co provedl svému zachránci Macháčkovi. Gestapo si pro poštovního úředníka přišlo ještě týž den.

Následovaly výslechy v Petschkově paláci a ve věznici na Karlově náměstí v Praze. Fyzické mučení, pěsti, kopání do tváře, když ležel nahý na zemi. Bití holemi a 'bejčákem'. A neustálé otázky: Kdo to razítko ukradl? Macháček mlčel, protože věděl, že by Synka i jeho samotného čekala jistá smrt. Zbytek války prožil  ve věznicích a koncentračních táborech. Zažil Terezín i Flossenbürg, kde ho osvobodila americká armáda.

František Listopad

František Listopad

Pravým jménem Jiří Synek, narozen 26. 11. 1921 v Praze. Básník, prozaik, překladatel, divadelní a televizní režisér. Studoval na pražské filozofické fakultě, za války žil jako účastník odboje v ilegalitě.

Po válce spoluzakládal deník Mladá fronta, v němž řídil kulturní rubriku.

Po únoru 1948 zůstal ve Francii. V roce 1959 odjel do Portugalska, kde dosud žije a pracuje. Byl mimo jiné ředitelem Národního divadla v Lisabonu.

Zdroj: Wikipedia

Následky výslechů nesl až do smrti. Zemřel v roce 2008 v sedmaosmdesáti letech - krátce po tom, co odvyprávěl svůj příběh lidem z Post Bellum. Nikdy Synkovi neodpustil, že ho zradil. "Listopad byl, abych tak slušně řekl, svérázný člověk. Když už byly mé doklady zapsané a stačilo vzít doklady a odkráčet, tak to razítko prostě ukradl," vyprávěl Macháček.

František Listopad dnes žije v Portugalsku a otázky, jak to bylo s razítkem, ho zaskočily: "Já jsem velmi opatrný a přesný na slova. Co se říká jen tak improvizovaně a není to připravené aspoň mentálně, vypadá podivně. V každém případě Pavel Macháček všechno, co říká, je pravda, ale věci jsou komplikovanější. Nebylo to tak jednoduché," vysvětluje nejasně.

Čím byly komplikované, nedokáže vysvětlit. Tvrdí, že se jednalo o kolektivní rozhodnutí jakési odbojové organizace, což je nedoložitelné.

František Listopad celý příběh zpočátku bagatelizoval argumenty, že nic není černobílé. Nakonec však přiznal, že ho Pavel Macháček zachránil a sám se obětoval. A dodal, že jeho slavné verše věnované "Pavlovi M." patří právě Pavlu Macháčkovi. Za své básně obdržel řadu ocenění.

Příběhy 20. století

Příběh Pavla Macháčka, muže, který na chybu Jiřího Synka doplatil mučením a koncentračním táborem, zmapovali dokumentaristé z Post Bellum. V neděli jeho strhující vyprávění odvysílá Český rozhlas - Rádio Česko v 10:05 v pořadu Příběhy 20. století.

Společnost Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků od roku 2001. S Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vede internetový portál Paměť národa, kde jsou příběhy k nalezení. Post Bellum žije především díky drobným darům, na jejich webu můžete pomoci i vy a stát se členem Klubu přítel Paměti národa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue