Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident Zeman je v polovině mandátu na Hradě. Oznámkujte si ho sami

  10:32aktualizováno  12:10
Zatímco děti čeká už příští týden nástup do školy, prezident Miloš Zeman za sebou bude mít začátkem září první polovinu pětiletého mandátu na Hradě. Kromě politiků, analytiků i novinářů, kteří budou hodnotit jeho působení, dává iDNES.cz svým čtenářům možnost, aby Zemana oznámkovali sami a dali mu své vysvědčení.

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro iDNES.cz (11. března 2015) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Zhodnotit můžete chování i nadstranickost prezidenta, jeho prospěšnost pro stát, to, jak reprezentuje v zahraničí, jak vystupuje v domácí politice, jaký má vztah s vládou i kontakt s občany, jeho pracovitost i výběr spolupracovníků, jak vykonává své ústavní pravomoci i to, jaký volí styl oblékání a jaká je jeho celková image.

Známkovali jste polovinu mandátu prezidenta Zemana

Hodnotit dva a půl roku prezidenta Miloše Zemana jste mohli od 24. srpna od 12:00 do pátku 28. srpna do 8:00. Hlasování skončilo.

iDNES.cz oslovil s tím, aby sami zhodnotili polovinu pětiletého mandátu prezidenta Miloše Zemana, také představitele parlamentních stran, které mají klub v Poslanecké sněmovně. Někteří tuto možnost využili, jiní nikoli. Neodpověděli premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Prezident je hlava státu a mně nepřísluší ho hodnotit,“ sdělil iDNES.cz vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V rozhovoru pro sobotní Právo ho označil za velkou osobnost české politiky. „Určitě se s ním nenudíme, je s ním legrace. Má plno příznivců i plno nepřátel. Já ho respektuji, je to hlava státu a nemám s ním problém. Myslím si, že máme v různých věcech stejný názor, jako například na rozpočet,“ řekl Babiš.

„Pan prezident mě ničím nepřekvapil, plní, co sliboval a co jsme od něj mohli očekávat. Rozhodně naplňuje svou pověst silného politika, který se nebojí zastávat ostré názory a umí si zajistit pozornost. Kladně hodnotím jeho vztah k EU a k Izraeli. Neshoduji se s ním v pohledu na ruskou politiku na Ukrajině. Nicméně si nemyslím, ze rozpor mezi vládou a hlavou státu v pohledu na některé aspekty zahraniční politiky je fatální. V domácí politice a veřejné debatě jsou nekterá vystoupení prezidenta razantnější a kontroverznější, než by odpovídalo mému vkusu, zejména ve vztahu k občanské společnosti,“ hodnotí Zemana v poločase šéf lidovců, vicepremiér Pavel Bělobrádek. Zatím ale podle něj prezident neučinil žádný krok, jímž by v tomto volebním období překročil meze, které mu v rámci dělby moci dává Ústava a ústavní zvyklosti.

Zeman společnost rozděluje, záměrně provokuje, míní šéf ODS

Kriticky naproti tomu na prezidenta pohlíží předseda opoziční ODS Petr Fiala. „Miloš Zeman naši společnost rozděluje a na tom se ani v polovině jeho mandátu nic nezměnilo, ba naopak. Svými výroky a názory záměrně provokuje, jeho jednání nás ale poškozuje. Porušuje zvyky a tradice, jako při odmítnutí jmenovat profesory, mění naši zahraniční politiku, i když mu to nepřísluší,“ uvedl Fiala.

„Zatímco si je dobře vědom nebezpečí radikálního islámu, jeho postoje směrem na východ vyvolávají otazníky. Bohužel nejen u nás doma, ale i našich spojenců, demokratických zemí Západu. Miloš Zeman je levicovým prezidentem. Chápu tedy, že podporuje levicové zákony současné vlády, i když s tím nesouhlasím. Ostatně byl to předseda ČSSD a současný premiér Bohuslav Sobotka, který Miloše Zemana před druhým kolem volby otevřeně podpořil. Nemůže se tedy tvářit, že s prezidentem Zemanem nemá nic společného. ODS udělá vše pro to, abychom po příští volbě měli prezidenta, který bude tuto nejvyšší ústavní funkci vykonávat důstojně,“ sdělil iDNES.cz lídr občanských demokratů Fiala.

„Vnímám ho jako velmi silnou osobnost, která nemá příliš velký respekt k ústavním zvyklostem, ani k tradicím, a už vůbec ne k dalším institucím ústavního systému. Vzhledem k tomu, že je přesvědčen, že on vždy ví všechno nejlépe, tak zejména v oblasti zahraniční politiky České republice opravdu k lepšímu neslouží,“ řekl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kladně se o Zemanovi naopak vyjádřil nový předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský. „Miloš Zeman je jako první přímo volený prezident velmi výrazná osobnost ve své funkci. V některých věcech s ním nesouhlasím, například přijetí eura. Na druhou stranu vysoce oceňuji, že v problematice nelegální migrace a boji proti Islámskému státu se nebojí nazývat věci pravými jmény,“ uvedl Lidinský.

Kdo po Zemanovi? Z lídrů stran jen Babiš zmínil Stropnického

Babiš jako první z lídrů velkých parlamentních uskupení zmínil, kdo by se mu líbil jako příští prezident. Pro ANO by podle něj dobrým tipem byl ministr obrany Martin Stropnický, ale podle Babiše nebude ANO „za každou cenu stavět svého kandidáta“. Sociální demokraté to podle premiéra Bohuslava Sobotky budou řešit až po krajských volbách v příštím roce.

A tak zatím zaznělo jen pár možných jmen kandidátů, kteří v souvislosti s možnou kandidaturou hovořili sami o sobě. Zájem má místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD, ale ne v případě, že bude obhajovat Zeman. Kandidaturu připustili i katolický kněz Tomáš Halík či senátor za ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera.

Sám Zeman tvrdí, že se ke své možné druhé kandidatuře jasně vyjádří až zhruba rok před koncem pětiletého mandátu. Nedávno se ale v rozhovoru v Lánech pro blesk.tv tak trochu „podřekl“, když mluvil o tom, že prověrka hradního kancléře Vratislava Mynáře se určitě nebude dělat až do března 2018, kdy - jak Zeman řekl - „končí moje první funkční období.“

Podívejte se na záběry ze Zemanova působení na Hradě:

6. března 2015

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...