Preference komunistů rostou, ČSSD klesají

- Pokud by se v květnu konaly volby, jasně by podle průzkumu agentury Sofres-Factum zvítězila Občanská demokratická strana. Její preference stouply na téměř 24 procent, zatímco vládní ČSSD poklesla až na osmnáct procent. A dlouhodobě se její výsledek podle analýz Sofres-Factum nemá zlepšovat - její preference se přibližují ke komunistům, které v květnovém průzkumu "zvolilo" třináct procent z 1017 dotázaných.

Květnový výsledek znamená pro vládní ČSSD nejnižší preference od voleb v roce 1996 a rozdíl mezi ní a smluvně opoziční ODS se zvětšuje. Snížení preferencí ČSSD zřejmě na úkor mírně rostoucích preferencí KSČM spojuje Sofres-Factum s nenaplněnými očekáváními části voličů sociálních demokratů poté, co tato strana převzala vládní odpovědnost.

Jak dopadly ostatní strany
Unii svobody preferuje 10,9 procenta. KDU-ČSL dlouhodobě stabilně preferuje 8,2 procenta voličů.
Z mimoparlamentních stran si nejlépe podle agentury vede čtveřice Strana zelených, Strana za životní jistoty, SPR-RSČ a Demokratická unie. Žádná z těchto stran se však nepřibližuje k pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Kdo volí jakou stranu
ODS by podle Sofres-Factum volili lidé mladší 44 let, s vysokoškolským vzděláním, podnikatelé a živnostníci a lidé s příjmem domácnosti vyšším než 25 tisíc korun.
ČSSD má naproti tomu poměrně vyváženou podporu ve všech skupinách obyvatel.
KSČM má voliče především mezi staršími lidmi, osobami se základním vzděláním, důchodci, občany s příjmem domácnosti do sedmi tisíc korun a lidmi ze severní Moravy.
Unii svobody preferují především podnikatelé a živnostníci a lidé s příjmy domácnosti nad 20 tisíc korun.
KDU-ČSL volí lidé starší 60 let, lidé se základním vzděláním, důchodci a obyvatelé jižní Moravy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video