Prezident Miloš Zeman dostává sluchátka se simultánním tlumočením 9. prosince...

Prezident Miloš Zeman dostává sluchátka se simultánním tlumočením 9. prosince 2020 na tiskové konferenci po setkání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou na Pražském hradě. (9. prosince 2020) | foto: Ondřej DemlČTK

Zeman vyzval k podpoře Polska a Maďarska v odporu proti Bruselu

  • 1094
Skupiny země visegrádské čtyřky by měla být podle prezidenta Miloše Zemana jednotná při podpoře Polska a Maďarska ve sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet. Přivítal, že se rýsuje dohoda.

Zeman to řekl ve středu na Pražském hradě při setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Vzhledem k probíhající epidemii se jedná o jednu z mála návštěv zahraničních politiků.

Podle fotografií, které zveřejnil mluvčí Jiří Ovčáček, se setkání z české strany účastní například kancléř Vratislav Mynář nebo ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Polsko nyní předsedá zemím Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Setkání obou prezidentů se koná den před jednáním evropského summitu, který se bude zabývat unijním rozpočtem na příští rok.

Polsku spolu s Maďarskem se nelíbí podmínka, aby čerpání peněz bylo spojeno s kvalitou právního státu přijímající země. Zeman s Dudou se tak nepochybně tomuto tématu budou věnovat.

Prezidenti by mohli mluvit i o dalších evropských tématech včetně aktuální pandemické situace, jednat by mohli i o bilaterálních záležitostech. Tématem by mohl být i summit hlav států Visegrádu, který se měl konat letos na podzim. Kvůli pandemii byl odložen na počátek příštího roku, uskutečnit by se mohl v únoru či v březnu.

Zeman se s polským prezidentem dnes setkal poprvé po jeho letním znovuzvolení do úřadu. V červenci mu v blahopřejném dopise napsal, že věří v rozvíjení česko-polské spolupráce na mezinárodní úrovni.

Během Dudova předchozího volebního období se setkali několikrát. Naposledy se viděli loni v listopadu v Berlíně při oslavách pádu berlínské zdi. Loni v říjnu se také Duda zúčastnil schůzky prezidentů V4 na zámku v Lánech.

Zeman dál trvá na vetu daňového balíčku, pokud se nezmění, řekl Hamáček

Kvůli pandemii jsou schůzky se zahraničními státníky letos velmi sporadické. Do České republiky tak letos například přijel jen slovenský premiér Igor Matovič, který do Prahy přicestoval na začátku června. Ve stejný měsíc Českou republiku navštívil i předseda slovenské Národní rady Boris Kollár.

Čeští politici v posledních měsících nejezdí ani na mnoho zahraničních cest. Nejvýraznější byla návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu, kterou doprovázela mimořádná epidemická opatření. Babiš navštěvuje unijní summity v Bruselu.V srpnu se pak s předními českými politiky setkal americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Premiér Andrej Babiš také jednal v Liberci s premiérem německé spolkové země Sasko Michaelem Kretschmerem a se svými protějšky se potkává i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Maďarsko má s pravidly a podmínkami Evropské unie problémy dlouhodobě: 

3. dubna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue