Boris Šťastný rezignoval na post šéfa pražské ODS, následoval tak Petra Hulinského, který už dopoledne oznámil odchod z funkce šéfa pražské ČSSD.

Boris Šťastný rezignoval na post šéfa pražské ODS, následoval tak Petra Hulinského, který už dopoledne oznámil odchod z funkce šéfa pražské ČSSD. | foto: Petr Topič, MAFRA

Převrat v pražské politice: Končí i Šťastný, nahradit ho může Svoboda

  • 172
Pražská politika zažívá zemětřesení. V pátek svou rezignaci oznámil šéf pražské ČSSD Petr Hulinský a po pár hodinách ho následoval i lídr pražské ODS Boris Šťastný. Jeho odchod znamená další posílení pozice primátora Bohuslava Svobody, který už potvrdil, že má zájem se o post po Šťastném ucházet.

Lídři pražských organizací ODS i ČSSD skončili jen pár dní poté, co na pražském magistrátu padla koalice těchto dvou stran a novou primátor Bohuslav Svoboda bleskově vyjednal s TOP 09.

Řekli o rezignaci šéfa pražské ODS

Boris Šťastný, končící předseda pražské ODS
Jsem přesvědčený, že nastává nová etapa na pražském zastupitelstvu. Pokládám tuto věc za správné a jediné možné řešení, které nejenom pomůže pražské ODS, ale současně jsem přesvědčen, i po dohodě s panem premiérem, že pomůže ODS na celostátní i parlamentní úrovni.

Petr Nečas, předseda vlády
Boris Šťastný je dlouhodobě můj klíčový spolupracovník v oblasti zdravotnictví. Jsem rád, že budu mít Borise Šťastného k dispozici v oblasti zdravotnictví na full time job, tedy na plný politický úvazek.

Bohuslav Svoboda, primátor
Je pro mne skutečně mimořádným životním zážitkem, že jsem měl možnost účastnit se práce s někým, kdo dokázal jít i do ztraceného boje, ten ztracený boj vyhrát. V okamžiku, kdy vznikaly problémy, vyhrát ten boj ještě jednou a rozhodnout se ku prospěchu ODS.

Svou rezignaci Šťastný oznámil při odpoledním jednání představitelů pražské ODS s premiérem Petrem Nečasem. Nový předseda pražských občanských demokratů by se měl volit v lednu.

Primátor Svoboda už připustil, že by se o uvolněnou pozici mohl ucházet. "Pokud budu navržen," řekl na tiskové konferenci po setkání politiků pražské ODS s Nečasem.

Šťastný se bude naplno věnovat zdravotnictví, Nečas s ním počítá

"Vzhledem k tomu, že jsem neměl zájem se angažovat více v komunální politice, ale výhradně se věnovat práci v Poslanecké sněmovně v oblasti zdravotnictví, pokládám tuto věc za správné a jediné možné řešení, které nejenom pomůže pražské ODS, ale současně jsem přesvědčen, i po dohodě s panem premiérem, že pomůže ODS na celostátní i parlamentní úrovni," zdůvodnil odchod Šťastný.

Bude zvažovat, zda zůstane řadovým zastupitelem na pražském magistrátu, nebo složí i tuto funkci. O rezignaci uvažoval déle, vadil mu totiž negativní mediální obraz a to, že je až moc spojován s Tomášem Hrdličkou, podnikatelem a vlivným zákulisním hráčem pražské ODS.

Premiér řekl, že je rád, že se teď Šťastný bude ve Sněmovně plně věnovat problematice zdravotnictví. Na jednání se zástupci pražské ODS podle informací iDNES.cz jednoznačně řekl, že se Šťastným do budoucna počítá. "Jsem rád, že budu mít Borise Šťastného k dispozici v oblasti zdravotnictví na full time job," řekl Nečas.

"Nečas si nepřál mou rezignaci, neřekl, že chce, abych odešel z postu. Řekl, že chce, abych se plně věnoval celostátní politice. Dohoda byla taková, že hned, jak to bude možné, se vrátím," dodal ke svému odchodu Šťastný ve večerním vysílání České televize v pořadu Události, komentáře.

Spory eskalovaly po při pádu koalice ODS a ČSSD v Praze

Šťastný tvrdí, že si nemyslí, že by pražská ODS byla dále rozdělená. "Situace se postupně změnila. Jsem přesvědčený, že zastupitelský klub bude fungovat dobře," prohlásil.

Spory uvnitř klubu se naplno projevily poté, co Šťastný na jednání vedení pražských občanských demokratů bez předchozí konzultace s primátorem navrhl a prosadil vypovězení koalice mezi ODS a ČSSD.

Dodatečně to vysvětloval tím, že jen předběhl primátora, který podle něj tajně vyjednával s TOP 09 o vypovězení koalice se sociálními demokraty. "Je to právě pan předseda Šťastný, kdo se snaží za každou cenu dezintegrovat pražskou ODS," reagoval pak na jeho výpady Svoboda.

V zastupitelstvu proti sobě stála dvě křídla občanských demokratů, jedno v čele se Svobodou, které mělo 9 hlasů, a druhé, vedené Šťastným, s 11 hlasy. Primátor se ale v nové situaci na radnici zorientoval nejrychleji a spolu se svými přívrženci rychle podepsal koaliční dohodu s TOP 09. Jeho postup měl podporu premiéra Nečase (více o nové koalici v Praze najdete zde).

Tím Svoboda postavil zbytek zastupitelů ODS před hotovou věc a ostatní členové klubu občanských demokratů koaliční smlouvu, která Svobodovi udržela post primátora, ale většinu v nové radě dala TOP 09, podepsali také. Funkce šéfa klubu se pak vzdal Rudolf Blažek, jenž patřil k zastupitelům, kteří byli vůči primátorovi ve "vnitřní opozici".

Pátek byl vůbec dnem velkého třesku v pražské komunální politice. Už dopoledne se pozice šéfa pražské ČSSD vzdal poslanec Petr Hulinský, kterého k tomu vyzvalo stranické grémium (více zde). Na odchod Hulinského tlačil zejména místopředseda Jiří Dienstbier, který dlouholetého šéfa pražské ČSSD Hulinského označil za typický příklad "klientelismu" v české politice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video