Před rokem 1989 byl systém spravedlivější, říká Marta Semelová z KSČM

  • 1294
Před revolucí se lidem žilo lépe, měli práci, střechu nad hlavou či sociální jistoty. Alespoň to tvrdí jednička pražské kandidátky KSČM Marta Semelová. Odpověděla tak na jeden z dotazů čtenářů iDNES.cz v pondělním předvolebním chatu. Současně však uznala, že tato doba nebyla bez chyb. "Ale celkově to byl určitě spravedlivější režim," uvedla.

V minulých volbách do Sněmovny dostala KSČM přes 11 procent, nejnovější odhady podle agentury TNS Aisa pro Českou televizi straně přisuzují stejný zisk i letos. S ohledem na očekávané vítězství ČSSD by se tak komunisté mohli podílet na klíčových rozhodnutích vlády, ač zřejmě jen jako její tichá podpora.

"Do roku 1989 měla u nás většina lidí slušnou životní úroveň, která umožňovala důstojný život. Lidé měli práci, střechu nad hlavou, sociální jistoty, zdravotnictví bez poplatků a kvalitní vzdělání bez školného. Samozřejmě byly i některé chyby, to nikdy nikdo nezamlčoval. Ale celkově to byl určitě spravedlivější systém než je ten současný," odpověděla Semelová na jednu z otázek.

Odpovědi Marty Semelové najdete zde

Čas, který účastníci předvolebních chatů na iDNES.cz mají, je omezený. Z toho důvodu nemohou zodpovědět všechny otázky. Děkujeme za pochopení.

Čtenáři chtěli slyšet její názor na bývalý komunistický režim, fungování KLDR nebo vpád vojsk v roce 1968. "Pokud si někdo vydělává poctivou prací, budiž mu to přáno. Je však třeba, aby se dobře neměl jen někdo a ostatní živořili," napsala Semelová čtenáři, kterého zajímalo, co strana udělá pro to, aby si v méně kapitalistickém podniku vydělal tolik, co dosud. Vysvětlila, že KSČM plánuje zvýšit minimální mzdu a důchod, zároveň chce zavést progresivní zdanění.

Pražská lídryně KSČM také uvedla, že podle ní Nečasova vláda většinu lidí ožebračila a poté přelívala státní peníze do soukromých kapes. "Stavěla zdravé proti nemocným, mladé proti starým, zaměstnané proti nezaměstnaným, jeden odborový svaz proti druhému," uvedla Semelová.

Učitelka vzhlížející se ve Stalinovi

Semelová si už roli poslankyně vyzkoušela, v lavicích Sněmovny se objevila v roce 2010. Při tehdejších parlamentních volbách se komunisté přesunuli z dlouhodobého třetího místa o jednu příčku níž, předstihla je nově vzniklá TOP 09 s šestnácti procenty.

Jednička pražské komunistické kandidátky pracovala dříve jako učitelka základní školy. Jako politička byla několikrát pranýřovaná za své stalinistické názory a údajné obhajování a ospravedlňování komunistické genocidy. 

Právě kvůli radikálním názorům byla v roce 2006 odvolána z komise pro výchovu a vzdělávání městské části Praha 12, jejíž byla členkou. Zároveň totiž učila na základní škole Zárubova a čelila podezření, že by mohla svými radikálními názory ovlivňovat žáky ve škole. Česká školní inspekce, kterou si přizval tehdejší starosta Prahy 12 Petr Hána (ODS), ale žádné závažné pochybení nezjistila. Školský zákon prý také neporušila a dětem své názory netlumočila. Se svými žáky však chodila pokládat šeříky na památník osvoboditelů. 

Velký rozruch vzbudilo její tvrzení z minulého roku, kdy si se spolustraníky a příznivci KSČM připomínala výročí komunistického puče. "Únor 1948 a následující období čtyřiceti let nebylo zločinným režimem," vysvětlovala a dodala, že zločinný režim nastal až po roce 1989.

Poslankyně za KSČM se také netají svým obdivem k prvnímu komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi. Na argumenty, že právě za jeho vlády byli souzeni a vražděni nevinní lidé, odpovídá: "Dějiny se falšují. Souzeni byli jen ti, co se opravdu provinili."

Volební rozhovory iDNES.cz

Portál iDNES.cz připravil sérii redakčních rozhovorů i chatů se zástupci politických stran. Neprolinkované rozhovory a chaty se dosud nekonaly.

  • ČSSD: Bohuslav Sobotka (redakční), Michal Hašek (chat)
  • ODS: Martin Kuba (redakční), Miroslava Němcová (chat)
  • TOP 09: Miroslav Kalousek (redakční), Karel Schwarzenberg (chat)
  • KSČM: Vojtěch Filip (redakční), Marta Semelová (chat)
  • KDU-ČSL: Pavel Bělobrádek (redakční), Daniel Herman (chat)
  • SPOZ: Zdeněk Štengl (redakční), V. Mynář pozvání na chat dosud nepřijal
  • Strana zelených: Ondřej Liška (chat)
  • Piráti: Ivan Bartoš (chat)
  • Svobodní: Petr Mach (chat)
  • ANO: Martin Stropnický (redakční), Andrej Babiš (chat)
  • Hlavu vzhůru: Jana Bobošíková (chat)
  • Úsvit: Tomio Okamura (chat)

Ve svých projevech často vyzdvihuje klady předchozí éry.  "Bylo zdravotnictví, za které se nemuselo platit. Školství bylo bez poplatků, kultura byla dostupná všem," řekla třeba letos v únoru. 

Mince nemá jen jednu stranu

Právě v resortu školství vidí určité slabiny, konkrétně při výuce dějepisu. Podle Semelové se děti o předlistopadovém období dozvídají informace  pouze z jedné strany. "Ne všechno se v minulém režimu dělalo špatně," oponuje politička. Vadí jí také, že si některé školy zvou na besedy jen členy Konfederace politických vězňů, pamětníky vězněné v komunistických lágrech.

Komunistická strana Čech a Moravy by chtěla v případě úspěchu ve volbách prosadit zákon o majetkových přiznáních pro všechny občany s majetkem přesahujícím deset milionů nebo zavést takzvanou milionářskou daň, kdy by lidé s příjmy nad milion korun ročně platili až pětatřicetiprocentní daň z příjmu. Komunisté chtějí také zrušit regulační poplatky v nemocnicích a zároveň zrušit stropy pro odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Po zkušenosti z minulých povodní si komunisté kladou za cíl, aby se vytvořila efektivnější protipovodňová ochrana a důsledky povodní nebyly tak tragické. Dalšími body v programu KSČM je zpřísnění kontroly potravin nebo prosazení referenda o dalším osudu zákona o církevních restitucích.

Jednička pražské kandidátky KSČM byla hostem čtvrtého dílu seriálu dvanácti předvolebních chatů, ve kterých vám portál iDNES.cz přináší možnost ptát se na to, co vás zajímá, přímo lídrů politických stran. On-line rozhovory budou doplňovat i redakční rozhovory s výraznými tvářemi stran s nejvyšší šancí proniknout do Sněmovny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video