Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PŘEHLEDNĚ: V bazénu i v hospodě bez roušky, přišla největší vlna uvolňování

  13:41
V pondělí 25. května se lidem otevřou koupaliště, vnitřní prostory restaurací, hradů a zámků či zoologických zahrad. Nově také bude možné pořádat akce do 300 osob, při sezení v hospodách nebude nutné mít nasazenou roušku. Podmínky dalšího uvolnění představil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek.

Zahrádky na pražské Náplavce jsou opět otevřené. (12. května 2020) | foto: Michal ŠulaMAFRA

1 Restaurace a kavárny

Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit v rámci konzumace jídla a pití, respektive když budou sedět. Při pohybu po restauraci, například při návštěvě toalety, ji budou muset mít nasazenou. 

Restaurace, hospody, noční kluby či diskotéky budou muset být uzavřeny mezi 23:00 a 6:00. Občerstvení budou moci v této době prodávat přes výdejové okénko. 

Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit povinnost časté dezinfekce, stejně jako na zahrádkách. U vstupu do stravovacího zařízení i na zahrádku bude muset být pro hosty dezinfekce na ruce. Před usazením nové skupiny hostů bude muset personál dezinfikovat stůl a židle. Provozovatelé musí bránit shromažďování lidí a dohlížet na dodržování povinného odstupu. 

2 Hotely a penziony

Od 25. května se také otevřou hotely a penziony, venkovní kempy a další pobytová zařízení. Provozovatelé musí zajistit řádnou dezinfekci pokojů mezi jednotlivými návštěvníky. V rámci hotelových restaurací platí stejná pravidla jako u normálních restaurací.

V hotelech bude nutné dodržovat přísná bezpečnostní a hygienická pravidla. Pro hosty budou muset být k dispozici materiály s informacemi o opatřeních a požadavcích. 

3 Obchodní centra

V obchodních centrech se příští pondělí otevřou znovu restaurace. Uzavřené však zůstanou dětské koutky, odpočinkové zóny a další prostory, kde by se mohli lidé shlukovat.

Provozovatelé obchodních center budou muset dohlížet na dodržování povinných rozestupů mezi lidmi a zákaz shlukování. Všichni budou muset povinně nosit roušku, s výjimkou konzumace jídla a nápojů.

4 Letní tábory

Povoleny by měly být tábory do 300 lidí, při příznivém vývoji epidemiologické situace hodlá ministerstvo zdravotnictví tento počet 8. června navýšit do 500 lidí. U stanových táborů by měl být počet omezen na 100. Tábory se budou moct uskutečnit od 27. června.

O konání putovních táborů bude rozhodnuto až na základě aktuální epidemiologické situace, v současnosti je ministerstvo letos nedoporučuje. Příměstské tábory by se měly řídit obecnými opatřeními, která proti koronaviru stanovuje vláda. 

Účastníci tábora by podle doporučení ministerstva měli zůstávat v areálu tábora nebo ve volné přírodě. Neměli by cestovat hromadnou dopravou, navštěvovat města, koupaliště a bazény, hrady a zámky. Omezit by se měly i návštěvy rodičů. Mimo areál tábory by děti měly nosit roušky. 

Všichni budou muset odevzdat čestné prohlášení o bezinfekčnosti, která nesmí být starší než jeden den. Organizátoři táborů by také po rodičích měli vyžadovat doložení lékařského posudku z letošního roku. 

Tábory budou muset být dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem, tekoucí vodou a toaletním papírem. Děti musí mít k dispozici vlastní ručníky. Samostatné hygienické zázemí bude muset mít personál kuchyně a na táboře bude muset být vyhrazeno místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu.

Po každém táboře by se měl celý jeho prostor vydezinfikovat. Mezi jednotlivými turnusy by tak měla být prodleva alespoň osmi hodin, nejlépe celého dne, doporučilo ministerstvo. Děti nebudou moct uklízet prostor tábora, pouze pokoje či stany.

5 Hrady, zámky a zoologické a botanické zahrady

Nově se také od pondělí otevřou státní hrady a zámky. Lidé budou muset nosit roušky a dodržovat rozestupy, což budou muset provozovatelé expozic kontrolovat. Lidé by si také měli dopředu koupit na internetu časové vstupenky. Obdobné podmínky budou platit pro návštěvníky a provoz zoologických a botanických zahrad, jejichž vnitřní prostory se také v pondělí otevřou návštěvníkům. 

Počet návštěvníků v placených venkovních prostorech památek v jednom dni nemá přesáhnout 150 osob na hektar. Provozovatelé památek mají častěji dezinfikovat povrchy, personál musí mít zajištěnou dezinfekci i pro sebe. Provozovatelé také mají zabránit tomu, aby se lidé více shromažďovali.

Pro vnitřní expozice památek budou platit stejná omezení, jako nyní platí pro již otevřená muzea. Povinné je nošení roušek a pravidelné větrání, doporučená je ozonizace vzduchu. 

