Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběhy 20. století: Agent chodec Rys uprchl z lágru hlavní branou

  9:28
Psal se rok 1955 a jihlavská StB byla v pohotovosti. Měla udání, že se v jednom místním bytě objevil uprchlý vězeň, bývalý agent chodec Jaromír Rys, a hledal svoji bývalou dívku Věru. Byla to ale pouze rafinovaná léčka. Rys se v Jihlavě objevil jen proto, aby zmátl a zdržel pronásledovatele.

Památník Vojna u Příbrami | foto: Vít ŠtěpánekiDNES.cz

Tajná policie se domnívala, že se hledaný vězeň Jaromír Rys ještě ten večer do bytu své bývalé přítelkyně vrátí. Ozbrojená jednotka obstoupila dům, mladý policista se samopalem zaklepal na dveře. Ozvalo se: Kdo tam?! Načež se spustila střelba.

Za dveřmi totiž stál ozbrojený a vyděšený manžel Věry, shodou okolností voják z povolání, který očekával příchod uprchlého vězně a hodlal ho okamžitě zastřelit. Po několikaminutové přestřelce na místě zůstal ležet policista, který klepal na dveře.

Jaromír Rys

Jaromír Rys se narodil v září 1927. Pochází z Radešínské Svratky, malé vesnice u Nového Města na Moravě, z rodiny ševce. V roce 1949 utekl z Československa do americké okupační zóny v Bavorsku a navázal kontakt se zpravodajskou skupinou. Zradil ho jeho spolužák a na Velký pátek 14. dubna 1949 byl odsouzen k doživotnímu žaláři. Celkem strávil ve vězení třináct let. V roce 1955 se mu načas podařilo uprchnout z uranového lágru Vojna na Příbramsku, jeho anabáze trvala ale jen 27 dní. Těsně před hranicemi s Rakouskem ho udal jeho převaděč, bratr jeho dobrého kamaráda. Po jeho opětovném zatčení byla zajištěna i celá rodina, včetně matky, otce a dvou sester, z nichž jedna byla těhotná. Ve vyšetřovací vazbě na tzv. Singsingu na Jáchymovsku poté, co celou noc slyšel zoufalé volání své sestry, hrůzou zešedivěl. Jaromír Rys je předsedou jihlavské pobočky Konfederace politických vězňů.

Rys byl tou dobou dávno na cestě k československým hranicím.  V Jihlavě se objevil jen proto, aby zmátl a zdržel pronásledovatele, což se mu dokonale povedlo.

Jak to všechno začalo

Jaromír Rys utekl ve dvaadvaceti letech přes hranice do západního Německa a za několik týdnů se vypravil zpátky do komunistického Československa jako tzv. kurýr - agent chodec.

"Při druhé cestě přes hranice jsem se dostal do Brna. Vzpomněl jsem si na maturitní večírek, kde jsem mluvil s jedním členem protinacistického odboje, slavným vojákem a otcem Jirky, mého spolužáka. Tento odbojář mi říkal: 'Chlapče, kdybych byl ve vašem věku, věděl bych, co mám dělat.' Řekl jsem mu, že to vím. To byl rok 1948. A on na to: 'Až budeš potřebovat pomoc, obrať se na našeho Jirku.'"

Jaromír Rys svého o něco staršího spolužáka Jirku vyhledal. Jenže ten ho ubytoval a následně udal na policii.

"To jsem se dozvěděl až v kriminále. Byli tam zavření bývalí studenti z Brna, slovo dalo slovo a já jim vyprávěl, jak jsem byl zatčený. Smáli se mi a říkali, že jsem vlezl přímo do pasti udavačským kurvám, studentům na brněnských kolejích, kteří si přivydělávali udavačstvím."

Jaromír Rys dostal u soudu doživotní trest. Pět let seděl na Borech a Leopoldově a pak ho v roce 1955 přemístili do příbramského lágru Vojna: "A odtud jsem jim utekl. To byste nevěřili jak. Odkráčel jsem hlavní branou," popisuje v rozhlasovém dokumentu Příběhy 20. století Jaromír Rys. V dolech si všiml civilního zaměstnance, jistého pana Kloučka, který mu byl ve tváři podobný.

Jiní civilisté mu tajně donesli kabát a rádiovku. Jeho spoluvězeň Láďa, mašinkář, který měl po lágru volnější pohyb, nastoupil místo Ryse na nástup, tudíž získal útěkář značný několikahodinový náskok.

Rys se po skončení směny nahlásil na výdeji legitimací jako Klouček a prošel hlavní bránou: "Šel jsem asi sto padesát metrů po rovné silnici, bál jsem se ohlédnout, neustále jsem čekal kulku v zádech. Ale klaplo to. Za zatáčkou na mě čekal kamarád s motorkou a odvezl mě k Praze," vypráví Rys, který utíkal přesně sedmadvacet dní.

Druhá zrada

I když se mu podařilo zmást pronásledovatele v Jihlavě, jak už jste četli výše, znovu byl zrazen. Jeho přítel Jarka ho zkontaktoval se svým bratrem žijícím nedaleko česko-německých hranic, měl ho podle dohody převést.

"Uvítal mě a řekl, že se půjde o půlnoci a že si teď musí skočit pro cigára. Když se vrátil, vyrazili jsme přes park, kde na mě hupli čtyři chlapi, a to byl můj konec," popisuje Rys, který si odseděl třináct a půl roku vězení, z toho šest let strávil na "útěkářských" samovazbách nebo korekcích ve Valdicích.

Udavač dostal do kriminálu nejen Jaromíra, ale i svého bratra, který v procesu Rys a spol. v roce 1955 dostal dvacet let. Ve vězení skončili i Rysovi rodiče a dvě sestry, jedna z nich těhotná. Sestry od soudu odešly bez trestu, otec dostal osm, matka šest měsíců jen za to, že jim někdo předal informaci, že jejich syn je na útěku.

Příběhy 20. století

Příběh Jaromíra Ryse zmapovali dokumentaristé z Post Bellum. V neděli jeho vyprávění odvysílá Český rozhlas - Rádio Česko v 10:05 v pořadu Příběhy 20. století. Společnost Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků od roku 2001. S Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vede internetový portál Paměť národa, kde jsou příběhy k nalezení. Post Bellum žije především díky drobným darům, na jejich webu můžete pomoci i vy a stát se členem Klubu přátel Paměti národa.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

KOMENTÁŘ: Jak Scholz jednal v Číně. Mohli jsme se od něj něčemu přiučit

19. dubna 2024

Premium Německo se spálilo s Ruskem, teď to zkouší s Čínou. Co ukázala cesta německého kancléře v čase, kdy...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  14:45

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...