Česko čeká v příštích dnech velmi chladné počasí. Ilustrační snímek

Česko čeká v příštích dnech velmi chladné počasí. Ilustrační snímek | foto: AP

Zima jak z učebnic: konec týdne nabídne hojnost sněhu a silný mráz

  • 27
V závěru týdne do Česka dorazí skutečná zima. Materiál na sněhuláky napadne hlavně v jihozápadních Čechách. Nejchladnějším dnem bude podle meteorologů sobota, kdy v noci rtuť teploměru klesne až na -17 stupňů. Teploty vykouknou nad nulu až od úterý.

"Tlaková níže nad Itálií přináší v těchto dnech zataženou oblohu a na jihozápadě a jihu Čech i vydatnější sněžení. V těchto oblastech do pátečního rána napadne dalších 5 až 10 cm sněhu. Nastávající víkend pak bude ve znamení celodenních mrazů," shrnul předpověď Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve čtvrtek bude většinou zataženo, místy se slabým sněžením. V jihozápadní polovině Čech bude sněžit víc. Teploty se budou pohybovat od -4 do 0 stupňů.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy se slabým sněžením, na jihu a jihozápadě Čech bude zpočátku četnější. Během dne budou srážky postupně ustávat a bude i ubývat oblačnost. V noci rtuť teploměru klesne na -6 až -12 stupňů, přes den na -4 až -8 stupňů.
 
V sobotu meteorologové očekávají polojasno až oblačno, ojediněle se slabým sněžením. Noční teploty se budou pohybovat od -8 do -12 stupňů, při zmenšené oblačnosti spadnou až na -17 stupňů. Přes den zůstanou teploty na -4 až -8 stupních.

Během neděle bude zataženo až oblačno, místy zasněží. Na východě území budou postupně srážky četnější, místy i mrznoucí. V noci rtuť klesne na -6 až -10 stupňů, při zmenšené oblačnosti až na -12 stupňů. Přes den bude -1 až -5 stupňů. 

Od pondělí do čtvrtka meteorologové očekávají zataženo až oblačno, místy občasné sněžení, přechodně srážky dešťové a mrznoucí. Místy se vyskytnou mlhy. Noční teploty zpočátku budou od -3 do -8 stupňů, při déletrvajícím vyjasnění až do -12 stupňů. Posléze se teploty mírně zvednou na -5 až 0 stupňů. V pondělí bude během dne -4 až 0 stupňů, v dalších dnech -2 až 3 stupňů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video