Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Piráti jsou alkoholici a narkomani, tvrdí SPD v rámci předvolební kampaně

  • 689
Předvolební boj o pražský magistrát začal. Pražská pobočka hnutí SPD sdílela na svém profilu video, kde lídr Pirátů Ivan Bartoš hraje na akordeon a zpívá. V průvodním textu SPD tvrdí, že Piráti jsou narkomani a alkoholici, kteří chtějí ovládnout Prahu. Bartoš původně nechtěl na celou věc reagovat, později však uvedl, že se SPD „jako tonoucí stébla chytá“.

„Piráti mají šanci v Praze vyhrát a reálně ovládnout pražské magistráty. Chcete, aby se o vaše město a okolí starali narkomani a alkoholici? Jak taková vláda dopadne? Nebo je lepší, aby se o město postarali zkušení a poctiví manageři a akademici z SPD?“ ptá se na svém profilu skupina Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Praha. 

Dále avizuje, že již brzy představí své trumfy, tedy kandidáty na starosty obcí a magistrátu Prahy. 

Součástí příspěvku je video, v němž lídr Pirátů Bartoš hraje na akordeon a zpívá. Kolem něj pak sedí lidé, kteří se baví, hovoří spolu nebo kouří. Někteří mají před sebou skleničku alkoholu, avšak Bartoš má před sebou láhev s kolovým nápojem.

Jak iDNES.cz zjistil, videozáznam vznikl před čtyřmi lety v pražské kavárně v Nuslích. Na záznamu je i bývalý prezidentský kandidát Vladimír Franz. 

Bartoš na tvrzení SPD zpočátku vůbec nechtěl reagovat. „Výmysly Tomia Okamury, který se snaží získat pozornost v okurkové sezóně, odmítám komentovat,“ řekl iDNES.cz Bartoš.

Později upřesnil, že vzhledem k dlouhodobě klesajícím preferencím strany Tomia Okamury ho podobně lživé a manipulativní postupy SPD příliš nepřekvapují. „Tonoucí se stébla chytá. Přál bych mu, aby svou energii vkládal spíše do smysluplných kroků ve prospěch našich občanů, namísto vymýšleni lží a bezobsažných útoků,” zmínil Bartoš. 

Dodal, že sám alkohol nepije ani nefetuje. A připomněl, že se Okamura ve své knize Umění žít zasazoval o legalizaci všech drog. 

Komunální volby a doplňovací volby do Senátu se budu konat první říjnový víkend. Většina stran se však rozhodla odstartovat předvolební kampaň již během léta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video