Klaus se stal prezidentem

Klaus se stal prezidentem - Čestný předseda ODS Václav Klaus se stal prezidentem Česká republiky, 28. února 2003. | foto: Reuters

Prezidentem je Václav Klaus

  • 2825
Česká republika má prezidenta. Hlavou státu se stal Václav Klaus. Podle oficiálních výsledků získal 142 hlasů, to znamená o jeden hlas více, než potřeboval ke zvolení. Koaličního kandidáta Jana Sokola zradila neshoda vládních stran.

Jednašedesátiletý čestný předseda ODS se ujme úřadu 7. března, kdy na společné schůzi obou komor složí prezidentský slib.

Do té doby se chce seznámit s prostředím Pražského hradu a přivést si spolupracovníky. "Žádné kroky s velkým K zatím neplánuji," prozradil na první tiskové konferenci v roli prezidenta.

Na otázku, zda mu nevadí, že ho na Hrad postrčili i komunisté, odpověděl, že nezná složení hlasů. "Parlament je ale legitimní a demokratický," ujistil.

Volbu jsme sledovali ON-LINE

Ve třetím, rozhodujícím kole, získal Klaus 142 hlasů. Sokolovi dalo hlas 124 zákonodárců.

"Děkuji všem 142 zákonodárcům, že mě zvolili," uvedl Václav Klaus ve svém projevu po oznámení oficiálních výsledků. "Děkuji všem, kteří mi dodávali elán. Děkuji také své manželce, která mě podporovala, a která také dorazila sem do sálu," dodal Klaus a následoval potlesk.

"Mohu všechny ubezpečit, že zůstávám stát oběma nohama na zemi, a že se nebudu vznášet někde v oblacích, což by byla nebetyčná chyba. Opravdu všem moc ještě jednou děkuji," zakončil svůj projev nový prezident.

Nový prezident by už mohl dostat policejní ochranu. "Dohodnu se s ním každopádně ještě dnes. Přestože formálně se prezidentem stává člověk složením slibu, budu se s ním chtít dohodnout, aby se mu už od dnešního dne moji lidé věnovali," řekl ministr vnitra Stanislav Gross.

Uvolněný poslanecký post po Václavu Klausovi převezme padesátiletý Aleš Rozehnal z Prahy-Radotína. Se známým právníkem, který se rozešel se šéfem televize Nova, má jen shodné jméno.

Gratulace přicházejí ze všech stran
Svému soupeři přišel poblahopřát Jan Sokol. "Nic zlého necítím, byl to čestný boj. Přeji téhle zemi vše dobré pod jeho vedením," prohlásil.

"Jsem velmi ráda a gratuluji svému muži i všem, kteří si ho přáli za prezidenta," řekla iDNES nová první dáma, Livia Klausová.

Mnoho zdaru popřál i bývalý prezident Václav Havel. "Blahopřeji vítězi prezidentských voleb a přeji mu při výkonu prezidentské funkce mnoho zdaru," vzkázal po svém tajemníkovi Jakubu Hladíkovi z dovolené v zahraničí. "Pokud bude pozván, rád se Havel zúčastní inaugurace."

Ještě před oficiálním oznámením výsledků poslední volby proběhl premiér Vladimír Špidla bez zastavení hloučkem novinářů. Na otázku, zda po neúspěchu vládní koalice rezignuje na svou funkci odpověděl: "Ne, na vládu to nebude mít žádný vliv."

"Hlava státu byla zvolena, jdu jí pogratulovat," dodal.

DÁLE ČTĚTE

3. volba on-line (28. února)
2. volba (24. ledna)
1. volba (15. ledna)

Projev Václava Klause po zvolení

Klaus: Od předsedy třídy k prezidentovi

FOTOGALERIE

Projev Václava Klause
Projev Jana Sokola

Kandidáti o sobě: rozhovory

Klaus jednal na poslední chvíli s komunisty
Václav Klaus ještě před volbou navštívil komunisty, kteří si vyžádali přestávku, a jednal s nimi asi tři minuty. "Pan Klaus se k nám přišel jen připomenout," řekl o schůzce zpravodaji iDNES předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Druhý prezidentský kandidát Jan Sokol ani premiér Vladimír Špidla neprojevili podle něj o schůzku zájem.

