Zámek Lány

Zámek Lány | foto: SPH

Kde prezident hledá klid. Lánský zámek slouží jako soukromá rezidence

  • 139
Lánský zámek je bezmála sto let soukromým sídlem prezidentů. Co se ale děje za jeho zdmi, zůstává veřejnosti skryto. Po náročné prezidentské volbě sem zmizel i Miloš Zeman a po svém znovuzvolení tu plánuje dovolenou. Před branou tak zůstanou všechny spekulace o jeho zdravotním stavu, dohady o tom, s kým tu jedná či koho přijímá.

Zeman není prvním, kdo hledá v Lánech klid nebo rozptýlení. Lovecký zámeček v renesančním slohu tu nechal vybudovat už císař Rudolf II. V polovině 18. století ho zdědil rod Fürstenbergů.

Lány spojené s Křivoklátem zahrnovaly tisíce hektarů lesů, které už v dobách středověku byly loveckým revírem českých králů. Poté, co hrad Křivoklát přestal fungovat jako rezidence, staly se Lány hlavním sídlem. Zámek postupně prošel několika přestavbami. Jeho dnešní podoba je výsledkem renovace z let 1902 až 1903.

Do zámku bylo tehdy zavedeno elektrické osvětlení, centrální vytápění, zřízeny nové koupelny s moderním vybavením.

Když vznikla nová republika, začal stát pro svého prezidenta hledat důstojné letní sídlo. Obavy Alice Masarykové o zdraví otce na podzim 1919 urychlily hledání, nakonec byly vybrány právě Lány.

Zámek byl v dobrém technickém stavu, byl dostatečně reprezentativní, obklopoval ho rozsáhlý park s oborou a důležitá byla i dopravní dostupnost. Cesta vlakem či autem trvala z Prahy asi hodinu. V roce 1921 byla podepsána smlouva s Maxem Fürstenbergem a zámek s panstvím o výměře 5 194 hektarů změnil za 25 milionů korun majitele.

Masaryk přijel poprvé v srpnu 1921. Byla to pro něj vítaná změna, na Pražském hradě měl v té době k dispozici jen provizorní byt, zatímco Lány byly skvěle připraveny.

Moderní přestavba

Přízemí zámku bylo upraveno na kanceláře, první patro sloužilo reprezentaci a ve druhém patře byl byt Masaryka a jeho rodiny. Třetí patro sloužilo hostům a zaměstnancům.

Na Masarykovo přání byl zámek jednoduše zařízen a vymalován, byly odstraněny tapety, další úpravy měly zlepšit komfort – přibylo koupelen, byl zřízen výtah a zaveden telefon. Rekonstruovaly se i další části areálu, vznikly byty a jídelna pro zaměstnance, opravou prošly stáje a hospodářské budovy.

Poblíž Lán „chataří“ i Schwarzenberg

Jedním z loveckých zámků, který v minulosti patřil k Lánům, je i Dřevíč. Zámeček, který je jen deset kilometrů vzdušnou čarou od prezidentského sídla, si v 90. letech koupil Karel Schwarzenberg. Vstupní dveře zdobí erb Fürstenbergů, rodu, ze kterého pochází jeho matka Antonie. Právě její strýc Max Lány i se zámkem Dřevíč prodal státu. Neúspěšný kandidát z minulé prezidentské volby si objekt, který dlouhá léta sloužil lesní správě nebo jako rekreační středisko Zemědělského nákupního a výkupního podniku, oblíbil a má zde i trvalé bydliště.

Karel Schwarzenberg. Současný ministr zahraničí a předseda TOP 09 je podle

Úpravy vyšly na tři miliony korun a tehdejší levicový tisk kritizoval jejich nákladnost. Kancelář prezidenta proto tehdy uspořádala historicky první prohlídku zámku určenou pro novináře.

Lány se pro Masaryka staly domovem až do jeho smrti. Trávil zde většinu času, přijímal návštěvy, úřadoval. Na konci roku 1935 byl přijat zákon, který mu zámek doživotně ponechal. A na místním hřbitově je také i s celou rodinou pohřben.

Jeho nástupce Edvard Beneš měl už v Masarykových dobách svůj hostinský pokoj, ale jako prezident sem jezdil málo. Dával přednost své vlastní vile v Sezimově Ústí.

Prezident se do Lán vrátil v osobě Emila Háchy. Ten na zámku strávil prakticky celou dobu protektorátu a také tady byl 13. května i zatčen.

Hácha se na zámku v podstatě ukrýval. Zejména jeho dcera Milada, která v závěru o chřadnoucího otce pečovala, se domnívala, že v Lánech bude stranou od veřejného dění. Jeho nástupci sem do roku 1989 jezdili už jen sporadicky. Vše se změnilo až s nástupem Václava Havla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video