Předseda vlády Andrej Babiš navštívil očkovací centrum Očko v Havířově, kde se...

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil očkovací centrum Očko v Havířově, kde se používají nejchytřejší technologie. (16. dubna 2021) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Požádám o registraci k očkování pro lidi starší 55 let, napsal Babiš

  • 375
Premiér Andrej Babiš navrhne v pondělí Radě pro zdravotní rizika, aby povolila očkování pro lidi starší 55 let. Oznámil to ve svém nedělním pořadu Čau lidi. Registrace je možná také podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, starší lidé jsou podle něj totiž již naočkováni.

V Česku podle statistik žije zhruba 653 000 mužů a žen ve věku od 55 do 59 let. V současné době je registrace k očkování spuštěna pro lidi ve věku od 60 let, kterých v zemi žije podle statistik zhruba 652 000. Přihlašovat se mohou od středy 23. dubna.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera bylo možné otevřít registrace pro tuto skupinu, protože v některých regionech jsou starší lidé, kteří měli o vakcínu zájem, už naočkovaní. Oznámil také, že je pravděpodobné, že v příštím týdnu dojde k možnosti registrace další věkové skupiny.

Předseda vlády také připomenul, že od pondělí bude možné hlásit se k očkování do pražského velkokapacitního centra v hale O2 univerzum. To začne fungovat od 3. května.

Všichni zájemci o očkování proti covidu by mohli být v Česku podle premiéra naočkováni nejpozději do konce srpna. Do konce června by vakcínu mohlo dostat přes 5,6 milionu obyvatel, řekl dříve Babiš. Uvedl, že se nyní připravuje očkovací strategie i pro roky 2022 a 2023.

V posledních dnech ale očkování zpomaluje. Zdravotníci v sobotu aplikovali 21 481 dávek vakcíny proti covidu, zhruba o 3 900 méně než před týdnem. Méně dávek bylo vydáno v celém týdnu proti předchozímu, kdy bylo každý všední den naočkováno přes 60 tisíc lidí. Ve čtvrtek to bylo dokonce rekordních 72 300 lidí. Tento týden počty očkovaných přesáhly 60 tisíc jen dvakrát.

Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera to je proto, že předchozí dodávka vakcín byla velmi rychle vyočkovaná. S dalšími dodávkami ale očekává opětovné zrychlení, brzy by chtěl dosáhnou sto tisíc podaných dávek denně.

Od prosincového začátku očkování v Česku již zdravotníci podali přes 2,8 milionu dávek. Celkem 941 981 už dostalo obě dvě dávky vakcíny, dalších 261 lidí bylo očkováno jednorázovou látkou od firmy Johnson&Johnson.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video