Druhým kolem opět prošli oba kandidáti
Ani ve druhém kole nezískal žádný z kandidátů potřebný počet hlasů. Václavu Klausovi odevzdalo hlas 109 poslanců a 30 senátorů. Pro Jana Sokola hlasovalo ve sněmovně 83 poslanců a 46 senátorů.

Ke zvolení přitom kandidáti potřebovali, aby se na jednom z nich shodla nejméně polovina přítomných poslanců a zároveň polovina přítomných senátorů.

Volby se účastní 280 zákonodárců - 81 senátorů a 199 poslanců. Nepřišel jen nemocný Robert Kopecký z ČSSD.

Jana Sokola tedy znovu nepodpořila celá vládní koalice, a to hlavně ve sněmovně. Bez Kopeckého hlasuje 100 vládních poslanců. Sokol dostal ve druhém ale jen 83 hlasů.

Z prvního kola postoupili oba kandidáti
Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek krátce po 14. hodině vyhlásil oficiální výsledky prvního kola. Potvrdil tak, že Václav Klaus dostal 32 hlasů v Senátu a 115 ve sněmovně. Jan Sokol získal v Senátu 47 hlasů, ve sněmovně 81

Václav Klaus v prvním kole vyhrál u poslanců, Jana Sokola zase podpořili senátoři.

ČSSD má ve sněmovně 70 poslanců, KDU-ČSL 21 a Unie svobody 10. ODS má v Poslanecké sněmovně 58 zástupců a komunisté 41. Dohromady 99 hlasů. Klaus získal 115, to znamená, že nejméně 16 hlasů získal od vládní koalice.

"Jsem šťastný, že to tak dopadlo. Výsledek považuji za dobrý start do dalších kol," řekl Václav Klaus. O tom, čí hlasy získal, odmítl spekulovat. "To víte lépe než já."

ČSSD hledá novou taktiku
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach připustil, že Klause zřejmě volil i někdo ze sociálních demokratů. ČSSD se před vyhlášením oficiálních výsledků radila, jak bude dál postupovat. Výsledek jednání není znám.

"Mohlo to být až deset poslanců," přiznal Škromach. Šance na zvolení Jana Sokola podle něho stále žije, ale je menší než před prvním kolem.

"Pokud by se měly opakovat výsledky prvního kola, tak bude Václav Klaus zvolen," míní jeho stranický kolega a místopředseda poslanců ČSSD Radko Martínek.

"Rozštěpení ČSSD je evidentní. Hlasy ODS a našich poslanců by na výsledek nestačily. Nebylo by dobré, aby do třetího kola postoupil jen jeden kandidát," řekl šéf komunistů Miroslav Grebeníček.

Sokol: Potřebujeme vzdělanou mládež
Před začátkem volby vystoupili oba kandidáti s projevy.

Podle Sokola ustupuje společnost od charismatického období k institucionální demokracii. "Přechod už začal a potřebuje lidi schopné naslouchat jiným názorům," řekl kandidát vládní koalice.

"Prezident nesmí ovlivňovat výsledky voleb. Musí dohlížet na jejich vítěze, aby dobře vládl. Rozhodování však patří vládě, nikoli prezidentovi."

Udílení prezidentských milostí je podle něj jen výjimečné opatření a bude-li zvolen, zasadí se, aby jich bylo co nejmíň. Při jmenování do funkcí hodlá naslouchat názorům odborníků.

"Nejsem od života odtržený akademik, jak si mě mnozí představují. Jsem křesťan, ale rozhodný odpůrce politického klerikalismu. Zastávám názor, že církve by se měly od státu oddělit," vzkázal zákonodárcům.

