Roman Šmucler bude od září 2017 prezidentem České stomatologické komory

Roman Šmucler bude od září 2017 prezidentem České stomatologické komory | foto: iDNES.cz Marek Navrátil

Šmucler bude prezidentem České stomatologické komory, nahradí Chrze

  • 25
Novým prezidentem České stomatologické komory na období 2017 až 2021 se stane lékař a televizní moderátor Roman Šmucler. V druhém kole hlasování jej v Plzni těsným rozdílem hlasů zvolili delegáti 66. sněmu komory. Ve funkci vystřídá Pavla Chrze, který vedl komoru od roku 2008 a znovu nekandidoval.

I přes zvolení nového prezidenta komory, zůstává ve funkce ještě Chrz. Šmucler má před sebou několikaměsíční období, kdy se bude seznamovat s chodem a činností komory.

„Stomatologická komora má velmi inteligentní režim, jsem tak zvaný president-elect, česky bych řekl prezident-učeň. Mám rok na to, abych se seznámil s lidmi, naučil se věci, které neumím, mám šanci se na to připravit, připravit si všechny kroky a učit se od toho, kdo byl přede mnou,“ řekl Šmucler. Funkce prezidenta se ujme 21. září 2017.

Šmucler ČTK řekl, že by se chtěl zasadit o zvýšení prestiže stomatologů. Tvrdí, že stomatologie je podceňována a podpora od státu a zdravotních pojišťoven neodpovídá její roli.

„Stomatologům byla v minulých letech sebraná částka, za kterou by se postavilo několik fakultních nemocnic,“ řekl. Za tyto platby se podle něj kvalitní stomatologické výkony často nedají udělat a proto podle něj mnozí zubaři nepřibírají nové pacienty a problém je i se zajištěním stomatologické péče na venkově.

O post prezidenta komory se ucházelo pět kandidátů. Do druhého kola hlasování se kromě Šmuclera dostal viceprezident komory Robert Houba. Výsledek byl těsný, Šmucler dostal 45 hlasů a Houba 43.

Sedmačtyřicetiletý soukromý zubní lékař, stomatochirurg Šmucler je mimo jiné také majitelem kliniky laserové a estetické medicíny, zástupcem přednosty Stomatologické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, lékařem ve Fakultní nemocnici Plzeň či předsedou Společnosti estetické a laserové medicíny ČLS JEP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video