Kde na to vezmete? ptal se Zeman vlády. Napadl zásah proti koruně

  • 423
Prezident Miloš Zeman byl při čtení programového prohlášení vlády Bohuslava Sobotky v rozpacích. Našel v něm patnáct základních rozdílů oproti koaliční smlouvě, kterou uzavřely ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Vznik vlády ale označil za sňatek z rozumu, který byl po volbách jediným možným řešením.

"Milí moji a kde na to vezmete?" řekl Zeman ve Sněmovně, ve které vystoupil před hlasováním o důvěře vládě v reakci na její program. Kdyby dokázal ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš najít tolik peněz v rozpočtu, aby vláda své sliby zaplatila, mohl by být podle něj kandidátem na Nobelovu cenu

Zemana překvapilo to, že v koaliční smlouvě strany mluví o snížení DPH na léky, knihy a případně na další věci, ale že v programovém prohlášení se mluví už jen o lécích. To je jeden z rozdílů mezi dvěma dokumenty - koaliční smlouvou a programovým prohlášení -, které dostal na stůl.

Premiér Bohuslav Sobotka ale namítá, že oba texty je třeba číst jako jeden nerozdílný celek. Platí tedy jak to, co je v koaliční smlouvě, tak v samotném programovém prohlášení, které je stručnější.

"Naprosto souhlasím s tím, že v rozpočtu jsou obrovské rezervy. Plýtvavé výdaje a předražené veřejné zakázky," prohlásil prezident na adresu vlády, která se kvůli odmítavému postoji ANO a KDU-ČSL neshodla při jednání o vládě na zvýšení některých daní, jak o to usilovala sociální demokracie.

Hlubokou nespokojenost vyslovil Miloš Zeman nad zásahem bankovní rady České národní banky proti kurzu koruny. Centrální banka tím podle něj zpomalila vstup země do eurozóny.

Za klíčové zákony, které by měla vláda přijmout, označil služební zákon či zákon o prokázání původu příjmů, který podle něj pomůže v boji proti korupci. "Předpokládám, že se utkám s vládou a že se utkám s vámi," řekl před jednáním o "zákonu zákonů", za který označil státní rozpočet.

"Jediný způsob, jak překonat nezaměstnanost, jsou investice a to investice velkého rozsahu," řekl ve Sněmovně prezident Zeman. "Z krize se musíme proinvestovat," zdůraznil. Jako příklad označil Jakuba Krčína z Jelčan, který před staletími budoval rybníkářský systém v jižních Čechách.

Zeman vládě doporučil skandinávský sociální model

Ve svém projevu před poslanci mluvil prezident o potřebě vize. Kritizoval čechocentrismus a doporučil vládě, aby se inspirovala v úspěšnějších evropských zemích. Výslovně zmínil vizí sociálního státu, jak ho realizovaly skandinávské země.

"Nejlépe se s krizí vyrovnaly skandinávské země," prohlásil. Zmínil přitom, že ve Švédsku dosahuje nejvyšší zdanění vysoce příjmových skupin 56 procent a Dánové mají jedinou jednotnou sazbu DPH ve výši 25 procent. "Přitom podle eurobarometru jsou nejšťastnější zemí v Evropě," uvedl Zeman.

Pro země s fungujícím sociálním modelem je ale podle něj typická nejen vysoká míra zdanění, ale i to, že vybrané peníze směřují do oblastní rozvoje lidského potenciálu, ať je to školství nebo zdravotnictví. "Snažme se hledat inspiraci tam, kde jsou prokazatelně úspěšnější než zbytek Evropy," vybídl politiky prezident.

Babiš čeká střet o rozpočet, Sobotka sází na evropské peníze

Bohatí by podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše klidně rádi platili vyšší daně. "Ale za podmínky, že by měli pocit, že se nahoře nekrade," řekl Babiš v reakci na vystoupení prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně. "Určitě čekám velký střet o rozpočet," přitakal prezidentovi Babiš.

Ministr financí a šéf hnutí ANO řekl, že doufá, že by jednání poslanců mohlo urychlit to, že večer od 18 hrají hokej Češi proti Slovákům. I když podle něj si opozice, například Miroslav Kalousek z TOP 09, určitě bude chtít říct svoje. Babiš, který je původem Slovák, ale má české občanství, se podivil otázce, komu bude fandit. Označil se za fanouška Jaromíra Jágra.

Sobotka v parlamentní rozpravě reagoval na prezidenta Zemana. "Kde na to vezmeme? Chceme efektivně a dobře využít peníze, které budeme ještě v příštích letech masivně čerpat," řekl premiér a předseda ČSSD. Poukázal na možnost získat peníze z evropských fondů.

Tři cíle vlády: růst, náprava chyb a fungující stát

Hovořil také o potřebě přitáhnout zahraniční investory. Vláda se podle něj zaměří na to, aby pomohla hospodářskému růstu a na to, aby napravila "největší chyby", které podle Sobotky udělaly předchozí pravicové vlády v oblasti zdravotnictví a sociální politiky.

Míní tím plán jeho vlády zrušit většinu poplatků ve zdravotnictví, kdy má od ledna příštího roku vydržet jen ten na pohotovosti. Vláda plánuje zrušit penzijní reformy a znovu valorizovat důchody o celou inflaci od ledna příštího roku. Třetím cílem vlády je dobře fungující stát. Jeho vizí je sociálně a ekologicky orientovaná tržní ekonomika.

Sobotka přijetí zákona o státní službě i to, že jeho omezení vztáhne vláda i sama na sebe. "Aby byla ošetřena rizika politických obměn aparátu," prohlásil ve Sněmovně předseda vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video