Premiér Petr Nečas odnesl na Hrad demisi ministra Bárty, navrhl také odvolání ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše.

Premiér Petr Nečas odnesl na Hrad demisi ministra Bárty, navrhl také odvolání ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Nečas přinesl Klausovi Bártovu demisi, trvá na odchodu Johna a Dobeše

Ministr vnitra Radek John musí z vlády pryč, trvá na svém premiér Petr Nečas. Prezidentovi Václavu Klausovi navrhl i odvolání ministra školství Josefa Dobeše. Na Hrad přinesl také demisi třetího z ministrů za Věci veřejné - šéfa resortu dopravy Víta Bárty. Klaus ale zatím ministry neodvolal. Vyčkává, jak dopadnou jednání v koalici.

"Než přijmu demisi či demise, nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán, projekt dalšího fungování vlády České republiky," prohlásil Klaus, ještě než přijal Nečase. A po schůzce Klause s předsedou vlády hradní mluvčí Radim Ochvat potvrdil, že žádného z trojice ministrů zatím prezident neodvolal.

"Ústava říká, že v případě, že premiér předá návrhy na odvolání ministrů, prezident je odvolá," uvedl Nečas na Hradě. Prohlásil, že si přeje pokračovat v koaličním projektu. Poslanecký klub TOP 09 později potvrdil, že Nečasovy návrhy podporuje.  Šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík řekl, že jeho strana nemá důvod měnit žádného ze svých ministrů. Věci veřejné přitom trvají na odchodu šéfa resortů financí Miroslava Kalouska, což Bárta Kalouskovi zopakoval, když se spolu sešli v Bártově bytě krátce před večerním koaličním jednáním.

Jiní politici ODS a TOP 09 na Klausovo vyjádření k chystaným změnám ve vládě reagovali razantněji než Nečas - prezidentovi podle nich nakonec nezbude nic jiného, než Nečasovi vyhovět. "Ani premiér nemůže mít jasný plán dalšího fungování vlády, to není o plánech A, B, C, nebo o plánech A - B - L. Tady jde o základní principy demokracie a občanských svobod. To je náš plán A: chránit demokracii v naší zemi," řekl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Pondělní dění kolem vládní krize

Nečas po schůzce s Klausem nechtěl mluvit o tom, jací noví lidé by se ve vládě mohli objevit. "Koaliční smlouva nebyla vypovězena žádnou ze stran," zdůraznil předseda vlády. Potvrdil, že svolá koaliční jednání, o které požádaly Věci veřejné. Lídři ODSm TOP 09 a Věcí veřejných se pak večer sešli na Úřadu vlády.

Jasné stále není, o jakou většinu by se Nečasova vláda opírala

Premiér trvá na tom, aby po Bártově demisi z vlády a z ministerstev odešli i další lidé, kteří mají blízko k bezpečnostní agentuře ABL, kterou vlastní Bártův bratr Matěj a kde měl končící ministr dopravy dříve také podíl. Proto má z vlády podle Nečase odejít i Dobeš, který dříve v ABL působil. Johna zase Nečas považuje za nejslabšího ministra svého kabinetu.

Jasné zatím není, o jakou většinu ve Sněmovně by se ale dál Nečasova vláda mohla opírat. Poslanecký klub VV už přišel o tři poslance - Jaroslava Škárku, Kristýnu Kočí a Stanislava Humla - kteří jsou připraveni dál podporovat i menšinový kabinet ODS a TOP 09. Jenže to by Nečasovi nestačilo, protože ODS a TOP 09 mají ve Sněmovně jen 94 hlasů.

Věci veřejné chtějí i pád Kalouska a Vondry. Ministr obrany nabídl funkci. Nahradí Johna na vnitru?

Věci veřejné zatím tvrdí, že by jejich důvěru mohla po chystaném odvolání Johna a Dobeše mít jen vláda, z níž by zároveň odešli ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 a dva ministři za ODS - obrany Alexandr Vondra a zemědělství Ivan Fuksa. To ovšem odmítají jak občanští demokraté, tak TOP 09.

Ministr obrany Alexandr Vondra představuje novou koncepci nákupu zbraní pro armádu. Vpravo generální sekretář Ministerstva obrany Jan Vylita, vlevo náměstek ministra Rudolf Blažek. (29. března 2011)

Vondra ale v pondělí na mimořádném mítinku, který svolal na ministerstvo obrany, sám nabídl funkci k dispozici. Podle informací iDNES.cz bude v koalici na stole možnost, že by se Vondra přesunul na Johnovo místo do čela ministerstva vnitra.

Opoziční sociální demokraté tvrdí, že když dojde ve vládě k větším změnám, musí Nečas znovu požádat o důvěru. Pokud to neudělá, chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu.

První místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek navrhl, aby se strany dohodly na předčasných volbách, které by mohly být už letos na podzim. Po předčasných volbách by podle Haška mohla vzniknout silná, akceschopná vláda, která prosadí zásadní reformy a sníží tempo zadlužování státu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue