Bývalí premiéři Miloš Zeman a Jan Fischer při galavečeru Dny pro Izrael, při

Bývalí premiéři Miloš Zeman a Jan Fischer při galavečeru Dny pro Izrael, při němž mluvili o vztahu k Izraeli. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Zeman podpořil preventivní úder na Írán, Fischer mírové řešení

  • 692
Pokud by se prezidentem stal Miloš Zeman, podpořil by preventivní vojenský úder Izraele na íránská odpalovací zařízení. Jan Fischer, podle průzkumů favorit prezidentské volby, podpořil při setkání tří prezidentských kandidátů v Hradci Králové odlišný postup. "Tahle země by mohla přispět ke klidnému, mírovému řešení," řekl Fischer.

Prezidentští kandidáti o svém vztahu k Izraeli mluvili na slavnostním galavečeru v rámci Dnů pro Izrael v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Nebyla to klasická debata, pro každého ze tří prezidentských kandidátů - expremiéry Zemana, Fischera i prvního místopředsedu Přemysla Sobotku z ODS - bylo v rámci večera, vyčleněno patnáct minut. Sál byl do posledního místa plný.

"Kdyby v roce 1936, kdy Hitler okupoval Porýní, Francie a Anglie zaútočily na Německo, nebyla by druhá světová válka ani holocaust. Pacifisté říkali, že Hitler je strůjce míru. A kvůli tomu válka i holocaust byly," řekl Zeman, který vystoupil jako první.

"Dostávám se k myšlence preventivního úderu, která je dnes aktuální vůči íránským odpalovacím rampám. Slova jsou krásná věc, ale někdy jsou daleko důležitější skutky. Evropská unie opakuje chybu appeasementu, usmiřovací taktiky, tehdy vůči Hitlerovi, dnes vůči islámským fundamentalistickým teroristům. Appeasement, a to souvisí s tím preventivním úderem, se dlouhodobě nikdy nevyplácí," vysvětlil bývalý premiér a předseda ČSSD, proč by podpořil preventivní vojenský útok Izraele na Írán. Pokud bude mít Česko odvahu podporovat Izrael, zaplatí za to sice podle Zemana horšími vztahy se zeměmi, které na Izrael útočí, ale bude to správné řešení.

Fischer, který vystoupil na závěr, mu oponoval. "Češi mají dobrou schopnost vyjednávat a zázemí v arabských zemích. Ne všichni jsou teroristé. Tahle země by mohla přispět ke klidnému, mírovému řešení," řekl předseda bývalé úřednické vlády. Vymezil se tak proti Zemanovi, který znovu potvrdil pověst "jestřába" v otázkách zahraniční politiky.

Velkou pozornost vzbudil už Zemanův rozhovor v roce 2002 pro izraelský deník Haarec, když byl Zeman ještě jako premiér na návštěvě v Izraeli. "Jistě, není mým úkolem hodnotit Arafata, ale každý, kdo podporuje terorismus, je v mých očích teroristou," prohlásil tehdy Miloš Zeman na adresu bývalého palestinského vůdce. Česká diplomacie pak jeho slova "žehlila" a vysvětlovala je jako nedorozumění při překladu z angličtiny. Zeman teď ale svůj názor na Arafata zopakoval.

Sobotka ocenil Izraelce jako národ, který umí bojovat

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka v pondělí večer v Hradci Králové ocenil Izrael jakožto ostrůvek demokracie obklopený nebezpečným okolím.

"Je to národ, který, když je v nebezpečí, tak umí bojovat. Má to ve své historické paměti," řekl Sobotka. Jeho názor v diskusi byl bližší Zemanovu, než Fischerovu. "Terorismus je velké nebezpečí a je třeba s ním bojovat," řekl Sobotka. Jeho názory formoval tatínek, který byl na olympiádě v Berlíně v roce 1936 a viděl zblízka, na čem je postaven Hitlerův režim.

Jinak svých patnáct minut pojal Fischer. "Izrael pro mě vždycky byla země vyrvaná z pouště, země neobyčejného talentu, píle," odvětil na otázku moderátora ze sdružení Sion, co pro něj znamená Izrael. Prohlásil, že Izraelci dobře vědí, co jsou jejich národní zájmy. Naznačil, že Češi by se v tomto u nich mohli učit.

Akce, kterou doprovázela vystoupení klezmerové skupiny Trombenik a zpěvačky Moniky Absolonové, proběhla pod záštitou izraelského velvyslance v Česku Jaakova Levyho. "Oceňujeme velkou podporu Izraeli na české politické scéně. Tato podpora je založena společných sdílených hodnotách," řekl Levy. Právě kvůli jeho přítomnosti provázela akci zvýšená bezpečnostní opatření. Ještě před jejím začátkem sál pečlivě zkontrolovala ochranka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video