Prezident Zeman jmenoval Fialu premiérem, dělila je průhledná stěna

  • 1540
Padesátý den po volbách má Česko nového premiéra Petra Fialu. Po jmenování, které kvůli covidové situaci trochu připomínalo scénu ze sci-fi filmu, prezident Miloš Zeman za průhlednou stěnu šéfovi ODS řekl, že v pondělí zahájí rozhovory s kandidáty do vlády, které chce ukončit od 13. prosince. Nová vláda by tak mohla být jmenována do půli prosince, jak si Fiala přeje.

„Sám jsem tuto funkci vykonával kdysi dávno po čtyři roky a řídil jsem se při tom dvěma zásadami. Vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali, a nevážit si žvanilů, za nimiž není viditelná práce, ale kteří zato radí druhým, jak oni mají pracovat,“ řekl Zeman při jmenování předsedy vlády.

Nový premiér Petr Fiala po jednání s prezidentem poděkoval občanům, kteří se nechali očkovat, a vyzval všechny ostatní, kteří to zatím neudělali, ať to také ještě zváží a očkovat se nechají.

Má přitom výhrady k vládním proticovidovým opatřením, i když v pátek vysvětloval, proč budoucí vládní koalice nepodpořila zrušení nouzového stavu. Fiala nerozumí třeba tomu, proč na jednu strany byly zakázány vánoční trhy, ale jiné trhy, které se trochu jinak jmenují, pokračují.

Země má dva premiéry, Babiš Fialovi gratuloval

Předsedy vlády má momentálně Česko dva. Fialu, který je ale zatím bez vlády, a končícího premiéra Andreje Babiše s vládou v demisi, který šéfovi ODS ke jmenování pogratuloval.

Aranžmá Fialova jmenování připomínalo sci-fi film proto, že prezident Zeman měl ve čtvrtek pozitivní test na covid.

Projev prezidenta republiky při jmenování předsedy vlády

V Lánech byl za průhlednou stěnou, kam ho přivezli jeho ošetřovatelé ve speciálních oblecích, které musí používat ti, kdo se starají v nemocnicích o covidové pacienty.

Přítomni dále byli hradní kancléř Vratislav Mynář a protokolář Vladimír Kruliš. Všichni museli mít respirátory třídy FFP3 a byli testovaní na koronavirus. Dezinfikovány také musely být všechny předměty, včetně jmenování Fialy předsedou vlády.

Kdo nahradí Michalika ve vládě, se Fiala od Rakušana dozví v neděli večer

Fiala má vést novou vládu ze zástupců ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, která se bude opírat o 108 poslanců. Premiérem byl jmenován po volbách, které vyhrála jím vedená koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Starostové a nezávislí ještě musí v neděli večer rozhodnout, kdo v ní bude ministrem průmyslu místo Věslava Michalika, jenž se nakonec nominace vzdal. „Mám s Petrem Fialou dohodu, i s hradní kanceláří, že jméno toho člověka přednostně předám dnes večer a stejně tak budu informovat Hrad,“ uvedl v neděli na CNN Prima News šéf STAN Vít Rakušan.

„Já myslím a bude o tom přesvědčovat pana prezidenta, že v zájmu všech je, aby tu co nejdříve byla nová vláda,“ uvedl již v pátek šéf ODS. Chce, aby do poloviny prosince byla nová vláda jmenována. Vyjádření prezidenta napovídala tomu, že by se tak mohlo stát.

Rakušan se pozastavil nad termínem 13. prosince, do kterého se má prezident scházet s kandidáty na ministry. Zároveň ale uvedl, že takový termín očekával. „Přechodové období je obtížné i pro stávající vládu,“ dodal a připomněl, že 16. prosince zasedá Evropská rada.

Zemanovy výhrady ke kandidátovi přetrvávají, Fiala na všech jménech trvá

Dříve Fialovi prezident řekl, že k jednomu z kandidátů do vlády má výhrady. Podle informací MF DNES jde o Jana Lipavského, kandidáta Pirátů na ministra zahraničí.

„Výhrady přetrvávají,“ řekl Fiala v Lánech. Trvá ale na tom, že na své nominaci nehodlá nic měnit. Věří, že setkání s kandidáty Zemana přesvědčí. „Když se to nestane, určitě se s tou situací vypořádám,“ uvedl lídr koalice SPOLU.

Jmenován premiérem měl být šéf ODS již v pátek, Hrad ale musel akt jmenování odložit právě kvůli pozitivnímu testu prezidenta na covid.

Zeman se totiž musel vrátit o Ústřední vojenské nemocnice, kde dostal monoklonální protilátky. V sobotu byl propuštěn do domácí péče na zámek do Lán. V ÚVN byl před tím Zeman od 10. října. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má prezident cirhózu jater.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video