Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doma s nakaženým: čeká vás dezinfikování, žehlení i likvidace odpadu

  20:00
Nošení roušek ve společných prostorách, dezinfekce kuchyně či koupelny a zvláštní nakládání s odpadem. I to vás čeká, pokud se ocitnete vy nebo členové vaší domácnosti v izolaci. Jak se zařídit, aby bylo riziko nákazy co nejmenší, přináší iDNES.cz v otázkách a odpovědích.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

1 Kde se mám izolovat?

Pokud byla vám nebo někomu v domácnosti nařízena domácí karanténa, měli byste zůstat doma a nikam nevycházet, a to ani na nákup či k lékaři. Pokud sdílíte bydlení s dalšími členy domácnosti, je podle ministerstva zdravotnictví dobré se izolovat v samostatném pokoji s oknem, aby mohlo být zajištěné větrání.

2 Můžeme používat společné prostory?

Pokud bydlíte v domácnosti či ubytovacím zařízení se společnými prostory, měli byste zůstat jen ve svém pokoji se zavřenými dveřmi a vycházet jen v nezbytných případech, a to vždy s rouškou. Pokud je to možné, nevstupujte do společných místností, pokud jsou tam přítomni ostatní. Jídlo jezte ve svém pokoji.

PŘEHLEDNĚ: V nouzovém stavu platí nová omezení

„Roušku, respirátor či jinou ochranu dýchacích cest je nutné používat také při kontaktu s jinými členy domácnosti,“ radí ministerstvo. 

Pokud nemáte k dispozici samostatnou koupelnu, měli byste používat zařízení jako poslední a poté ho řádně uklidit, tedy vyvětrat a vydezinfikovat. 

3 Můžu například na zahradu?

Jak podotkla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová, domácí karanténa neznamená, že by člověk nemohl vyjít ani na zahradu, nebo že se nesmí pohybovat po bytě. „Pokud je ale v blízkosti lidí, měl by používat roušku,“ dodala.

4 Jak velké rozestupy máme dodržovat?

Zamezit by se mělo všem fyzickým dotekům, v případě předávání jídla je nejlepší nechat tác za dveřmi pokoje. Ideální je minimální vzdálenost 1,5 metru od nakaženého. Zhruba do této vzdálenosti od úst klesají kapénky z dechu k zemi, vyplývá z pozorování.

5 Jak nakládat s předměty denní potřeby?

Náčiní, kterého se dotýkáte, by se už neměli dotýkat další lidé. Ať už jde o ručníky nebo skleničky. Tyto předměty byste měli po použití důkladně umýt mýdlem či mycím přípravkem a vodou. 

Použité nádobí myjte ručně v horké vodě s čisticím prostředkem a sušte vlastní utěrkou. Možné je použít také myčku nádobí. Používejte vlastní ručníky, které nepoužívají další členové domácnosti, a to jak pro osušení po koupání nebo sprchování, tak po mytí rukou. 

6 Jak prát prádlo?

Prádlo perte pomocí pracího prostředku při nejvyšší možné teplotě vhodné pro danou tkaninu, ideální jsou teploty nad 60 stupňů. Pokud je to možné, na nejvyšší možnou teplotu prádlo také sušte a žehlete.

Aktuální počet nakažených covid-19 v ČR

7 Jak nakládat s odpady?

Podle ministerstva životního prostředí domácnosti s pozitivně testovanými členy nebo s lidmi v karanténě odpad třídit nemají. Navíc musí i před vhozením do směsného kontejneru či popelnice řádně zajistit, aby nedošlo k potenciálnímu šíření nákazy kontaktem s jejich odpadky.

Zvláštní nakládání vyžadují také jednorázové ochranné pomůcky jako jsou roušky, respirátory či rukavice. Ty patří jedině do směsného odpadu. Předtím je potřeba je umístit do sáčku, ten pevně zavázat a pak dát do dalšího sáčku a opět zavázat. „Tím se zabezpečí náhodné rozvázání uzlu, aby byly maximálně chráněni všichni, kteří s odpadem zacházejí,“ uvádí resort.

Zároveň je důležité dodržovat hygienická pravidla i při samotném vynášení odpadků, tedy pořádně si umýt ruce nebo použít dezinfekční gel.

8 Můžu přijímat návštěvy?

Po dobu izolace ne, zejména pokud jste starší nebo chronicky nemocní. Ve skutečně nezbytném případě je třeba použít roušku a udržovat bezpečnou vzdálenost, nejprve byste to však měli probrat s lékařem. Pokud musíte mluvit s někým, kdo není členem vaší domácnosti, udělejte to telefonicky nebo přes sociální sítě.

9 Jak minimalizovat riziko nakažení ostatních osob?

Při kašlání nebo kýchání si zakryjte ústa a nos kapesníkem na jedno použití. Lidé, kteří pečují o osoby čekající na výsledky vyšetření na infekci covid-19, by také měli používat při kašli a kýchání jednorázové kapesníky. Kapesníky odhazujte do plastového pytle na odpadky a okamžitě po jejich použití si umyjte ruce mýdlem a vodou. 

Ruce si mýdlem a vodou myjte často, a to po dobu nejméně 20 vteřin. V případě potřeby používejte dezinfekci. Nedotýkejte se očí, nosu a úst neumytýma rukama.

Zdroje informací o koronaviru COVID-19

Infolinka Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s koronavirem, je k dispozici denně na telefonních číslech 724 810 106 a 725 191 367.

10 Co dělat, když potřebuji k lékaři?

V případě že se zhorší váš zdravotní stav, objeví se zejména horečka, kašel nebo dušnost, kontaktujte telefonicky svého lékaře, který bude dále organizovat poskytovaní zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

Telefonická konzultace s lékařem je nezbytná, protože je třeba omezit kontakt s dalšími osobami ve zdravotnickém zařízení.

Jaký je rozdíl mezi karanténou a izolací?

Izolace

Izolace je opatření, které slouží k oddělení nemocných (případně osob s laboratorně prokázanou infekcí, avšak prozatím bez příznaků, tzn. v inkubační době) od zdravých osob. Cílem je zabránit dalšímu šíření infekce. Způsob izolace stanovuje ošetřující lékař či epidemiolog. Může probíhat buď v domácím prostředí (u méně závažné infekce), či na infekčním oddělení v nemocnici (závažné infekce). 

Karanténa

Oproti tomu karanténa je oddělení osob podezřelých z nákazy od ostatních osob. Osoby podezřelé z nákazy jsou lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženou osobou či se vyskytovali v rizikové oblasti, avšak v daný moment nemají příznaky onemocnění. Jelikož však mohou být nakažení, musí se vyhýbat kontaktu s ostatními osobami, aby je případně také nenakazili. 

Karanténu obvykle stanovuje lékař či epidemiolog a je třeba ji dodržovat po dobu maximální délky inkubační doby, tedy doby, kdy lze s jistotou očekávat projev onemocnění. Většinou spočívá v omezení různých aktivit až po úplné omezení kontaktu s okolím. Obvykle probíhá v domácím prostředí.

Zdroj: Okoronaviru.cz

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno 

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Migrace naruby: Američané se stěhují za levnějším životem do Mexika

24. dubna 2024

Premium O mexicko-americké hranici se toho napsalo spoustu a s každými americkými volbami je proud...

ANO bylo pro zvýšení věku pro odchod do důchodu, nelíbil se způsob, ukázal zápis

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  14:59

Aktualizujeme Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Hlavní hygienička Svrčinová ve funkci končí. Vláda ji na její žádost odvolala

24. dubna 2024  14:37

Vláda dnes odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Kabinet tak učinila na její...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...