Německý prezident Frank-Walter Steinmeier s manželkou dorazili na návštěvu...

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier s manželkou dorazili na návštěvu Česka vlakem. (25. srpna 2021) | foto: ČTK

Steinmeier měl stráž už od hranic. Vlak je pro policii stejný jako letadlo

  • 19
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil ve středu na návštěvu Česka vlakem, oproti své zvyklosti na zahraniční cesty létat. Z Berlína do Prahy jel navíc běžným spojem, dokonce si během cesty promluvil s pendlery. Prezidentovo bezpečí měla na starosti Ochranná služba Policie ČR, která ke všem návštěvám významných lidí přistupuje stejně důsledně.

Steinmeierova cesta neobvyklým prostředkem měla podle jeho vyjádření zdůraznit význam otevřených hranic v Schengenském prostoru, ale také po jejich uzavření během koronavirové krize.

Německý prezident přijel do Česka výjimečně vlakem, večeřel v Lánech

Německý prezident i přes svůj status exponované osoby využil běžnou linku dopravců Deutsche Bahn a Českých drah. Cestoval v první třídě v předním vagónu, podle agentury DPA si během jízdy pohovořil s několika lidmi, kteří přes hranice cestují za prací.

Na zajišťování bezpečnosti státníka se uvedený způsob dopravy zásadně neprojevil, sdělilo na dotaz iDNES.cz české policejní prezidium. Jaká konkrétní opatření při přesunu panovala, neprozradilo.

„V případě, že na naše území přicestuje osoba, které náleží podle mezinárodního práva ochrana, například hlavy, či další představitelé států a organizací, tak jim je poskytnuta. Každá cesta chráněné osoby se důkladně připravuje, a to s časovým předstihem. Dle vyhodnocení případných rizik se nastavují konkrétní opatření,“ popsal mluvčí prezidia David Schön.

Úkoly připadají primárně na Ochrannou službu Policie ČR. „Vždy intenzivně spolupracuje na zajištění bezpečnosti jak s kolegy z dané země, tak partnery v Česku, včetně dalších bezpečnostních složek,“ uvedl Schön. Příjezd vlakem podle něj neznamená komplikaci oproti například příletu.

„Zjednodušeně se jen mění místo, které vymezuje začátek poskytnuté ochrany. Při příletu letadlem začíná poskytování ochrany na letišti, při cestě vlakem ve chvíli překročení státní hranice,“ upřesnil.

Vlakovou dopravu při návštěvě Česka opakovaně využil třeba rakouský prezident Alexander van der Bellen, přijela tak i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video