Byl jsem vychován, abych život zachraňoval, nikoliv ukončoval, říká Pavel Klener. Eutanazii nelze zatracovat, oponuje David Rath.

Byl jsem vychován, abych život zachraňoval, nikoliv ukončoval, říká Pavel Klener. Eutanazii nelze zatracovat, oponuje David Rath. | foto: iDNES.cz

Přerušit léčbu ano, ale vraždit ne, oponoval Klener zastánci eutanazie Rathovi

  • 343
Politikům leží na stole návrh zákona o eutanazii. Jeho odpůrce profesor Pavel Klener soudí, že místo zákona je třeba zlepšením péče dosáhnout únosné kvality života až do jeho konce. Poslanec David Rath by eutanazii schválil, pokud by byl stav nemocného objektivně a několikrát zhodnocen jako bezvýchodné utrpení.

"Jestliže se člověk nenarodí z vlastní vůle, neměl by mít ani právo z vlastní vůle zemřít. Život je něco, co člověk nezískal sám, a neměl by s ním jako s hodnotou disponovat ve fatalistickém slova smyslu," napsal čtenář Michal Černý.

Profesor Pavel Klener, někdejší šéf Ústavu hematologie a krevní transfuze, který v on-line duelu čelil otázkám čtenářů iDNES.cz, souhlasí, jeho oponent poslanec David Rath nikoliv.

"Můj život je moje věc a rozhodovat si o něm smím jen já sám, neboť nikdo jiný neumí posoudit mé pocity a prožitky. Podle vaší logiky by vás mohli ze světa smést rodiče, neboť oni vás na svět dostali," odpověděl Rath.

Klener: Pacientův přístup k životu je proměnlivý
Pavel Klener svůj záporný postoj k legalizaci eutanazie odůvodňuje i případy z praxe. "Opakovaně jsem zažil, že jeden den se pacient dožadoval ukončení svého života a druhý den lpěl na životě zcela neuvěřitelně," řekl.

"Nikomu nelze bránit v jeho svobodném rozhodnutí odejít z tohoto života, ale pak má celou škálu prostředků, jak toho dosáhnout, není potřeba asistence lékaře," zdůraznil Klener.

David Rath ale míní, že pomalé a kruté umírání je horší než rychlá a bezbolestná smrt.

. odpovědi na otázky čtenářů

"Máte třeba případy, kdy vám nádor doslova rozežere celý obličej, místo úst, nosu a očí máte třeba mokvající a zapáchající ránu. Jste odporný sám sobě, okolí se vás štítí, situaci nelze přitom třeba nikterak řešit a stav může trvat maximálně několik týdnů," zmínil.

I Pavel Klener je proti bezvýslednému léčení nemocného za každou cenu. "Přerušení léčby cílené na nádor nebo odpojení nemocného z přístrojů může vést k jeho přirozenému úmrtí, ale nejedná se o 'vraždu'," uvedl Klener, pro kterého je nepředstavitelné, že by měl lékař podávat smrtící injekci.

Obavy z rozhodování o něčím životě vyjádřil i student medicíny. "Už takhle mi přijde, že jsme stále jednou nohou v 'kriminále'. Abych se na základě nějaké tabulky či teorie měl rozhodnout, zda člověku vezmu život, nebo ne, mi přijde děsivé," napsal.

Rath: Eutanazie zkvalitní péči
Podle Ratha je děsivých oborů v medicíně více a každý by měl zvážit, zda se na to cítí. Sám by zavedení eutanazie přivítal i proto, že by podle něj mohlo přispět ke zlepšení lékařské péče.

"Už jen existence možnosti požádat o eutanazii a nechat si svůj případ zhodnotit nezávislými odborníky povede sama o sobě k postupnému zvyšování kvality péče a snižování počtu lidí, kteří trpí zbytečně," argumentoval.

Eutanazie je legální například v Belgii nebo ve Švýcarsku. Podle Klenera ale v těchto státech není spolehlivě analyzován její dopad. "V některých státech se i uvažuje o změně pravidel," upozornil.

"Pokud bude eutanazie možná i u nás, tak sám osobně počítám s tím, že učiním takové kroky, abych v případě nutnosti mohl tuto věc využít," řekl Rath.

Návrh zákona o eutanazii předložila 20. července senátorka Václava Domšová (za SNK ED). Jak sama tvrdí, chce hlavně otevřít odbornou diskusi na toto téma ve výborech. "Zatím se o ničem nerozhoduje, do pléna to půjde až na podzim," sdělila iDNES.cz Domšová. - čtěte Senátorka oficiálně předložila návrh na uzákonění eutanazie

. Co říká Hippokratova přísaha

Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné. Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal, a nikomu také nebudu radit (jak zemřít).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video