Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemanovi operovali zlomenou ruku. Zůstává v nemocnici a mění program

  22:57aktualizováno  26. srpna 11:55
Prezident Miloš Zeman si v úterý večer zlomil ruku a podstoupil operaci v pražské Ústřední vojenské nemocnici. „Operace proběhla standardním způsobem a nyní je pan prezident ve standardní pooperační péči,“ napsal iDNES.cz mluvčí Jiří Ovčáček. Hrad bude muset upravit nejbližší program hlavy státu.
Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto:  Petr Topič, MAFRA

Operace podle mluvčího prezidenta trvala 1,5 až 2 hodiny, a Zemanovi při ní v celkové narkóze lékaři fixovali zlomenou pažní kost, která spojuje rameno a loket. „Operace proběhla bez komplikací,“ potvrdila mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Jak dlouho Zeman bude muset zůstat po operačním zákroku v nemocnici, není zatím jasné. Otázka rekonvalescence je podle Ovčáčka předčasná, prezidentův program se však uzpůsobí jeho zotavování.

„Komunikuje se svými spolupracovníky, se svým okolím, projevuje zájem o svůj budoucí program v příštích dnech a týdnech. Operace se podařila, v průběhu dne se lékaři poradí, jak to bude dále s rekonvalescencí. Také se poradíme na Hradě a především s panem prezidentem, jak to bude s programem,“ řekl Ovčáček před polednem České televizi.

Zrušit se zatím musela Zemanova účast na poklepání základního kamene Nejvyššího kontrolního úřadu i setkání s kardinálem Dominikem Dukou. Prezidenta se nejspíš nedočkají ani na jižní Moravě, kde měl příští týden během třídenní návštěvy zahájit školní rok na střední zahradnické škole v Rajhradě nebo hovořit s občany Hodonína. Doprovázet ho měla manželka Ivana.

„Pokud máte zlomenou paži a ta paže je fixována, způsobuje to diskomfort. Jsem (k návštěvě jižní Moravy) spíše skeptický,“ řekl pro Rádio Z Ovčáček.

Nevyužil hůlku, zakopl a zlomil si paži

Zeman se zranil v úterý večer. „Pan prezident večer sledoval televizní zpravodajství a po ukončení nevyužil opory v podobě hůlky nebo pomoci ochranky, zakopl a zlomil si pravou paži,“ popsal pro iDNES.cz okolnosti nehody Ovčáček krátce po 23. hodině. „Sdělil, že sám zvládne přejít určitou vzdálenost, což činit neměl,“ rozvedl mluvčí pro ČTK.

Podle něj se jedná o důsledek toho, že prezident trpí polyfunkční neuropatií dolních končetin. O prezidentově úrazu informoval Ovčáček na Twitteru v úterý krátce po půl jedenácté večer s tím, že „pan prezident je v kontaktu s rodinou a spolupracovníky“.

Naposledy byl Miloš Zeman hospitalizován v říjnu loňského roku právě v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde se léčil pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. „Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu,“ uvedla tehdy mluvčí nemocnice. Zeman to nazval rekondičním pobytem.

V lékařské zprávě z loňského října se uvádí, že prezident Zeman má cukrovku druhého typu a trpí neuropatií obou nohou. Laboratorní hodnoty, včetně hladiny krevního cukru a dalších parametrů hodnotících cukrovku, jsou podle nemocnice v normě.

Prezident za dva roky zhubl 20 kilogramů a trpí nechutenstvím. Lékaři u něho objevili známky dehydratace. Zeman si podle nemocnice stěžoval na nestabilní chůzi a v poslední době má sklon k nižšímu krevnímu tlaku. 

24. září 2019

Ředitel nemocnice Miroslav Zavoral, Zemanovi doporučil každodenní rehabilitaci. Hlava státu by měla podle lékaře absolvovat pravidelné kontroly klinického stavu.

Zdravotní stav prezidenta Zemana budí pozornost dlouhodobě. Již v době, kdy byl předsedou Poslanecké sněmovny a premiérem, Zeman neskrýval vášeň pro tabák, nezříkal se pití alkoholu a jeho jídelníček často obsahoval nepříliš zdravá jídla.

V době, kdy předsedal vládě, se opakovaně potýkal s ledvinovou kolikou, v září 2001 byl kvůli ní několik dní hospitalizován. K mála známým výraznějším zdravotním potížím patřil i úraz z března 2001, kdy si při státní návštěvě Indie natáhl šlachy na noze a několik dní používal hůlku.

V době, kdy se chystal vstoupit do přímé prezidentské volby, absolvoval Miloš Zeman malé chirurgické zákroky. Nejprve mu v únoru 2012 v nemocnici Na Bulovce operovali šlachu v palci levé nohy, o půl roku později se pak podrobil operaci očí, při níž mu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal. Mezi prvním a druhým kolem volby pak vzbudilo pozornost jeho přiznání, že denně vypije „pět nebo šest skleniček vína a skleniček slivovice tak dvě nebo tři“.

Viróza, únava, náročný program

Zemanova životospráva se opět stala věcí veřejnou po převzetí funkce prezidenta v březnu 2013. Například v květnu téhož roku, když při odemykání komory s korunovačními klenoty působil unaveně a několikrát zavrávoral. Podle oficiálního prohlášení měl virózu, v médiích se spekulovalo o opilosti. V srpnu 2013 pak lékaři nově ustaveného koncilia oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatii, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy.

Zeman se léčí pro poruchu výživy, uvedla Ústřední vojenská nemocnice

Během prvního roku prezidentského mandátu se Miloš Zeman potýkal i se zraněním, které si koncem října 2013 přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně. Šéf jeho lékařského koncilia Martin Holcát vyloučil, že by za úrazem mohl být alkohol nebo mrtvice, jak spekulovala některá média. Se zraněním se tehdy prezident léčil více než měsíc, zpočátku se pohyboval na vozíku, později s pomocí berlí, od prosince pak začal jako oporu používat hůlku.

Během roku 2017 působil Zeman mnohokrát unaveně, zřejmé to bylo především při jeho cestě do Číny a Vietnamu. Hrad přičítal únavu náročnému programu. Sám Zeman se již v září 2016 svěřil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 pak hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a prezidentovo výrazné zhubnutí. Za velké riziko ovšem Kalaš označil to, že Zeman „hodně kouří“.

V lednu 2018 před volbou hlavy státy, v níž Zeman obhájil funkci, šéf konzilia Holcát řekl, že Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Prezidentův lékař Miloslav Kalaš řekl, že Zemanův stav je takový, aby mohl nadále vykonávat funkci.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Nejdražší úleva na světě. V San Francisku otevřeli záchodky za 40 milionů

23. dubna 2024  9:43

Radnice v americkém San Francisku slavnostně otevřela veřejné toalety v přepočtu za 40 milionů...

VIDEO: V Malajsii se srazily dva vojenské vrtulníky, nehodu nikdo nepřežil

23. dubna 2024  9:38

Deset mrtvých si vyžádala srážka dvou vojenských vrtulníků v Malajsii. Vrtulníky se srazily ve...

D6 poblíž letiště uzavřela hromadná nehoda. Srazilo se šest aut a autobus

23. dubna 2024  9:09,  aktualizováno  9:36

Hromadná nehoda sedmi vozů na okraji Prahy uzavřela dálnici D6. Na 0,5. kilometru se srazilo šest...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...