Jiří Rusnok

Jiří Rusnok | foto: František Vlček, MAFRA

Nejpopulárnější politici jsou Rusnok, Hašek a Okamura

  • 124
Nejpopulárnějšími politiky v zemi jsou Jiří Rusnok, Michal Hašek a Tomio Okamura. Alespoň podle pravidelného průzkumu agentury STEM.

"Nejpopulárnějším politikem v měsíci září je premiér překlenovací vlády v demisi Jiří Rusnok. Jako u jediné ze sledovaných osobností jeho popularita přesáhla 50 procent," píše STEM.

S minimálními odstupy žebříčku popularity vévodí také první místopředseda strany Michal Hašek a předseda Bohuslav Sobotka. "Mezi ně se vklínil senátor a zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Pátý je místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, na šesté příčce předseda hnutí ANO Andrej Babiš," dodal STEM.

Představitelé dalších malých stran, Ondřej Liška (SZ), Vratislav Mynář (SPOZ) a Jana Bobošíková (Hlavu vzhůru), se pohybují kolem poloviny žebříčku. "Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Jiří Paroubek (NS-LEV 21) a Tomáš Vandas (DSSS) v jeho spodní třetině," doplnil STEM.

STEM průzkum provedl od 29. srpna do 8. září. Vybralo si pro něj 1 093 respondentů starších 18 let.

Lídři bývalé koalice si u voličů pohoršili

Žebříček popularity tato společnost uveřejňuje pravidelně. Poslední se týkal května letošního roku. Ve srovnání s ním aktuální data ukázala, že klesla popularita čelných představitelů stran bývalé koalice. "Bezesporu to souvisí s nedávnými aférami a následným pádem Nečasovy vlády," tvrdí sociologové.

V květnu byl nejpopulárnějším Jiří Pospíšil z ODS. Ten je nyní na sedmé příčce, pohoršil si o 12 procentních bodů. Na popularitě ztratili i Miroslava Němcová, Martin Kuba a Pavel Blažek.

Ztrátu v oblíbenosti zaznamenala také bývalá předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

PŘEDVOLEBNÍ ŽEBŘÍČEK POPULARITY 9/2013

Klesla také popularita politiků z TOP 09. Podle STEM je ale u Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska mírnější než u politiků ODS. Popularita Petra Gazdíka se pak oproti květnu nijak nezměnila.

"Popularita politiků z levicové části spektra zůstala v porovnání s květnem nezměněna. Mírné zvýšení popularity předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nepřesahuje pásmo, v němž se pohybuje dlouhodobě. Vzestup místopředsedy ČSSD Milana Chovance souvisí s tím, že ho nyní zná více lidí než před létem," doplnil STEM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video