ilustrační snímek | foto: Jakub Stadler, MAFRA, MAFRA

Praha versus zbytek republiky. Covid se šíří mezi mladými neočkovanými

  • 1538
Covid se šíří hlavně v Praze mezi mladými lidmi, jsou málo proočkovaní, oznámil šéf ÚZIS Ladislav Dušek. Praha je podle něj jako minulé léto předskokanem dalších změn. Ministerstvo zdravotnictví a potažmo vláda proto ve čtvrtek projednají opatření, jak nekontrolovanému oživení koronavirové epidemie zamezit. Podle vyjádření pražské hygienické stanice je ale situace stále klidná, byť počet případů roste.

V hlavním městě se před několika dny pokles zastavil a teď pomalu začíná narůstat. Jako anomální označil situaci v Praze ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Koronavirus se v metropoli šíří mezi mladými lidmi od 16 do 29 let.

„To bude mít určitě nějaký vztah k životnímu stylu a množství rizikových kontaktů, který logicky má tato skupina nejvyšší,“ vyhodnotil Dušek.

Jedním z důvodů je podle hygieniků malá proočkovanost mladých. „Další možností je dále poměrně vysoká mobilita mladých lidí, četné kontakty s vrstevníky a široké spektrum aktivit, při kterých je otázkou míra dodržování adekvátních preventivních opatření,“ uvedli.

Až se bude postupně proočkovanost mladých zvyšovat, očekávají hygienici, že bude situace dál klidná, ale počet nových případů pravděpodobně nebude výrazně klesat.

Dušek varoval před variantou delta, která je podle odborných časopisů 1,6krát nakažlivější než předchozí varianta. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý řekl, že jeden infikovaný delta mutací průměrně nakazí osm dalších lidí.

„Pokud tomuto šíření jdete vstříc třeba i velkým množstvím rizikových kontaktů, tak ho ještě urychlíte,“ řekl šéf ÚZIS. Šíření umocní také letní cestování.

Nová opatření kvůli šíření delta mutace

Vojtěch proto chce navrhnout mimo jiné to, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou vakcíny museli kvůli prokázání bezinfekčnosti předložit i negativní test. Zaměstnavatelé by mohli dostat povinnost test po zaměstnancích vyžadovat také při návratu z dovolené.

Ministerstvo zdravotnictví v úterý rovněž v ochranném opatření všem lidem z Česka nově zakázalo od čtvrtka cestování do Ruska a od začátku příštího týdne také do Tuniska.

„Zítra (ve čtvrtek) zasedá od 18:00 hodin vláda a po vládě vám to pan ministr Vojtěch všechno řekne,“ reagoval ve středu premiér Andrej Babiš na dotaz, zda by na seznamu mohly přibýt další země, ale i na další otázky na konkrétní chystaná opatření. Cestovní kanceláře se obávají, že další na řadě bude Egypt.

Změny jsou podle Babiše nutné, protože se situace zhoršuje a je nutné zamezit nekontrolovanému šíření varianty delta. „Problém je v posledních dnech Praha, Praha-východ a Praha-západ, v dalších oblastech ČR to vypadá dobře,“ řekl Babiš.

Epidemie covidu neskončila, řekl Babiš. Ve hře jsou povinné testy po dovolené

Podle Duška se nástup nové mutace ze začátku projeví stagnací, protože stará varianta brzdí a nová teprve přebírá dominanci. „To není ze dne na den, to může trvat i týdny,“ dodal. Podle něj je poměrně vysoké riziko, že právě to se nyní děje v Praze.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví ve středu reprodukční číslo poprvé od půlky dubna překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. Ke dnešku číslo činí 1,11. V úterý testy v Česku odhalily 160 případů nemoci covid-19, téměř o polovinu víc než před týdnem, kdy jich bylo 112.

Laboratoře potvrdily v Česku dosud 120 případů koronaviru varianty delta, dříve označované jako indická. Vyskytly se v Praze, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video