Příspěvky k prezidentským volbám na Twitteru. (26. ledna 2013)

Příspěvky k prezidentským volbám na Twitteru. (26. ledna 2013) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

A je to v troubě. Internet zaplavilo zklamání ze Zemanova vítězství

  • 394
A je to v troubě. I tak komentují lidé na sociálních sítích aktuální výsledky první přímé volby prezidenta. Potvrzuje se přitom, že na internetu žijí hlavně Schwarzenbergovi příznivci. Ti se současně na Facebooku hromadně chytají za hlavu.

Zcela bezprostředně po oznámení průběžných výsledků lidé začali čile prezidentské volby komentovat. "A je to v troubě," napsal například uživatel Petr Zelený na svůj facebookový profil. "No, tak alespon vime, s kym v tehle zemi zijeme..... Slusnost se tady nevyplaci. Doufam, ze moje deti to bud otoci, nebo ze budou mit moznost zit nekde jinde," odeslal jen chvíli poté další z příznivců Karla Schwarzenberga.

Na sociální síti Twitter pak výrazně ožil hashtag #volby2013, jímž lidé označují své příspěvky k aktuálnímu boji na Hrad. Například Kristýna Kabzanová napsala: "České volby: sečteno 95 % okrsků, Zeman vede nad Schwarzenbergem 56-44. Aspoň jednou mi nevadí, že žiju za hranicemi."

Lidé si ovšem všímali i přátelství Miloše Zemana a lobbisty Miroslava Šloufa. Zeman v kampani tvrdil, že se od Šloufa zcela odstříhl, ale události posledních dní ukázaly opak; Šlouf byl na natáčení Zemanových předvolebních klipů ve Vídni i v hotelu, kde sídlil Zemanův volební tým při čekání na výsledky voleb.

"Gratuluji novemu ceskemu prezidentovi Miroslavu Sloufovi. Lid si demokraticky zvolil a meli bychom to respektovat a jeho si vazit." objevilo se na Twitteru.

Voliči Schwarzenberga se chytají za hlavu

"The horror! The horror!" vyjádřil pak jednoduše svůj názor uživatel twitteru Ondřej Lipár, zřejmě s odkazem na legendární film Apokalypsa (v originále Apocalypse now). Hláška však čerstvě zazněla i v americkém seriálu The Big Bang Theory.

Vlnu zklamání však občas "pročísnou" i glosy, které mají ponurou náladu alespoň trochu odlehčit. Honza Mrázek například na Twitteru s nadsázkou napsal, že "pokud nový prezident zdědí Klausovu ochranku, tak si myslím, že si volby můžeme za půl roku zopakovat...".

Voliči ministra zahraničí také krátce po vyhlášení výsledků založili originální událost na sociální síti Facebook, v níž vyzývají k hromadnému se chycení za hlavu. Sdílejí na ní své fotografie. "Demokraticky jsme si zvolili za prezidenta pana Miloše Zemana. Lid promluvil. Reflektujme dnes večer naši volbu dlouhým, procítěným facepalmem," zní výzva v události nazvané Národní facepalm.

Příznivci Zemana jsou přitom na sociálních sítích téměř neviditelní. Jasně převažují tweety s odsouzením výsledků voleb, od Čechů žijících v zahraničí pak hrdost nad tím, že zvolili zcela opačně než jejich krajané ve své domovině.

Schwarzenberg poděkoval nejprve na Facebooku

Karel Schwarzenberg poděkoval svým voličům nejprve na Facebooku. Oficiální projev před kamerami předběhl o několik minut. "Především bych chtěl  poděkovat všem voličům, kteří mě podpořili a dále pak straně TOP 09 a Starostům a nezávislým, kteří mě podpořili," stojí na facebookovém profilu Karla Schwarzenberga.

"Druhý dík patří dobrovolníkům, kteří projevili velké nadšení při práci v můj prospěch v celých Čechách i na Moravě. Hrdý jsem na to, že nikdo z mého týmu nepoužíval lži a podpásové údery. Vítězi Miloši Zemanovi gratuluji a doufám, že se mu podaří býti prezidentem všech občanů," uvádí dále Schwarzenbergův profil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video