Simulanti bez domova klamou lékaře. Předstírají nemoci, aby se mohli najíst a vyspat v nemocnici. Ilustrační foto

Simulanti bez domova klamou lékaře. Předstírají nemoci, aby se mohli najíst a vyspat v nemocnici. Ilustrační foto | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Předstírají choroby a žijí v nemocnicích. Simulanti bez domova stojí miliony

  • 403
Mezi bezdomovci přibývá simulantů, kteří putují z jedné nemocnice do druhé jen proto, aby se najedli a vyspali v čisté posteli. Zdravotní pojišťovny za ně platí miliony. Postupně jim ale dochází trpělivost a podávají na vlastní klienty žaloby.

Krajská pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny v Ostravě teď žaluje sedmapadesátiletého muže z Havířova, který se nechává hospitalizovat po celé zemi.

"Koncem října jsme předali policii podnět k trestnímu stíhání klienta, za kterého jsme v uplynulých dvou letech zaplatili zdravotnickým zařízením asi 2,5 milionu korun," říká ředitel ostravské pobočky VZP Aleš Zbožínek s tím, že péče byla zřejmě ve většině případů zbytečná. Chlapík už navštívil na 70 nemocnic.

Na podivné chování pacienta upozornili zdravotní pojišťovnu až zdravotníci jednoho ze zařízení na severu Čech. Vyptávali se telefonicky na klienta, který zřejmě nemá žádný domov, protože je přihlášený na havířovském magistrátu.

"Při podrobné kontrole jeho účtu se ukázalo, že tráví většinu času v nemocnicích. Sotva ho z jedné propustí, hned míří do další. Rotuje po celé zemi, všude si stěžuje na obdobné potíže, a tím si obvykle zajistí pobyt na lůžku na několik dní až týdnů. Rekordní je zatím padesátidenní léčba...," líčí Zbožínek.

Nejspíš potřebuje pomoc psychiatrů

Revizní lékařku pojišťovny Vlastu Hýžovou udivilo, že se muž nezdráhá podstupovat opakovaně řadu vyšetření včetně rentgenů.

"Nechává si opakovaně brát krev a podstupuje také invazivní vyšetření na nukleární medicíně včetně častého rentgenování. Nejde jen o to, že jsou vyšetření drahá, ale nepomáhají mu. Naopak škodí," vysvětluje Hýžová.

Neobvyklý pacient by pravděpodobně potřeboval pomoc psychiatrů. Podle informací MF DNES už dokonce v minulosti na psychiatrii ležel, ale předčasně ukončil léčbu a další odmítá. Zatím není jasné, zda kvůli trestnímu oznámení bude mít zájem změnit zaběhnutý způsob života. Vyšetřování totiž teprve začíná.

"Je to velmi čerstvý případ. Zahájili jsme vyšetřování zločinu podvodu, u kterého je škoda zatím předběžně vyčíslená zdravotní pojišťovnou na 2,55 milionu korun," sdělila mluvčí ostravských policistů Gabriela Holčáková.

Dokazování potrvá nejméně několik měsíců. "Nebude snadné shromáždit informace z mnoha desítek zdravotnických zařízení, některé údaje navíc budeme moci získat jen se souhlasem soudu," říká policistka.

Simulantů už bylo víc

Pro VZP je to první žaloba na vlastního klienta. Za podvodné zneužívání lékařské péče mu hrozí vězení od 2 do 8 let. České soudnictví už takové případy zná, a jak se zdá, asi jich bude přibývat.

Například začátkem roku mladoboleslavští kriminalisté dopadli muže, který si získal přezdívku "král simulantů." Od roku 2002 obelhal nejméně 349 lékařů a jeho zbytečné pobyty v nemocnicích přišly Zaměstnaneckou pojišťovnu Škoda na víc než milion korun.

"Už máme dva takové případy," netají ředitelka zdravotního odboru ZP Škoda Eliška Zajícová a dodává, že podali podnět ke stíhání dvou mužů ve věku 40 a 54 let pro podezření z podvodu či poškozování cizích práv.

"Oba neměli střechu nad hlavou ani žádné příjmy. Proto využívali k přespání, obživě a poskytnutí léků nemocnice. Předstírali bolesti na hrudi, pády, úrazy, zvracení či příznaky infarktu. Někdy si vynutili příjezd záchranné služby. Ale když se najedli, z nemocnice odešli, většinou dřív, než byly hotové výsledky vyšetření. Během dvou let každý z nich navštívil zdravotnická zařízení víc než 200 krát," líčí Zajícová.

Lékaři jsou bezmocní

Zatímco jednoho muže už soud poslal do vězení, druhého policie nakonec pustila z vazby, protože odmítl spolupracovat a bez toho mu v podstatě nelze prokázat zneužití péče. Po propuštění z vazby v simulování pokračuje.

Šéfům pojišťoven vadí, že podobnému zneužívání zdravotní péče nemohou zabránit. Neexistuje totiž centrální registr pacientů ani legislativa, která by umožnila informovat o nich zdravotnická zařízení.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR už navrhl změnu zákona, která by umožnila postih pojištěnců za prokazatelné zneužití péče například vyšším pojistným nebo pokutou. Kdy a zda vůbec taková úprava bude platit, ale zatím není jasné. Navíc lidé, kteří péči zneužívají tak extrémně jako tři zmínění bezdomovci ze severu Moravy a Čech, žádné příjmy většinou stejně nemají, takže změna zákona by v jejich případě asi nevyřešila vůbec nic.

Simulanty by sice mohli vyeliminovat z nemocnic samotní lékaři, ale ani to není vždy jednoduché. I když se jim potíže udávané pacienty někdy nezdají, vyšetřit je musí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video