"Zahraniční politika pro nás bude stále významnější. Musí být pro naše partnery čitelná a předsvědčivá. Není v ní místo pro sólové kroky. Prioritou je pro mě evropská intergrace z důvodů politických a bezpečnostních. Nesmíme se ocitnout za plotem, ale vydobýt si příslušné postavení."

Podle něj potřebuje společnost hlavně vzdělanou mládež. V závěru Sokol vzpomněl i odkazu prvního Československého prezidenta Tomáš G. Masaryka. "Nebát se a nekrást," citoval a slíbil, že se bude funkci věnovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Klaus přesvědčoval Zlatovláskou
Václav Klaus vystoupil před zákonodárci už potřetí. "Připadám si jak v pohádce, kdy musím plnit tři úkoly, které jsou stále náročnější," komentoval v projevu třetí volbu.

"Zapomeňme na naše neproduktivní spory, vedené jako souboj pro či proti zastupitelské demokracii. Mělo by nám jít o tvůrčí soužití v právním rámci, který zaručuje prostor pro aktivitu státních i nestátních organizací," prohlásil.

Vzpomněl i na slova prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína: "Demokracie je odpovědnost, nesmíne žít na dluh, musíme se snažit sami a nestát s nataženou dlaní." Klaus připomněl, že tyto nepopulární myšlenky jsou stále aktuální.

Jako pohádkově začal, tak i skončil. "Vím, že při své dnešní volbě máte nelehký úkol. Zmínkou o pohádce na začátku jsem měl na mysli Zlatovlásku. Kéž by dnes při volbě v sále létala ona pověstná zlatá muška, která by naznačila, koho volit. Život však není pohádka. Nechť se projeví vaše svobodná vůle," zakončil Klaus.

Na Klausovu podporu vystoupil šéf ODS a senátor Mirek Topolánek. "Volba prezidenta není pohádkou, ale mohli bychom se inspirovat. Doveďme třetí volbu do zdárného závěru," vzkázal kolegům senátor ČSSD František Mezihorák.

Sokola naopak v následné diskusi podpořili například premiér Vladimír Špidla, ministr zahraničí Cyril Svoboda a senátorka Jaroslav Moserová.

Naopak šéf komunistů Miroslav Grebeníček míní: "Lidé rozhodně nepotřebují na Hradě osobu nevýraznou. Potřebují osobnost, byť ne všemi uznávanou, ale čitelnou."

Chybí jeden poslanec
Třetí volby se účastní 280 zákonodárců - 81 senátorů a 199 poslanců. Nepřišel Robert Kopecký z ČSSD.

"Chybí z důvodu nemoci," řekl iDNES mluvčí kanceláře Poslanecké sněmovny Roman Žamboch. Podle něho je Kopecký nemocný už týden.

Kopecký patří k příznivcům neúspěšného kandidáta a expremiéra Zemana. Nedávno uvedl, že Zemanovým neúspěchem pro něho volba prezidenta skončila.

Studenti přišli poradit: Sokol na Hrad
Jana Sokola přišlo na pražské Hradčanském náměstí podpořit na třicet studentů. Skandovali hesla: Sokol na Hrad a My chceme Sokola!

Přinesli i transparenty: "Sokolovi hlas, nebo tě vem ďas" nebo "Švejkové v husitské zbroji, Němce už nechte na pokoji".

Studenti svou demonstraci ukončili po projevech kandidátů. Mezi Sokolovými příznivci byli studenti architektury či pedagogické a teologické fakulty.

Na zákonodárce cestou do Španělského sálu volali: "Poslanče ty nezbedný, Sokola hoď do bedny!"

"Je způsobilejší kandidát než Klaus. Umí šest jazyků. Věříme, že bude respektován v Evropské unii," vysvětlil iDNES student pedagogické fakulty, proč přišel Sokola podpořit.

Své sympatie, stejně jako při předchozích kolech volby projevili i příznivci dalšího kandidáta Václava Klause. Klopy svých obleků ozdobili plackou s nápisem: Klaus for prezident. Byli to však výhradně poslanci a senátoři ODS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video