Premiér Andrej Babiš v Hulicích na Benešovsku navštívil úpravnu vody na vodní...

Premiér Andrej Babiš v Hulicích na Benešovsku navštívil úpravnu vody na vodní nádrži Švihov. (17. června 2020) | foto: ČTK

Babiš si neschválení schodku neumí představit. Vše by se zablokovalo, míní

  • 64
Premiér Andrej Babiš si neumí představit, že by Poslanecká sněmovna neschválila vládní návrh na zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun. Stát by podle něj pak neměl peníze na příspěvek na lázně, ani kompenzace pro cestovní ruch. Vláda jedná o podpoře s KSČM a diskuze vede i s Piráty a lidovci, kteří mají vlastní konkrétní návrhy.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD navrhl kvůli dopadům šíření koronaviru nárůst deficitu na 500 miliard korun, nemá k tomu ale zatím podporu dalších sněmovních stran. Zástupci vlády jednají o návrhu s opozicí, protože hlasovat pro půlbilionový schodek se zdráhá i KSČM, která dosud rozpočtové plány této vlády podporovala.

Babiš ve středu řekl, že chce spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou ve čtvrtek hovořit se zástupci KDU-ČSL. Schillerová podle něj zároveň jedná s předsedkyní rozpočtového výboru Sněmovny Miroslavou Vostrou (KSČM) a s Piráty, kteří přišli s návrhem podporovaným i Babišem. Piráti chtějí například zajistit pomoc pro lidi zaměstnané na pracovní dohody a lidi, kteří mají dohodu a zároveň jsou i OSVČ.

Piráti a lidovci podle premiéra na rozdíl od zbytku opozice přišli s konkrétními návrhy, ostatní jen vše odmítají. 

Babiš odmítl návrh KSČM na schodek 450 miliard. Zmínil předčasné volby

„Neumím si představit, že by ten rozpočet nebyl schválen, tak jak jsme ho předložili, protože je tam rezerva jenom 36 miliard a tam nemáme ani příspěvek na lázně, ani kompenzace pro cestovní ruch. Takže si neumím představit, že by to Sněmovna neschválila, protože samozřejmě tím by zablokovali všechno,“ uvedl. 

Podle Babiše je také otázka, jestli bude návrh schválen v legislativní nouzi, nebo klasickým postupem. Hrozí tak, že by se vše o více než měsíc odložilo, varoval premiér.

Poslanci projednají schodek v úterý

Sněmovna by měla návrh na zvýšení rozpočtového schodku projednat na mimořádné schůzi příští týden v úterý. Vláda chtěla záměr prosadit zrychleně v legislativní nouzi, komunisté ale plánují podle doporučení rozpočtového výboru hlasovat proti tomu. Komunistům se v návrhu rozpočtu nelíbila vládní rezerva 136,6 miliardy korun bez určení konkrétního účelu investic. 

Babišem předložený pozměňovací návrh vládní rezervu snížil na 36,1 miliardy korun a zvýšil výdaje u sedmi ministerstev a Správy státních hmotných rezerv a kapitoly Všeobecná pokladní správa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video