ZMĚNY 2016: Dražší kouření, povinné školky i vyšší platy politiků

  0:02
V novém roce kuřáky nepotěší dražší cigarety. Děti budou muset povinně nastoupit do posledního ročníku mateřské školy a politici si polepší o tisíce korun na platech. Redakce MF DNES sestavila přehled změn, které nás v začínajícím roce 2016 čekají.

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Dražší kouření Stát zvedne spotřební daň

Stát zvedá spotřební daň, a krabička cigaret vás tak přijde o tři koruny dráž. Kuřáci v roce 2016 nejspíš zaznamenají i další změny: zákaz kouření v restauracích, pokud nakonec parlamentem projde, a také obří varovné obrázky, které se na obalech povinně objeví počínaje květnem.

Očkování pro seniory Nad 65 let bude očkování zdarma

Lidé nad 65 let budou mít zdarma očkování proti bakterii pneumokoka, která způsobuje záněty středouší, pneumokokovou meningitidu a také těžké zápaly plic, jež mohou skončit i smrtí. V Česku je nyní očkováno zhruba jedno procento seniorů, zatímco v Německu je to více než 50 procent, ve Velké Británii dokonce 70 procent. Možnost očkovat zdarma seniory proti pneumokokovi je sice novelou zákona dána už od září, avšak pacienti prakticky nemohli tento bonus využívat.

Vyšší sleva na dani Rodiče si za děti odečtou více

Rodinám s více dětmi by se měla zvýšit roční sleva na dani. Za druhé dítě se sleva zvyšuje o 1 200 korun a za třetí a každé další dítě o 3 600 korun. Vláda chtěla původně stihnout schválení této novinky už do konce roku 2015, ale i když se projednávání v parlamentu protáhlo, neměly by rodiny o nic přijít. Vláda slibuje, že nové slevy budou navzdory zpoždění platit zpětně k 1. lednu 2016.

Lidé s handicapem Do konce ledna se žádá o novou průkazku

Lidé se zdravotním handicapem by neměli zapomenout, že do konce ledna je třeba požádat o novou průkazku ZTP, která dává řadu výhod či slev v MHD, ve vlacích nebo při parkování. Těm, co žádost o výměnu nestihnou, se totiž přestanou měnit staré průkazy za nové automaticky. Kvůli novému průkazu budou muset podstoupit prohlídku, kde bude posouzen jejich zdravotní stav.

Stát hrozí pokutami za kotle Přitvrdí kontroly

Stát se chystá zkraje tohoto roku vyplatit miliony dotací, které si domácnosti mohou přidat na koupi nového kotle. Na druhé straně však přitvrdí i kontrola. Do konce roku 2016 si musí každá domácnost, kde se topí pevnými palivy, nechat povinně udělat revizi technického stavu kotle. Protokol o kontrole mohou od ledna 2017 úřady vyžadovat a případně postihnout ty domácnosti, které kontrolu nebudou mít. Předpokládaná cena za revizi kotle se bude pohybovat v řádu stovek korun, pokuta za chybějící kontrolu je však stanovena až na 20 tisíc. Od ledna 2017 úřady pravděpodobně dostanou při kontrole kotlů ještě větší pravomoci. Především by měly získat právo vstupovat kvůli kontrole do soukromí domovů. Příslušný zákon sice ještě nebyl projednán ve Sněmovně, ale vláda už vyslovila souhlas.

Brdy se otevřou veřejnosti Vznikla tam chráněná krajinná oblast

S prvním dnem nového roku bude na 345 kilometrech čtverečních vyhlášena Chráněná krajinná oblast Brdy. Zároveň s tím se pro veřejnost mimo jiné otevře skoro třetina zdejšího vojenského prostoru, který byl uzavřen už od první republiky. Svaz českých turistů slíbil, že nejpozději do jara 2018 rozmístí v nově otevřené krajině značení na zhruba 450 kilometrech cyklotras a další značení na desítkách kilometrů cest pro pěší. Celé území někdejšího vojenského prostoru by mělo být zpřístupněno zhruba za dva roky - na takovou dobu zatím armáda odhaduje čas, jenž bude nezbytný pro pyrotechnickou očistu kdysi uzavřeného armádního území.

Silnice I. třídy se zrychlí Někde stát povolí 110 km/h

Během prvních šesti měsíců roku 2016 by se měla zvýšit povolená rychlost na vybraných úsecích silnic I. třídy. Seznam míst, kde je možné povolit rychlost 110 km/h, už od státu dostaly kraje, které teď musí změnu potvrdit a úseky pak osadit novými značkami. Na seznamu jsou například části silnice I/35 u Liberce, přivaděč z dálnice D1 u Jihlavy, přivaděč I/26 k D5 u Plzně či silnice I/13 mezi Karlovými Vary a Ostrovem.

Politici si polepší Zvednou se jim příjmy

Příjmy ústavních činitelů se zvýší. V součtu hrubého platu a zdaňovaných paušálních náhrad, jež není třeba dokládat, si poslanci a senátoři polepší o nejméně 6 600 korun, ministři o 9 400 korun a prezident o 27 800 korun měsíčně. Průměrné platy zaměstnanců se za poslední rok zvedly o 944 korun měsíčně. Důchody se zvednou o 40 korun. Penzisté k tomu dostanou v únoru jednorázový příspěvek 1 200 korun.

