Zbraně, které zadrželi kriminalisté českobudějovické expozitury Národní...

Zbraně, které zadrželi kriminalisté českobudějovické expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu. | foto: Národní centrála proti organizovanému zločinu

Gang vracel do oběhu vyřazené samopaly, ty pak prodával do celé Evropy

  • 396
Chcete samopal střílející dávkou? Za pár tisíc korun žádný problém. Do Česka proudí znehodnocené samopaly ze Slovenska a překupníci tu z nich vyrábějí funkční. Ty pak prodávají do celé Evropy. Překupníci to dělají jednoduše, zbraním vymění hlavně.

Přesně takovou zbraní – předělanou na střelbu dávkou – například zavraždil před sedmi lety na předměstí Bratislavy Lubomír Harman sedm lidí, teroristé vystříleli redakci Charlie Hebdo a na 150 takových samopalů zadrželi policisté ve Švédsku.

Policie nyní zatkla šest Jihočechů, kteří samopaly předělávali a vyráběli k nim i tlumiče. Kolik jich skončilo na černém trhu, není jasné. Zbraně prověřuje nyní i Europol.

Gang vyráběl hlavně zejména pro dva typy českých samopalů – Škorpion a SA vzor 58, které používá české vojsko nebo ozbrojené složky. Právě ze Slovenska dovezli volně prodejné znehodnocené samopaly Škorpion střílející náboji Flobert a ty předělali.

„Vyměnili u nich hlavně, a tím se zbraně staly opět schopnými střílet dávkou. Hlavně upravovali také pro použití tlumičů,“ popisuje mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Zbraně pak šestice mužů prodávala na černém trhu. Podle policistů takto vydělali desítky tisíc korun. Kolik samopalů na trhu skončilo, zatím policie zjišťuje.

Kriminalističtí znalci tvrdí, že takto upravené zbraně, které podle českých pravidel patří do zakázané kategorie a lidé je smějí vlastnit jedině na výjimku ministerstva, končí v rukou kriminálníků.

„Přesně takto znehodnocené a následně zprovozněné škorpiony – původně ze Slovenska – použili útočníci při teroristickém útoku na redakci Charlie Hebdo. Upravit a znovu zprovoznit slovenské zbraně je velmi, ale opravdu velmi jednoduché,“ říká soudní znalec zbraní a pětadvacet let expert kriminalistické balistiky v Kriminalistickém ústavu Praha Pavel Jirkovský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video