Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomozte k energetické nezávislosti, chystáme krizový plán, řekla Leyenová

  8:00aktualizováno  23:00
Historicky druhé předsednictví České republiky v Radě Evropské unie začalo v pátek slavnostní akcí v Litomyšli. Na tamním zámku přivítala česká vláda u příležitosti jeho zahájení delegaci předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové s velkou částí eurokomisařů. Setkání vrcholných představitelů EU a předsednické země je tradiční událostí.

Příjezd členů české vlády a delegace Evropské komise do Litomyšle na slavností zahájení českého předsednictví proběhlo za skoro aprílového počasí. Když na zámek v Litomyšli dorazil jako první Fiala začalo pršet. A déšť postupně zesiloval, až do silné bouřky. Ještě předtím bylo ve městě slunečno.

I kvůli nevlídnému počasí měli nejen ministři, ale i eurokomisaři zpoždění. Bouřka trvala po celou dobu, kdy politici přijížděli k zámku v Litomyšli, který je centrem pátečního setkání českých a unijních politiků. Když dorazila von der Leyenová, vítalo ji u brány zámku několik desítek podporovatelů, kteří tleskali a mávali vlajkami Evropské unie. Následně ji už přivítal premiér Fiala květinou.

Po uvítání Evropské komise Petrem Fialou se všichni odebrali na společný oběd na litomyšlském zámku. Odpoledne bylo v plánu bilaterální jednání Fialy s Von der Leyenovou, po kterém následovala tisková konference.

Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová před společným jednáním během zasedání české vlády a Evropské komise u příležitosti zahájení českého předsednictví v Radě EU. (1. července 2022)

Na brífinku po zasedání vlády a Evropské komise uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula Von der Leyenová, že spoléhá na to, že české předsednictví v Radě EU posune řadu věcí dopředu. Po pátečním společném zasedání komise s českou vládou v Litomyšli zmínila například energetický program Repower EU, který otevírá cestu ke společným nákupům plynu a dobudování energetické soustavy. Komise a české předsednictví se podle ní zaměří i na plány na nejbližší dobu pro případ omezení dodávek z Ruska. Zahrnovat mají omezení spotřeby i solidární sdílení surovin.

Dodala také, že předsednictví ČR musí pomoci Evropě k energetické nezávislosti, řekla šéfka EK v Litomyšli. Za dva týdny Leyenová představí krizový plán.

Česko má také zájem posunout kupředu otázku rozšíření Evropské unie například o země západního Balkánu, řekl premiér Petr Fiala. Podle von der Leyenové je rychlost přístupového procesu v rukou daných zemí.

Do Litomyšle k večeru dorazila i předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která řekla, že Česko přebírá předsednictví v Radě EU v době plné výzev. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila není role ČR vést, ale spíše spojovat členské země.

Menu společného oběda

Jako předkrm byl podáván košíček s marinovaným litomyšlským pstruhem s fenyklem a koprem. Dále šunková terina s křenovou pěnou, mladým hráškem a nakládanou hořčicí.

Hlavní chod bylo kachní prso, crumble z kůže a petrželky a kachní konfit v zelném knedlíčku. To vše v silné kachní omáčce s ostružinami a divokou brokolicí.

Na závěr si komisaři s vládou pochutnali na větrníku s vanilkou a rybízem.

Závěrem celého programu byl pro celou reprezentaci Koncert pro Evropu na druhém zámeckém nádvoří pod taktovkou České filharmonie. Na něm měla zazní například symfonická báseň Bedřicha Smetany, který se v Litomyšli narodil, Z českých luhů a hájů, nebo Sukova Praga a Brahmsův první klavírní koncert.

Začátek vystoupení České filharmonie narušili dva enviromentální aktivisté, kteří se připoutali k pódiu. Měli s sebou český a anglický transparent: zastavme fosilní šílenství a solární tunel.

„V žádném případě nedošlo k ohrožení chráněných lidí. Podle mých informací zde byli pouze pozvaní hostě, proto neprobíhala žádná podrobná bezpečnostní prohlídka. Policisté okamžitě zasáhli, muže odpoutali a zajistili,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Premiér Fiala před večerním Koncertem pro Evropu v Litomyšli ujistil, že ČR zvládne předsednictví v Radě EU, přestože se nacházíme v těžké době.

Příjezdu politiků přihlíželi protestující i pamětníci

Příjezd politiků do Litomyšle se obešel takřka bez protestů. Zkomplikoval se pouze během zahájení Koncertu pro Evropu, kdy vyskočili na pódium dva aktivisté, kteří s transparenty v rukou demonstrovali za ochranu klimatu.