Značky na přání Můžete si vybrat espézetku

První pracovní den nového roku, 4. ledna, začnou úřady přijímat žádosti o nové registrační značky na přání. Řidiči si text mohou sestavit podle vlastní fantazie, omezeni jsou jen čtyřmi požadavky: 1. značka musí mít osm znaků, které kombinují latinskou abecedu s minimálně jednou arabskou číslicí, 2. text značky nesmí být vulgární nebo mít rasový podtext, 3. nesmí ho mít už někdo jiný, 4. řidič musí za každou ze dvou originálních plechových cedulek na voze zaplatit tučný správní poplatek. Na značce by zněl: 2X5 TISIC.

Poslední ročník školky Pro děti bude povinný

Řadu opravdu významných změn přinese nový rok do školství. Jednou z hlavních je to, že ministerstvo školství chce od září prodloužit povinnou školní docházku a děti, které dovrší pět let věku, budou muset povinně nastoupit do posledního ročníku mateřské školy. Nárok na místo ve školce by přitom nově mohly mít už děti od 4 let, zatím to byli pouze předškoláci. Řada odborníků tvrdí, že jeden rok ve školce nemůže pomoci dětem s handicapy (například sociálně znevýhodněným nebo těm, jež neovládají dobře český jazyk), aby se zbytku populace vyrovnaly. Školky se pak obávají toho, že s chystanou změnou bude spojená další administrativa.

Další nepřehlédnutelnou novinkou je to, že letošní deváťáky čekají poprvé jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Všichni budou muset s úspěchem vyplnit stejný test z českého jazyka a matematiky, který pro školy připraví organizace Cermat, jež připravuje testy pro státní maturitu. Cermat si organizaci jednotných přijímaček poprvé vyzkoušel v tomto roce, kdy se do pokusného ověřování zapojilo přes 600 škol.

Od nového školního roku by také měly ze školních automatů zmizet sladké limonády a sušenky. Ministerstvo školství už sepsalo takzvanou pamlskovou vyhlášku, která vyjmenovává zdravé a nezdravé potraviny, v platnost by měla vstoupit v prvních měsících tohoto roku. Školy dostanou čas na to, aby jí uměly vyhovět. Podle České školní inspekce si děti mohou ve více než polovině školních automatů koupit převážně jen slazené limonády a ve 40 procentech automatů převážně nevhodné potraviny.

Učitelem po celý rok V létě už nebudou bez práce

Pro zhruba 4 tisíce učitelů skončí letitá nekomfortní praxe, při níž se každé léto ocitli bez zaměstnání. Ředitelé škol s nimi uzavírali smlouvy jenom na deset měsíců školního roku - od září do června. O letních prázdninách 2016 se zmínění pedagogové ocitnou beze smlouvy naposledy. Od nového školního roku je vyhazování a opětovné nabírání pedagogů zakázáno. Výjimku ze zákazu by měly školy dostat jen kvůli tomu, aby mohly přijmout pedagoga bez dostatečné odborné kvalifikace nebo na zástup za déle nepřítomného kmenového zaměstnance.

Divočákům skončí doba hájení Střílet se budou moci celoročně

Divoká prasata se v lesích tak rozmnožila, že od prvního dne nového roku padnou omezení, jak je lovit. Myslivci budou moci střílet celoročně, až dosud měli na lov vymezen čas od srpna do ledna.

Škody, které přemnožená prasata způsobují, jdou do miliard. Ministr zemědělství Marian Jurečka však upozornil myslivce, že novou vyhlášku nemají brát jako pokyn k hromadnému odstřelu, ale jako možnost, již lze využívat spíš lokálně a v případech, kdy proti divočákům už nelze zasáhnout jinak. Počet odstřelených divočáků se v loňském mysliveckém roce (skončil v březnu) zvýšil o 16 tisíc na 169 tisíc kusů.

Rozšíření DPH Daň zdraží stavební pozemky

Státní pokladnu začne od ledna plnit i rozšíření DPH, již vláda nově uvalila na stavební pozemky bez inženýrských sítí, na parcely bez stavebního pozemku a na pozemky, kde dosud nestojí žádné stavby. Ty byly dosud od DPH osvobozeny, daň ve výši 21 procent zvedne jejich ceny řádově o stovky tisíc korun. Nové zdanění dopadne hlavně na ty, kdo nejsou plátci DPH a nemohou si daň odečíst.

V první polovině roku by také měla začít platit změna u daně z nabytí nemovitosti. Bude ji povinně odvádět kupující, zatímco dosud bylo možné, aby se obě strany dohodly. Zpravidla ji platil prodávající, který inkasoval peníze.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rusko Rusům! Putin kráčí nad propastí, nenávist k migrantům nabírá na síle

28. března 2024

Premium V Rusku po teroristickém útoku na koncertní centrum na okraji Moskvy rostou protiimigrantské...

IS bourá ruské teorie o vazbách teroristů na Kyjev, vyzývá k útokům na „křižáky“

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  19:44

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Bulovka vážně pochybila, odškodné za potrat je na pacientce, říká právnička

28. března 2024  19:26

Fakultní nemocnice Bulovka vážně pochybila, když tamní personál omylem způsobil zdravé ženě ve...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...