Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběhy 20. století: Rabín přežil holokaust, měsíce se skrýval ve sklepě

  15:27
Rabín Jossi Steiner přežil jako chlapec spolu se svými nejbližšími holokaust na útěku v Maďarsku, a poté na Slovensku kde se skrýval ve sklepě. Devět lidí přebývalo devět měsíců za falešnou zdí domu manželů Mozoľákových v prostoru 1,5 krát 5 metrů. Rabín Steiner jim nikdy nepřestal být vděčný.

Soupis Židů se jmény Steinerovy rodiny. | foto: Post Bellum

Jossi Steiner, celým jménem Josef Mordechai Ben Abraham Azriel, se narodil v roce 1936 ve Zlatých Moravcích, asi třicet kilometrů od Nitry. Místní mu tehdy říkali "Janko". Podle soupisu Židů z roku 1942 bydlelo v tehdejším okresním městě Zlaté Moravce 4 358 lidí, z toho 529 Židů (dnes tam není ani jeden). Po vyhlášení samostatného Slovenského štátu na židovské rodiny postupně dopadala antisemitská opatření, až byl nakonec Jossiho otec Viliam přinucen vzdát se své dílny a dědečkovi arizovali obchod s textilem.

Jossi Steiner

Otec se tehdy od starého známého (člena Hlinkovy gardy) dozvěděl, že má být s celou rodinou deportován kamsi na Východ. Spolu se ženou a dětmi tedy tajně přešel přes hranice do Maďarska (podobně jako tisíce dalších slovenských Židů), kde zatím nebyla persekuce tak silná. Od té chvíle musel Jossi Steiner předstírat, že je němý. Bylo mu totiž teprve šest let a uměl jen slovensky.

S doklady mrtvého

V Maďarsku Viliam Steiner zpočátku přežíval s padělanými doklady pod jménem zemřelého Mate Eleméra, které získal s pomocí církve. Pracoval jako údržbář v obuvnické dílně, zatímco se Jossi s mladším bratrem a dalšími členy rodiny skrývali. Policie však podvod záhy odhalila a pro Steinera staršího si přišla do práce. Zatčení unikl jen díky duchapřítomné reakci: když ho policisté oslovili, řekl, že si musí dojít pro dokumenty a uprchl oknem.

Příběhy 20. století

Vzpomínky Jossiho Steinera zaznamenali dokumentaristé ze slovenského Ústavu paměti národa. V neděli jeho vyprávění odvysílá Český rozhlas Plus ve 20:00 v pořadu Příběhy 20. století. Reprízu pak naladíte příští sobotu na Radiožurnálu ve 21 hodin. Většinu rozhovorů s pamětníky, kteří promlouvají v Příbězích 20. století, zaznamenali dokumentaristé z občanského sdružení Post Bellum. Pokud je vám jeho činnost sympatická, staňte se členem Klubu přátel Paměti národa a drobnými penězi pomozte jeho práci.

Steinerovi pak žili pod dalšími falešnými identitami, soustavně se přesouvali z místa na místo a překonávali mnohé kritické situace. V Maďarsku se udrželi až do března 1944. Tehdy začal v zemi Adolf Eichmann osobně organizovat deportace, začaly protižidovské razie a Steinerovi se raději tajně vrátili na Slovensko.

Nejdřív putovali k hranicím, skrývali se. Jednou se s bratrem schovávali celý den v dřevěném záchodě, vzpomíná Jossi. Zpět přes hranice šla jako první jeho šestnáctiletá sestřenice. Zmizela a už ji nikdy nikdo neviděl, živou ani mrtvou. Ostatní přešli úspěšně. Spali nejprve v lese, venkovan, který jim pomáhal, se je bál schovat ve svém domě. Cestou se ke Steinerovým připojily další dvě židovské rodiny. Ve vesničce Krajné pak Viliam Steiner přesvědčil hospodáře Jána Mozoľáka, aby ve sklepě svého domu vybudoval úkryt, do něhož se vměstnalo devět lidí; zbývajících pět se skrylo na jiném nedalekém místě.

Kdyby jeden z nás kýchl...

"V úkrytu byly dva kýble, jeden na vodu, druhý na potřebu. Spali jsme na slámě, na takové palandě, kde nahoře leželi muži a dole děti, moje maminka a teta," vypráví Jossi Steiner. "Když Mozoľákovi třikrát bouchli do stěny, znamenalo to nebezpečí, když bouchli jednou, signalizovali tím konec 'poplachu'."

Do vesnice chodili němečtí vojáci, dělali domovní prohlídky: "Kdyby v takovou chvíli jeden z nás kýchl, už bychom nebyli naživu… Já si to osobně nepamatuju, ale jeden z mých spolutrpitelů vyprávěl, že jsme jednou dostali signál, že přišli Němci, můj bratr plakal, a matka mu zacpala pusu. Ten člověk jí řekl: 'Co to děláš, vždyť ho udusíš!' A matka odpověděla: 'Mám ještě druhého syna, a ten chce žít!' Díky Bohu, přežili jsme v tom úkrytu všichni."

Steinerovi se dočkali osvobození. Teprve tehdy se dozvěděli, že nedaleko jejich dvou "bunkrů" byl ještě třetí. Schovávalo se v něm dalších jedenáct lidí. Mnozí Jossiho příbuzní však takové štěstí neměli. Jeho dědečka, který již neměl sílu utíkat, například zastřelili příslušníci SS spolu s dalšími více než sedmi sty Židy.

Čtrnáct zachráněných vám děkuje

O Jánu Mozoľákovi, který Steinerovým pomáhal s nasazením vlastního života, mluví Jossi s hlubokou úctou: "Je pochován na evangelickém hřbitově v Krajném. Na jeho hrob chodí mé děti i děti mého bratra, kterým jsme řekli, že kdyby tohoto laskavého a statečného muže nebylo, nenarodily by se."

Na pamětní kámen u hrobu manželů Mozoľákových nechali Steinerovi napsat: "Zde leží dobří lidé, kteří pomáhali jiným lidem ve velkém nebezpečí. Vám a Vaší dceři Anně děkujeme za záchranu. Čtrnáct zachráněných Židů." Ironií osudu nezůstala po zachránci a jeho ženě Evě ani jedna fotografie, jejich dům však dosud stojí. Jejich příběh zpracoval režisér Dušan Hudec v dokumentárním filmu Celý svět je úzký most.

Nedlouho po válce odjel Jossi Steiner spolu s bratrem do Palestiny, a když se o pár let později zrodil židovský stát Izrael, oba už v něm zůstali. Jossi se vrátil teprve po zhroucení komunismu. V roce 2001 se stal rabínem košické židovské náboženské obce. Zasloužil se o to, že členové rodiny Mozoľákovy získali in memoriam titul Spravedlivý mezi národy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  13:59

Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:52

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...