Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uvolnění nečekejme, ještě není vyhráno, řekl Hamáček po schůzce u Zemana

Sledujeme online   11:06aktualizováno  14:38
Česko v brzké době nečeká žádné zásadní uvolnění režimu omezení zavedeného v rámci boje proti koronaviru, upozornil v sobotu ministr vnitra Jan Hamáček. Po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech dodal, že bude ještě nutné čekat „možná pár týdnů“.

„Čeká nás pár těžkých dnů, možná týdnů,“ podotkl Hamáček s tím, že se efektivita zavedených opatření musí teprve prověřit. „Teď nechystáme žádné zásadní změny, musíme to ještě chvilku vydržet,“ dodal.

„Ta situace se vyvíjí lépe, než jsme očekávali, nicméně nesmíme nijak usnout na vavřínech. Nesmíme teď propadnout nějaké euforii, že je to všechno za námi, že můžeme nějak radikálně ta opatření uvolňovat,“ zdůraznil také ministr vnitra, který je zároveň šéfem Ústředního krizového štábu. 

Podle něho je slibný vývoj situace výsledkem včasně zavedených opatření a že je všichni dodržují. 

„Ze strany pana prezidenta padalo uznání zejména těm pracovníkům, kteří jsou v první linii a nasazují životy, aby se nákaza dále nešířila,“ uvedl Hamáček s tím, že pro další hodnocení současné situace se mají novináři obrátit přímo na něj. 

Debata podle něj byla spíše obecná, věnovala se hodně ekonomickým dopadům. „Troufnu si říci, že celý poradní tým pana prezidenta chápe, že ta krize ještě není za námi. Vstupujeme do další fáze,“ dodal.

„Nejsme na konci a nemáme vyhráno.“ Podle Hamáčka se o dalších postupech a o případném uvolňování bude velmi debatovat v pondělí na vládě. Témateb by mělo být otevření papírnictví a obchodů s obuví. On sám si podle svých slov počká na stanovisko ministerstva zdravotnictví a náměstka resortu Romana Prymuly.

Hamáček na tiskové konferenci po jednání taktéž krátce zmínil některé české firmy, které by na zakázku státu měly dodat nedostatkové zboží. 

„Jsou to Gumárny Zubří s ochrannými maskami CM6. Postupně budeme ty masky distribuovat, několik stovek masek již do zdravotnictví odešlo,“ uvedl Hamáček s tím, že masky potřebují filtry P3, které stát objednal o dalších dvou českých firem. Ty by měly dodávat desítky tisíc filtrů týdně. Zmínil také firmu Vítkovice Cylinders, která bude dodávat kyslíkové lahve. 

„Poslední firma je CGE s redukčními ventily ke kyslíkovým lahvím. Komplet slouží k zásobování kyslíkem pro ventilační jednotky, které nejsou připojeny na centrální rozvod kyslíku,“ dodal. 

Zeman se zajímal i o chytrou karanténu

Hamáček k policejním opatřením uvedl, že chce zamezit tomu, aby se lidé o víkendech shromažďovali na parkovištích u turisticky vyhledávaných lokalit. Policejní hlídky budou tento víkend turisty z těchto míst vykazovat, aby se neopakovala situace z minulého víkendu. Hamáček věří, že Sněmovna a Senát v příštím týdnu dá policii možnost takováto shromažďování na místě pokutovat.

Ministr obrany Lubomír Metnar po jednání v Lánech se ještě jednou vrátil ke chytré karanténě, kterou má na starosti Prymula ve spolupráci s armádou.  Zeman se podle Metnara poměrně detailně zajímal právě o tento projekt. 

„V pondělí začal pilotní projekt na jižní Moravě. Berme to tak, že se to rozjíždí a teprve se ladí detaily. Vojáci nebudou disponovat informacemi od mobilních operátorů. Tyto data bude zpracovávat hygiena a ta IT firma, která bude poskytovat data, kam by následně vojáci měli přijet odebrat vzorky,“ uvedl s tím, že tato data budou k dispozici nejdéle šest hodin. Poté se smažou. 

„Expertní tým se zabýval současnou bezpečnostní situací v souvislosti s epidemií koronaviru. Vyjádřil velké ocenění práci Integrovaného záchranného systému,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru. Prezident podle jeho slov plně podpořit opatření Ústředního krizového štábu pod vedením Jana Hamáčka. 

Prezident Zeman zůstává v době pandemie na zámku v Lánech. Sobotního jednání se kromě Hamáčka a Metnara zúčastnil také policejní prezident Jan Švejdar.

Nouzový stav, který z nařízení vlády skončí za týden, by chtěl Hamáček prodloužit o měsíc. Potřebuje k tomu souhlas Sněmovny. Opozice chce ale prodloužení jen do konce dubna, což prosazuje i KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje. K tomu se nakonec přiklonil i premiér Andrej Babiš, který původně podporoval měsíční prodloužení.

Zeman k národu o koronaviru promluvil v polovině března, Čechy vybídl k odvaze, podpořil vládu a poděkoval Číně za dodávku zdravotnického materiálu. Na konci měsíce ho pak v Lánech navštívil premiér Andrej Babiš, ocenil Zemanovy kontakty v Číně.

Zeman se sešel se svými poradci ohledně koronaviru už v březnu za účasti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Prezidentův poradní tým na minulém jednání podpořil kroky ministra zdravotnictví a vyzval občany, aby se začlenili do pomoci ve zdravotních, sociálních a souvisejících službách.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Po napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž, druhého policisté zadrželi

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  14:41

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Když ne vláda, tak my. Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu přes milion eur

18. dubna 2024  14:40

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Policie hledala čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska, našli ji mrtvou

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  14:35

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo opoziční ANO. Předseda ANO...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...