Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier v prvním kole neuspěl. (12. ledna

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier v prvním kole neuspěl. (12. ledna 2013) | foto:  Petr Topič, MAFRA

KOMENTÁŘ: Zrodila se levicová hvězda ČSSD

  • 142
V březnu budou sociální demokraté volit nového předsedu. Pokud by se Jiří Dienstbier rozhodl kandidovat, zřejmě by v pohodě porazil nevýrazného Bohuslava Sobotku. Ovšem pokud bude chtít sestřelit tohoto svého spojence.

Jeho čtvrté místo, těsně za třetím Janem Fischerem, je velkým úspěchem. Průzkumy přitom tomuto městskému liberálovi se slavným disidentským jménem moc šancí nedávaly.

Lidem vadilo, že 43letý Jiří Dienstbier byl nejmladší z devíti kandidátů na Hrad, kde si tradičně Češi představují "tatíčka" na sklonku politické kariéry. Vadilo jim též, že ačkoliv byl aktivním studentem při listopadové revoluci 1989, dnes je obhájcem českých komunistů a velmi jim nadbíhá. A těžké to měl také jako kandidát ve stranickém dresu ČSSD.

Jenže v závěru kampaně Dienstbier velmi výrazně zabral. Byl králem disciplíny, v níž naopak zcela propadl Jan Fischer - umí televizní debaty a přímé střety se soupeři. Jako jediný dokázal vzdorovat rétorice Miloše Zemana, a to lepšími argumenty, navíc ostře, ale také s vtipem i nadhledem.

Politický talent se přitom zrodil náhodou před třemi roky, když byl zvolen senátorem v obvodě Kladno po smrti svého otce. Do té doby byl znám hlavně fanouškům fotbalového klubu Bohemians,  jenž pomohl zachránit před vytunelováním.

Naplno zazářil na podzim 2010 po komunálních volbách v Praze, nikoliv výsledkem - dovedl ČSSD jen k 18 procentům. A po nich se vzepřel předem určené roli hezké a populární tváře na bilboardy, která se po volbách uhne a znovu umožní kmotrům v ČSSD i ODS uzavřít a dál pokračovat v byznysové koalici.

Jiří Dienstbier si to letos vyzkoušel, uspěl, a teď si může vybírat: buď v březnu kandidovat na předsedu sociální demokracie, anebo může - už starší a zkušenější - zkusit boj o Hrad za pět, deset let...


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue