Prezident republiky Miloš Zeman prostřednictvím videospojení a telefonu hovořil...

Prezident republiky Miloš Zeman prostřednictvím videospojení a telefonu hovořil s veliteli vojenských misí Armády České republiky v zahraničí. (9. prosince 2019) | foto: Tisková kancelář prezidenta ČR

Konec s návštěvami, už jen telemost. Zeman pozdravil vojáky v zahraničí

  • 26
Prezident Miloš Zeman telefonicky poděkoval vojákům nasazeným v zahraničních misích. Za přítomnosti vedení ministerstva obrany a armády se spojil s veliteli jednotek v Afghánistánu, v Mali, na Sinaji a Golanských výšinách a v Iráku. Pražský hrad to uvedl v tiskové zprávě.

Podle fotografie, kterou na Twitteru zveřejnil prezidentův mluvčí, se videohovoru zúčastnili i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník prezidentovy vojenské kanceláře Jan Kaše, náčelník generálního štábu Aleš Opata a další vojenští generálové.

V minulosti Zeman za vojáky cestoval osobně. V lednu 2014 zavítal mezi vojáky v Afghánistánu.

Před pěti lety zavítal Zeman mezi vojáky v Afghánistánu

Česká armáda má teď nejvíce vojáků v Afghánistánu, kde jich slouží asi 250. Na starosti mají například ostrahu spojenecké základny Bagrám. Do Mali může armáda vyslat až 120 vojáků. V zemi, která bojuje s islámskými radikály, se podílí na ochraně velitelství výcvikové mise Evropské unie, na ostraze výcvikové základny i na výcviku.

Na Sinaj Česko vyslalo jednotku s transportním letounem CASA, která má na starosti monitorování oblasti i přepravu lidí a materiálu. Na Golanech je čtveřice českých vojáků součástí mise, která dohlíží na dodržování míru mezi Sýrií a Izraelem. V Iráku má česká armáda výcvikovou jednotku chemického vojska, výcvikem svých kolegů se v zemi zabývá i Vojenská policie.

Další vojáci působí také v Pobaltí, kde je v Estonsku česká jednotka se stíhacími letouny Gripen a v Lotyšsku asi padesátka příslušníků 72. mechanizovaného praporu, v Kosovu nebo v protipirátské misi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video