Prezident Václav Klaus chce podle poradce Pavla Hasenkopfa znát jména nových ministrů, než odvolá ty

Prezident Václav Klaus chce podle poradce Pavla Hasenkopfa znát jména nových ministrů, než odvolá ty | foto: David Neff, MAFRA

Klaus čeká, až Nečas navrhne nové ministry, vysvětlil prezidentův poradce

  • 381
Než prezident Václav Klaus odvolá ministry za VV, jak mu navrhl premiér Petr Nečas, chce znát jména jejich nástupců. "Až premiér navrhne prezidentovi nejen ministry, kteří mají odejít, ale i osoby, které je nahradí, pak bude o čem se bavit," popsal Klausovu představu v LN jeho poradce, právník Pavel Hasenkopf.

Upřesnil to, co přesně Klaus od předsedy vlády chce, když zatím blokuje odvolání ministra vnitra Radka Johna, ministra školství Josefa Dobeše a přijetí demise ministra dopravy Víta Bárty.

Klaus zatím obecně mluvil o tom, že chce od Nečase plán dalšího fungování vlády. "Mým zájmem je nedopustit, abychom se pustili do neorganizovaného, chaotického procesu," řekl ještě předtím, než mu Nečas na Hrad doručil návrhy na odvolání ministrů za Věci veřejné.

A na svém postoji Klaus trvá i přes opakované výzvy politiků ODS a TOP 09, že musí konat, protože nic jiného mu ani ústava neumožňuje. "Všichni známe ústavu a jsem přesvědčen o tom, že ji budeme i dodržovat," reagoval Petr Nečas.

"Tvrdí-li premiér A, měl by říci i B. Totiž že nikdo - ani prezident, ani premiér - nemá pravomoc někoho pověřit dočasným řízením ministerstva," míní Hasenkopf. Pokud by prezident bez dalšího přijal demisi Bárty a odvolal Johna i Dobeše, nastalo by podle něj částečné bezvládí.

Bárta už na jednání vlády nepřišel, řízení ministerstva předal Šmerdovi

Ministr dopravy ve středu už nepřišel na jednání vlády a předal řízení úřadu svému náměstkovi Radku Šmerdovi z TOP 09.

Podobný názor jako Hasenkopf má právník, bývalý poslanec za ČSSD Zdeněk Koudelka. "Pokud premiér navrhne odvolání ministra, aniž zároveň předloží návrh na jmenování nového, je nejen možné, ale i správné z hlediska nutnosti nepřetržitosti výkonu funkce ministra pro správu státu, že prezident tomuto návrhu okamžitě nevyhoví," napsal ve svém textu pro Právo Koudelka.

Děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch již v úterý uvedl, že od prezidenta je legitimní vyžadovat informaci, kdo bude třeba jen dočasně ministerstva řídit, zda bude případně správou uvolněných resortů zatím pověřen některý jiný člen vlády. Tak tomu bylo často v minulosti. Například když byl premiérem Vladimír Špidla, v jednu chvíli dočasně řídil i ministerstvo zdravotnictví.

Dosavadní postoj ODS a Věcí veřejných přitom zatím příliš nenaznačuje, jak by mohl vypadat kompromis mezi partnery v koalici. ODS trvá na tom, že nejenže musí John pryč, ale že Věci veřejné nesmí nadále řídit vnitro kvůli úzkému napojení mezi VV a bezpečnostní agenturou ABL, kterou nyní vlastní Bártův bratr Matěj. Věci veřejné naopak trvají na tom, že John musí na vnitru zůstat.

O krizi se budou koaliční partneři znovu bavit ve středu při večeři v neobvyklém složení čtyř zástupců každé ze tří stran. Prezident večerní schůzku uvítal, pozastavil se ale nad jejím formátem. Po setkání s italským prezidentem Klaus podotkl, že od vládních politiků vyžaduje jednání, ne ultimáta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video