(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Do Česka dorazí zimní počasí. O víkendu bude sněžit na většině území

  • 63
Přechod studené fronty přes Česko zahájí déletrvající ochlazování. Pocítíme ho však až v pátek, kdy bude sněžit i v nižších polohách a místy se utvoří ledovka. O víkendu již bude sněžit na většině území. V příštím týdnu klesne v noci teplota až k minus dvanácti stupňům.

„Ve čtvrtek bude ještě docela teplo (4 až 8 °C), ale také poměrně deštivo, na horách bude sněžit. Na západě území však teploty vystoupí jen na hodnoty kolem 3 °C a sněhové vločky se zde mohou objevit i ve středních nebo nižších polohách. V noci na pátek se postupně dešťové kapky změní ve sněhové vločky i na ostatním území, ale zároveň budou od západu srážky ubývat nebo ustávat. V pátek ráno se může objevit náledí, denní teploty pak vystoupí na jeden až pět stupňů Celsia,“ říká meteorolog Pavel Šimandl.

Ve čtvrtek bude podle meteorologů zataženo až oblačno, na většině území se objeví přeháňky, v polohách nad 700 metrů, v severozápadní polovině Čech i v nižších polohách se vyskytnou srážky smíšené nebo sněhové. Na jihovýchodě se srážky očekávají až odpoledne a večer, v Čechách jich bude naopak od severozápadu ubývat. Na Vysočině se mohou objevit mlhy. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 4 až 8 °C, na západě kolem 3 °C, v 1000 metrech na horách kolem -1 °C, na Moravě a ve Slezsku až 3 °C.

Noc na pátek bude zatažená s ojedinělými sněhovými přeháňkami, v nižších polohách dešťovými. Noční teploty klesnou až k -3 °C, místy se může tvořit náledí.

V pátek bude opět oblačno až zataženo s přeháňkami, tentokrát smíšenými i v nižších polohách. Během dne a večer od západu oblačnosti začne postupně ubývat. Nejvyšší teploty vystoupají k 1 až 5 °C.

V sobotu meteorologové očekávají oblačno až zataženo, místy polojasno, na většině území se vyskytnou sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k -4 °C. Nejvyšší denní teplota bude naopak mezi nulou a 4 °C.

Nedělní počasí bude velmi podobné, opět se předpokládá zatažená obloha se sněhovými přeháňkami, noční teploty tentokrát mohou spadnout na -5 °C.

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy se objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty se při malé oblačnosti a sněhové pokrývce budou pohybovat kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty se naopak budou pohybovat v rozmezí -2 až 2 °C.

V dalších dnech příštího týdne se očekává oblačné počasí s teplotami -4 až 1 stupeň Celsia přes den, -3 až -8 °C v noci, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -12 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video