Svůj nesouhlas s českým předsednictvím Radě EU přijeli k litomyšlskému zámku vyjádřit jen dva muži. Jeden postával s husitskou vlajkou, druhý ho doplňoval hlasitou píšťalkou ve chvíli, kdy z limuzín vystupovali čeští ministři.

“Nelíbí se mi, kam Evropská unie, která byla založena za úplně jiným účelem, směřuje. Českému národu se rozsvítí, až se zhasne. Myslíte si, že Evropa bude s námi tak solidární, až přestane proudit plyn? Každý se bude starat sám o sebe,“ řekl muž, který se představil jako Karel z Prahy.

Průtrž mračen neodradila ani pamětníky 28 let starých události, kdy Litomyšl hostila sedm středoevropských prezidentů. „Je to ohromná událost a jsme hrdí na svoje město, ve kterém můžeme přivítat evropskou špičku a vládu, kterou máme. Při setkání sedmi prezidentů mi bylo sedm let a pamatuji si, jak ulice byly zaplněné lidmi. Lidi to hodně prožívali, byla to euforie. O to víc mě mrzí, že je tady dnes tak málo lidí. Zrovna jsme se se sestrou bavili, proč to tak je. Jestli lidé nemají zájem o demokracii, o to, co nás čeká do budoucna…těžko říct,“ řekla s českou vlajkou promočená Aneta Komárková Drahošová.

Ze sedmadvaceti unijních komisařů se omluvilo z účasti na slavnostním zahájení předsednictví šest politiků. Byl mezi nimi třeba šéf unijní diplomacie Josep Borrell či místopředseda komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans. Dále pak nepřijel ani maďarský nebo rakouský eurokomisař.

„Vážený Petře Fialo, máte Evropu v srdci. Vím, že vaše evropská vášeň a odhodlání a tvrdá práce vaší vlády zajistí, aby české předsednictví EU bylo úspěšné,“ napsala von der Leyenová na Twitteru.

„Budeme jednat s členy Evropské komise, což je nejvýznamnější orgán EU z hlediska denní agendy, oni přicházejí s návrhy, dokážou ty věci posouvat. Pro mě bude důležité hovořit s kolegou (Marošem) Šefčovičem, nebo (Janezem) Lenarčičem, protože jejich portfolia jsou důležitá pro zahraniční agendu,“ přiblížil při příjezdu ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič má na starosti agendu interinstitucionálních vztahů a strategického výhledu. Slovinský eurokomisař Janez Lenarčič pak řešení krizí, právě s ním by chtěl Lipavský diskutovat otázky humanitární pomoci na Ukrajině.

Logisticky, personálně a organizačně je v rámci půlročního předsednictví setkání v Litomyšli jedno z nejexponovanějších. Odpovídá tomu i nasazení policistů. Těch má být na místě přítomno zhruba dvě stě. Dohlížejí především na bezpečnost všech politiků.

„Nejexponovanějším a nejvytíženějším útvarem bude ochranná služba, zapojena však bude i letecká a pyrotechnická služba. Ve zvýšeném počtu bude přítomna i cizinecká policie. Pardubičtí policisté se zaměří zejména na plynulost a bezpečnost silničního provozu,“ přiblížil mluvčí Policejního prezidia České republiky Ondřej Moravčík. Unijní politici totiž přiletí na letiště v Pardubicích, poté se budou přesouvat do Litomyšle.

Setkání čelních představitelů Evropské unie v Litomyšli využili členové dvou agrárních uskupení, Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, kteří umístili na všech příjezdech do města své transparenty. Na nich se dožadují férových podmínek podnikání. Zemědělci protestují už od ledna proti podle nich diskriminační agrární politice.

Obrázek od znojemské školačky bude na pohlednicích k předsednictví Česka

Evropští komisaři z Litomyšle po prvním dni českého předsednictví neodjedou s prázdnou. Na památku si odvezou i místní pivo uvařené v minipivovaru Veselka ověnčené řadou ocenění. „Radnice si u nás objednala do balíčků Bedřichovu polotmavou jedenáctku. Celkem třicet lahví s patentním uzávěrem. Je to pro nás pocta, že budou mít na Litomyšl vzpomínku zrovna v podobě piva,“ řekl Jiří Kohák, majitel minipivovaru Veselka, který je jen pár kroků od litomyšlského zámku. „Nemyslím si, že se k nám některý z eurokomisařů zatoulá. Možná někdo z doprovodu,“ usmíval se dopoledne před příjezdem politiků Kohák.

V kanceláři mi brečeli lidé z ambasád, vzpomíná na předsednictví Fišer

Pro veřejnost se v podvečer v Klášterních zahradách otevřela vernisáž výstavy fotografií u příležitosti výročí 18 let České republiky v Evropské unii s názvem Dospěli jsme v EU za účasti starosty a ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka.

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...