Prezident Havel položil kytky a setkal se s diplomaty

- Prezident Václav Havel položil u příležitosti oslav 81. výročí vzniku samostatného československého státu kytici žlutých chryzantém převázaných trikolórou. Odpoledne pak na Pražském hradě přijal diplomaty akreditované v České republice. "Rád bych vás ujistil, že navzdory těmto všem těžkostem, problémům (se kterými se Česká republika potýká), navzdory nedobré politické atmosféře, navzdory tak smutným věcem, jako je růst kriminality, navzdory tomu všemu jdeme a chceme jít i nadále cestou těch ideálů, jejichž jménem jsme před deseti lety dosáhli změny režimu," řekl Václav Havel.

Zdůraznil, že v mezinárodním měřítku chce Česko dělat vše, co je v jejích silách, pro obecný prospěch lidstva, civilizace a mírového soužití národů.

Prezident připomněl letošní desáté výročí událostí, které vedly ke zhroucení totalitního režimu v zemi. Zmínil následné snahy budovat právní demokratický stát založený na respektu k lidským právům, tržní ekonomiku a v zahraniční politice snahu nést spoluodpovědnost za mír ve světě.

Uplynulé desetiletí podle prezidenta přineslo bezpočet rozmanitého trápení a problémů i poznání, jak těžké je plnit stanovené úkoly. "Objevilo se i mnoho rozmanitých krizových jevů," konstatoval prezident.

Havel ubezpečil, že Česká republika nejen sympatizuje se všemi lidmi, na jejichž straně je spravedlnost, kterým je ubližováno a kteří chtějí žít v míru s ostatními, ale chce jim i konkrétně pomoci.

"Rád bych, abyste mi toto věřili a abyste tento vzkaz tlumočili i svým vládám," uzavřel svůj projev prezident.

Kyticí žlutých chryzantém a bílých kopretin převázanou trikolórou dnes ráno uctil český prezident Václav Havel u sochy sv. Václava na Václavském náměstí 81. výročí vzniku samostatného státu.

Chryzantémy položil vedle prezidentovy kytice také pražský primátor Jan Kasl. Myslbekovu sochu obklopilo před prezidentovým příjezdem asi 300 lidí, kteří čekali, aby mohli prezidenta pozdravit. Václava Havla přivítali potleskem a stejným způsobem se s ním i rozloučili.

Prezidenta chtěl při zpáteční cestě k jeho vozu požádat o podpis malý, asi šestiletý chlapec, ale prezidentova ochranka mu v tom zabránila.

Z Václavského náměstí odjel prezident na Hradčanské náměstí, kde se zúčastnil vojenské přísahy Pražské posádky a Hradní stráže.

Odpoledne se setkal s předsedou vlády Milošem Zemanem, se kterým bude mimo jiné hovořil i o politické situaci v zemi. Více v článku: Egon Lánský odchází z vlády

Večer prezident ve Vladislavském sále Pražského hradu udělil šestadvaceti osobnostem státní vyznamenání. Více v článku: K svátku 28. října uděloval Václav Havel vyznamenání

Před sochou patrona české země se asi hodinu po odjezdu prezidenta sešli i zástupci čtyřkoalice. Senátorka Zuzana Roithová a předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa položili k pomníku věnec s trikolórou a kytici červených růží.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video