6 Plavecké bazény

Na koupalištích budou lidé muset po 25. květnu nosit roušky, nutné však nebudou jen do vody, při cestě k ní nebo při pobytu na lehátku či ručníku. Povinné nošení roušek však zůstává například při cestě pro jídlo nebo na toalety. Kapacita bude omezena na deset metrů čtverečních na osobu, povinné zůstávají dvoumetrové rozestupy. Před vstupem si návštěvníci musí vydezinfikovat ruce.

Na koupaliště a do bazénu by neměl vstupovat nikdo, kdo se necítí dobře či trpí nějakým infekčním onemocněním. Povoleno bude využívat i sprchy a šatny ob jednu skříňku. Tobogany jsou povoleny, musí se ale dodržet rozestupy 1,5 metru i ve frontě. Zakázanou budou atrakce, kde vzniká aerosol, jako jsou například vodopády, divoké řeky nebo protiproudy.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kapacita bazénů bude omezena na pět metrů čtverečních na osobu v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce. S výjimkou bazénů pro plavání kojenců musí být voda chlorovaná na maximální povolenou míru. Rozstupy se musí dodržovat i ve vířivkách, minimálně 1,5 metru, v sauně musí být plocha čtyři metry krychlové na jednoho návštěvníka. Zrušeny jsou saunové ceremoniály a dočasně zrušeny také ledové studny nebo krystalické ochlazení.

7 Návštěvy pacientů

Od příštího pondělí budou povoleny návštěvy v nemocnicích, domovech seniorů a dalších lůžkových zařízeních. Přijít mohou nejvýše dva dospělí, kterým se bude měřit teplota. U lidí v karanténě budou návštěvy dál zakázány.

Návštěvy musí mít roušky a dezinfikovat si ruce, budou také dotazováni na přítomnost příznaků covidu-19. Při naměřené teplotě nad 37 stupňů Celsia jim bude návštěva zakázána.

Pokud je to možné, měli by se se klienti se svými návštěvami setkávat venku nebo ve vyčleněných prostorách či na jednolůžkových pokojích. Na vícelůžkových pokojích by měla být návštěva od dalších klientů oddělena paravánem nebo podobnou zástěnou. Doporučeno je návštěvníkům poskytnout návleky na obuv a plášť, pokud je zařízení má.

8 Skupinové akce a sportovní aktivity

Hromadné akce včetně ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro maximálně 300 osob. Pokud bude epidemiologická situace nadále příznivá, tak od 8. června se povolení rozšíří na 500 osob a od 22. června až na tisíc lidí. 

Bude nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy a u vstupu do provozoven použít dezinfekci. Velké společenské nebo sportovní akce byly zakázány, protože podle epidemiologů spolu s cestováním do zahraničí představovaly největší riziko šíření nákazy mezi lidmi. Tisícové akce, jako například hudební festivaly pod širým nebem, podle dřívějších informací ministerstva v létě nebudou.

Povolenou jsou také sportovní akce do 300 osob. Lidé budou moci nově využívat i sprchy, toalety a šatny. 

9 Tetování a piercing

Lidé si budou moci od 25. května znovu ve studiích nechat aplikovat piercing, tetování nebo permanentní make-up. Na službu budou moci dorazit bez doprovodu, s výjimkou přítomnosti zákonného zástupce u mladistvých. Křeslo či lehátko musí personál po každém zákazníkovi dezinfikovat, provozovna má být pravidelně větrána. 

U vstupu do provozovny musí být umístěna dezinfekce na ruce. Personál i zákazníci mají povinnost nošení roušky. V čekárně musí být mezi lidmi dodržovány dvoumetrové rozestupy. Pokud v místnosti pracuje více pracovníků současně, pracoviště musí být oddělena plentou.

10 Studenti a žáci

Příští pondělí se také do škol vrátí žáci prvních stupňů základních škol. Podle rozhodnutí ministerstva školství bude do 30. června kontaktní výuka nepovinná, nadále tak probíhá i distanční forma výuky. Žáci budou muset být rozděleni do malých školních skupin, doporučený počet je 15 žáků. V lavici by měl sedět pouze jeden žák. Je také nutní předložit čestné prohlášení o bezpříznakovosti dítěte.

11 Taxislužby

Jezdit od 25. května mohou také alternativní taxislužby. Ve vozech taxi musí být kvůli covidu-19 zajištěna dezinfekce na ruce, doporučené je instalovat přepážku mezi zákazníka a řidiče. Řidič i klient musejí používat ochranný prostředek dýchacích cest.

Po každém zákazníkovi je nutné dezinfikovat těch částí vozu, kterých se cestující dotýkal. 

12 Roušky

Lidé budou moci od 25. května chodit venku bez roušky, ale budou muset udržovat odstup dva metry a víc, pokud nepůjdou společně s lidmi, s nimiž žijí ve společné domácnosti.Povinnost nosit roušku zůstává v hromadné dopravě a v uzavřených prostorách. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...