Zeman jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho

  • 174
Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu bývalého šéfa senátu trestního kolegia Petra Angyalossyho. Soudce se dostal do širšího povědomí veřejnosti tím, že se zabýval mimo jiné korupcí uprchlého politika Petra Wolfa nebo podnikatele Radovana Krejčíře. Angyalossy se jinak v Olomouci zabýval řešením zejména násilných trestných činů.

Angyalossy získal mandát na deset let. Hrad do poslední chvíle tajil, koho Zeman odpoledne jmenuje. Angyalossy slíbil, že zrychlí rozhodování Nejvyššího soudu a bude posilovat důvěru lidí v justici. Dalším úkolem je generační obměna soudu.

Funkce šéfa Nejvyššího soudu byla volná přesně tři měsíce po odchodu Pavla Šámala k Ústavnímu soudu. Prezident ani Hrad předem neinformovali, koho Zeman do čela soudu vybral. 

Angyalossy si jako jednu z priorit stanovil další zkracování dovolacího řízení. Chce vytvářet podmínky, aby dále klesal počet nedodělků evidovaných jednotlivými senáty, zvláště pak v občanskoprávním a obchodním kolegiu, které je zatížené víc než trestní, uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Za rok 2019 činila průměrná délka dovolacího řízení v civilních věcech u Nejvyššího soudu asi 196 dnů, v trestních věcech jen 45 dnů.

Soud prochází generační obměnou. Angyalossy se chce osobně zasadit o pečlivý výběr nových soudců, kteří v dalších letech nahradí ty, co budou z Nejvyššího soudu odcházet po dovršení věkové hranice 70 let.

Zemanův výběr předsedy NS není důvěryhodný, míní šéfka Soudcovské unie

Angyalossy působí na Nejvyšším soudu od roku 2017. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, soudcem je od roku 1996, kdy začal působit jako předseda senátu u Okresního soudu v Olomouci. Od roku 1999 byl předsedou senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Na Vrchním soudu v Olomouci působil od roku 2004.

Během kariéry řešil řadu mediálně známých kauz. V roce 2009 uložil podnikateli Radovanu Krejčířovi za podvod s akciemi otrokovické teplárny šest a půl roku vězení. Bývalému poslanci ČSSD Petru Wolfovi zase za dotační podvody určil trest šest let vězení a pokutu pět milionů korun. Wolf se však skrývá a do vězení nikdy nenastoupil.

V roce 2011 jako předseda senátu Vrchního soudu výrazně zpřísnil tresty dvěma obžalovaným ze žhářského útoku v ostravské osadě Bedřiška. Podmíněné tresty pro útočníka a jeho matku tehdy změnil v nepodmíněný trest čtyř a sedm a půl let za mřížemi.

Jméno Zeman do poslední chvíle tajil

Proces výběru nového předsedy kritizovala jako netransparentní prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Vadilo jí, že veřejnost do poslední chvíle neznala prezidentovy kroky ani kandidáty, o nichž uvažuje. 

Zákon sice prezidentovi žádný postup v tomto ohledu neukládá, ale výběr tak důležitého veřejného činitele se zásadním vlivem na život občanů i státu by podle Zemanové neměl ve společnosti budit pochybnosti. Když v roce 2015 kvůli důchodovému věku oznámila rezignaci dlouholetá předsedkyně NS Iva Brožová, Zeman jmenoval Šámala dva dny nato.

Krejčíř je bezpečnostní riziko, tvrdí Benešová. Podpořila by Smartwings

Právě bývalá předsedkyně Brožová považuje za politováníhodné, že soud nepovede první místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu Robert Fremr. Brožová řekla, že Fremr byl evidentně nejlepším kandidátem a jakákoliv jiná volba působí jako politizace funkce.

Angyalossy však její výtku o politizaci své funkce odmítl. „Nikdy bych nedovolil, aby politika jakkoliv zasahovala do výkonu spravedlnosti. Soudil jsem i různé politické kauzy a nikdy jsem se nenechal ničím ovlivnit, natožpak politikou,“ uvedl.

Fremra jako nástupce Pavla Šámala v čele Nejvyššího soudu doporučovala Zemanovi i ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta po jmenování uvedla, že ji výběr Angyalossyho překvapil, ale respektuje ho. Je prý zvědavá, čím obohatí justici. 

Opoziční politici přejí novému předsedovi, aby byl efektivní a otevřený. Někteří také kritizují netransparentní proces, kterým ho před dnešním jmenováním prezident Miloš Zeman vybral. „Není zřejmé, jaká kritéria, ať už odborná a manažerská, prezident Zeman zvažoval a jak rozhodnutí odůvodnil,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je složité nového šéfa NS hodnotit, protože jeho postoje nejsou veřejně známé. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video