Miloš Zeman a Vladimir Jakunin na Rhódském foru (27. srpna 2014).

Miloš Zeman a Vladimir Jakunin na Rhódském foru (27. srpna 2014). | foto: World Public Forum Dialogue of Civilizations

Zeman chce otevřít konzulát na Rhodu, kam jezdí za Putinovým přítelem

  • 69
Hrad jedná o tom, že by prezident Miloš Zeman na přelomu září a října otevřel na Rhodu generální konzulát České republiky. Zeman se na řeckém ostrově Rhodos zúčastní konference Dialog civilizací, na kterou zavítal už před dvěma lety.

Pořadatelem pravidelné akce je ruský podnikatel a spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin. Zemana v minulosti za účast na konferenci kritizovala opozice (více o konferenci Dialog civilizací čtěte zde).

Čtrnáctý ročník konference by se měl podle webu organizátorů uskutečnit od 30. září do 1. října a podle dřívějších informací médií by měl Zeman vystoupit v roli hlavního řečníka. „Aktuálně se vyjednává o tom, že by pan prezident na Rhodu otevřel generální konzulát České republiky,“ uvedl v úterý prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zdůraznil, že sídlem organizace, která konferenci pořádá, je Berlín, nikoliv Moskva a že na akci vystoupí řada intelektuálů. Zmínil mimo jiné polsko-britského sociologa Zygmunta Baumana, který patří k nejznámějším sociologům současnosti, nebo známého amerického ekonoma Jeremyho Rifkina.

Při minulé návštěvě Zeman označil válku na Ukrajině za chřipku

Ovčáček už dříve uvedl, že by se konference mohli zúčastnit i premiéři Slovenska a Maďarska. Zeman chce proto akci využít k rozhovorům s partnery z Visegrádské čtyřky.

Oligarcha Jakunin bydlí v obřím paláci s lázněmi, kurty a modlitebnou

Zemana za to, že na konferenci před dvěma lety vystoupil, kritizovala opozice. Prezident tehdy mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce. Vyslovil se také proti sankcím, které EU a další západní státy přijaly proti Rusku. Podle tehdejších reakcí opozice tím zostudil Českou republiku.

Zakladatel a pořadatel rhodoského diskusního fóra, podnikatel Vladimir Jakunin, je stoupenec a blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina. Po ruské anexi Krymu byl Jakunin zařazen na sankční seznam USA. Obchodní aktivity Jakunina byly několikrát terčem stížností a žalob ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného. Jakunin ale jeho obvinění kategoricky odmítl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video