ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MF DNES

Meteorologové varují před vichrem a mokrým sněhem, mohou působit škody

  • 15
Nového sněhu se dočkají lidé především v západních Čechách, kde ho v noci ze čtvrtka na pátek napadne čtyři až dvanáct centimetrů. Český hydrometeorologický ústav varuje před možnými komplikacemi na silnicích. V jižní polovině republiky meteorologové očekávají silný vítr.

Sníh bude v nižších oblastech na západě Čech vlhký a těžký. Mohl by poškodit elektrické vedení a případně tak způsobit výpadky proudu. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“doporučuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sněžení má začít ve čtrvtek kolem 19 hodin a během noci slábnout. Výstrahu před nebezpečím vydal ústav pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj.

Na Šumavě a v Krušných horách řidiči musí počítat se sněhovými jazyky, které se na silnicích mohou tvořit.

Silný vítr zároveň zasáhne jižní část republiky. Meteorologové varují před padajícími větvěmi či stromy, které mohou způsobit škody na budovách a elektrickém vedení.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Česko se s nepřízní počasí potýká už zhruba dva týdny, ale rychlost větru bude menší než při nedávném orkánu na Sněžce.

Vítr o rychlosti kolem sedmdesáti km/h má trvat od čtvrtečních 22 hodin až do pátečního dopoledne. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha platí pro Jihočeský, Plzeňský, Jihomoravský kraj a Vysočinu. Vítr bude během pátečního dne postupně slábnout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video