Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Sobotka: Naši voliči vítají, že chceme koalice s lidovci či komunisty

  9:53
Sociální demokraté budou chtít po krajských volbách uzavírat koalice s lidovci nebo s komunisty, řekl iDNES.cz předseda strany Bohuslav Sobotka. Ve volbách jde podle něj o to, zda se prosadí strany, které zabrání privatizaci krajů. Lidé také podle něj svým hlasováním jasně poví, co si myslí o současné vládě.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Před čtyřmi lety jste převálcovali soupeře v krajských volbách bojem proti třiceti korunám poplatku u lékaře. Letos vám ale zdá se takové silné téma chybí.
Tématem naší kampaně je Nečasova vláda a způsob, jakým realizovala své reformy v uplynulých dvou letech. Tyto volby pokládáme za vynikající příležitost, aby se lidé vyjádřili k politice vlády a každý sám za sebe vyjádřil vládě při hlasování u voleb nedůvěru.

I když se z krajských voleb snažíte udělat referendum o vládě Petra Nečase, nejsou přece jen spíš hlasováním o vašich 13 hejtmanech a jejich práci?
Určitě volby budou i o našich hejtmanech a kandidátech do Senátu. Jsem přesvědčen, že sociální demokraté ve vedení krajů splnili úkol, se kterým poslední volby vyhráli, to znamená zastavit privatizaci veřejných služeb včetně zdravotnictví a sociální péče a naopak se starat o jejich rozvoj.

Vaši kolegové ze středočeské ČSSD vytáhli v posledních dnech slogan Nedáme Hrad Vatikánu. Straší tím, že Pražský hrad získá církev a že ho prodá. Nepřeháníte to už?
To je kampaň středočeské krajské organizace. Pravděpodobně narážejí na informace, které se objevily v médiích, že součástí restitucí má být i několik budov na Pražském hradě, které nyní patří státu. Není to kampaň sociální demokracie, je to rozhodnutí kolegů ze středních Čech, kteří s tím plakátem přišli.

Lidé volí podle zkušeností, ne podle kauz

Předvolební rozhovory

Před čtyřmi lety jste v krajských volbách získali přes 35 procent hlasů, 280 krajských mandátů a získali jste 13 pozic hejtmanů. To máte docela hodně vysoko nastavenou laťku pro letošní volby. Jaký výsledek byste považoval za úspěch letos?
Já pokládám za úspěch vítězství v krajských a senátních volbách. A půjde nám o to, abychom sestavili koalice pokud možno ve všech třinácti krajích a prosazovali na úrovni krajů sociálnědemokratický program.

Podle průzkumů šanci všude máte, je ale reálné, abyste vyhráli i ve středních Čechách, kde policie přímo na ulici zatkla vašeho hejtmana Davida Ratha se 7 miliony korun v krabici od vína?
ČSSD se od počínání Davida Ratha distancovala. David Rath opustil veřejné funkce a sociální demokraté i ve středních Čechách v minulých čtyřech letech plnili program, kvůli kterému byli občany do vedení kraje zvoleni. Mimo jiné zastavili rozprodej středočeských nemocnic. Usilujeme o každý hlas, je to důležité, abychom mohli zabránit snahám o privatizaci krajů.

Jak vlastně podle vás ovlivní volby kauzy, které začíná policie rozkrývat. Nejprve to byl Rath, pak Vlasta Parkanová a letouny CASA, teď nově zatýkání na ministerstvu práce a zatčení a obvinění Marka Dalíka, blízkého spolupracovníka Mirka Topolánka?
Já se domnívám, že volby spíše ovlivní dlouhodobá zkušenost voličů s jednotlivými stranami. To bude mít větší vliv než aféry. Zpomalení valorizace penzí, podoba důchodové reformy, návrhy na zavedení školného, to bude mít větší vliv než aktuální kroky policie. Platí, že ČSSD aktivitu policie vítá, podporujeme její úsilí rozkrývat podezřelé kauzy.

Spolupráce s komunisty funguje

S kým jsou pro ČSSD po letošních volbách koalice v krajích možné a s kým vyloučené?
My jsme zatím jako vedení strany nevydali žádné doporučení, pokud jde o koalice. Můj názor, který řeknu našim lídrům i vedení ČSSD, je jasný. Doporučuji programově blízké koalice. Vidím dva možné partnery po krajských volbách. Tím prvním jsou lidovci, popřípadě středová uskupení nezávislých kandidátů, druhým komunistická strana. Záleží na tom, komu voliči dají důvěru a jak ty subjekty budou silné. Pokud jde o spolupráci, viděl bych ji velmi nerad. Ukázalo se, že spolupráce s ODS na úrovni krajů sociální demokracii spíše poškodily a zavlekly ji i do některých problémů typu Regionální operační program Severozápad.

Je podle vás společnost připravena na to, že jste ochotni uzavírat ve větší míře přímé koalice s komunistickou stranou?
Přímé koalice s KSČM fungovaly v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Jinde byly koalice s lidovci. Oba tyto typy koalic nám umožňují prosazovat sociálnědemokratický program. Jak jsem diskutoval s voliči na náměstích, voliči ČSSD tyto dvě alternativy vítají. I ty zkušenosti s tím, jak to fungovalo v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, jsou spíše pozitivní. Rozhodnou občané teď v pátek a v sobotu. Pokud v kraji vyhrajeme, budeme usilovat o pozici hejtmana. Předpokládám, že komunisté sociální demokracii v žádném kraji neporazí.

O čem jsou podle vás senátní volby, když prezidenta zvolí všichni občané a Sněmovna může téměř ve všem senátory přehlasovat?
Senátní volby jsou důležité z toho hlediska, aby sociální demokracie udržela svoji současnou převahu v Senátu. Senát je schopen v situaci, kdy vláda výrazně oslabila, vetovat klíčové vládní návrhy a ukazuje se, že vláda začíná mít stále větší problémy, aby dokázala veto Senátu přehlasovat.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....