Pomozte nám opravit Baťův památník, žádá Zlín. Zeman slíbil záštitu

  • 14
Prezident Miloš Zeman ve středu při své první oficiální návštěvě Zlínského kraje strávil většinu času ve Zlíně. Vedení radnice ho večer oslovilo, aby pomohl s obnovou chátrajícího Domu umění. Zeman slíbil, že nad přestavěním unikátní budovy na Památník Tomáše Bati převezme záštitu.

Zlínská radnice na akci za 50 až 70 milionů sama nemá peníze, snaží se je proto získat z jiných zdrojů (více o Památníku Tomáše Bati čtěte zde).

"Máme tady jednu vzácnou architektonickou perlu. Vím, že jste celou dobu příznivcem Tomáše Bati, už od dob totality," řekl na setkání se Zemanem primátor Miroslav Adámek.

Zlínský Památník Tomáše Bati byl postaven ve třicátých letech.
Také v původním Památníku Tomáše Bati bylo pod stropem zavěšené letadlo, ve...
Legendární Dům umění ve Zlíně bude za pár dnů prázdný.
K železobetonové prosklené budově Domu umění na kopci nad Gahurovým prospektem...

Památník Tomáše Bati byl postavený ve třicátých letech, později se změnil na Dům umění. K železobetonové prosklené budově v 50. letech přibyly dva nevzhledné přístavky.

"Byl bych rád, kdybyste náš projekt zaštítil svojí osobností a abych taky věděl, ke komu bych mohl jít žádat o peníze," doplnil s lehkou narážkou na nestabilní politickou situaci v zemi.

"Záštitu rád poskytnu," reagoval Zeman, když předtím opět sáhl po jednom ze svých bonmotů. A už dopoledne se na krajském úřadě vyznal ze svého obdivu k městu i obuvnické rodině Baťů (více o prvním dnu návštěvy čtěte zde).

"Zlín považuji za výjimečný svou architekturou, která, ač se to nezdá, navazuje na dávné církevní hodnoty a tradice," prohlásil Zeman.

"Tomáše Baťu jsem uváděl vždy jako svůj vzor, s úctou připomínám i jméno Jana Antonína Bati," řekl na půdě kraje.

Zemanovci chtěli mít na náměstí stánek

Program prezidentské návštěvy v kraji

Čtvrtek 5. září

  • 11:15 příjezd do Valašských Klobouk
  • 11:50 setkání s občany na Masarykově náměstí
  • 12:50 příjezd k sídlu firmy Kovar v Leskovci u Valašské Polanky
  • 15:25 příjezd do areálu Vsetínské nemocnice
  • 16:30 setkání s občany Vsetína před městským úřadem
  • 18:20 návštěva baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně
  • 19.10 setkání s občany Kroměříže

Pátek 6. září

  • 10:45 příjezd do České zbrojovky Uherský Brod
  • 12:05 setkání s občany v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí
  • 13:15 ukončení návštěvy Zlínského kraje

V podvečer prezident  vystoupil na zlínském náměstí Míru, kam přišlo asi 400 lidí. Ačkoliv ráno slíbil, že nebude mluvit o konkrétních stranách, opřel se do TOP 09 nebo LIDEM.

Publiku, v němž dominovali lidé ve věku kolem 70 let, to vadilo pramálo. Tleskalo se.

Zemanovci sice hovoří o nadstranickosti prezidentské návštěvy, nicméně realita vypadá jinak. Na zlínském náměstí dokonce ve středu chtěli mít svůj stánek s propagačními předměty. Nepochodili však.

"Ptal jsme se, zda je na náměstí možná prezentace politických stran. Kdyby tam byly jiné strany, považoval bych za chybu, že tam nejsme," vysvětloval místopředseda Strany práv občanů Zemanovci Vladimír Kruliš.

"Podali žádost o zábor pozemku pro stánek. Nepovolili jsme to, protože jde o nadstranický mítink.Tak o tom mluvili sám prezident," reagoval primátor Miroslav Adámek.

Nikdo z jiných stran na radnici nepřišel. "Ani nás to nenapadlo. Je to revoluční krok," reagoval ironicky volební lídr lidovců ve Zlínském kraji Ondřej Benešík.

"Zemanovci se snaží využít, anebo spíš zneužít prezidentské návštěvy ve svůj prospěch," myslí si jednička ČSSD Antonín Seďa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video